Nie, dystrybutorem nie jestem
Ale powiem ci tak. Używam nawigacji od kiedy tylko została udostępniona dla celów cywilnych. Automapa jeszcze nie istniała, wtedy jeździłem na niemieckim Destinatorze.
Automapę używam od początku jej istnienia, począwszy od urządzeń pocket PC. Przez ten okres kilkunastu lat, uwierz, że już nie mogę na Automapę patrzeć, z racji jej staroświeckiego interfejsu, upierdliwych konfiguracji i wiecznie niekompatybilnych plików opisujących eksportowane i importowane trasy (pisałem już dziesiątki razy do Automapy, aby wprowadzili format GPX, daremnie).
Tak więc wcale jej aż tak nie wychwalam
Ale przez te kilkanaście lat, aż do dzisiaj wciąż szukam alternatywy. I nie znalazłem. Testowałem praktycznie wszystko. I to były testy dogłębne i hardcorowe
Zawsze wygrywała Automapa. Ja rozumiem, że mogą być dziury i nieaktualne dane, ale nie istnieje mapa, która byłaby najlepsza. Każda ma jakieś niedoróbki, dopóki ktoś tego nie zgłosi i nie naprawi.
Widzisz, wcześniej pisałem, że OSM to najdokładniejsze mapy, ale nie nadają się do jazdy samchodem.
Tutaj masz przykład drogi, którą od lat dojeżdżam do pracy.
Automapa generuje przejazd ulicą Spokojną, która jest idealnym asfaltem przejezdnym w obu kierunkach:
A tak ta droga wygląda na mapach OSM. Jak widzisz, nie istnieje, jest tylko ścieżka.
To tylko jeden przykład, ty pewnie znajdziesz niedoróbki Automapy i aktualny stan na mapach OSM. Oczywiście, że tak może być. Ale naprawdę, w kontekście całej Polski, a nawet Europy Automapa ma najbardziej zgodny z rzeczywistością stan dróg i ich kategoryzację.