Poszukuję nawigacji na iOS…
Napisano 23 lipca 2014 - 19:49
Napisano 26 lipca 2014 - 20:16
Napisano 01 lutego 2015 - 22:54
A te mapy fabryczne są aż tak tragiczne? Szukam nawigacji, która od czasu do czasu by mnie zaprowadziła np. do sklepu w Krakowie i tyle, mapy Apple fajnie się integrują z systemem, takie włączanie i wyłączanie ekranu przy wskazówkach to jest wypas opcja zważywszy na baterię w iP.
Napisano 05 lutego 2015 - 21:57
Szukam nawigacji, która od czasu do czasu by mnie zaprowadziła
Właśnie, z naciskiem na "od czasu do czasu".
Napisano 03 lutego 2016 - 12:50
Odswiezajac stary watek
Poszukuje nawigacji ONLINE, wylacznie na Polskę - ewentualnie offline ale z usluga biezacej aktualizacji informacji o ruchu drogowym i omijania korkow. Duzo jezdze i mozliwosc omijania korkow jest dla mnie niezwykle przydatna. Komercyjna, darmowa - nie ma roznicy. Do tej pory uzywalem Naviexperta, bylem zadowolony, ale po ostatnich fikolkach jakie u mnie wywija raczej sie pozegnamy... wiec szukam alternatywy
Napisano 03 lutego 2016 - 17:20
Masz tylko jedną alternatywę. AutoMapa.
Reszta nawigacji w PL w stosunku do AM i NE jest po prostu lekko do tyłu.
Możesz spróbować Waze. Ma swoje plusy i warto potestować choćby z tego względu, że to nic nie kosztuje.
Użytkownik jachraniak edytował ten post 03 lutego 2016 - 17:21
iPod classic , iPhone 10,6 , MacBook Pro 12,1
Napisano 03 lutego 2016 - 18:01
IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS
Napisano 08 lutego 2016 - 23:26
Automapa lub Google Maps. Musisz przetestować na swojej trasie, w zależności od lokalizacji różnie to bywa, raz ma przewagę AM, raz GM.
Waze jest genialne ale od Berlina głębiej na zachód. W Polsce jeszcze 10 lat poczekamy. Here zainstaluj komuś, kogo bardzo nie lubisz...
Użytkownik jarooo edytował ten post 08 lutego 2016 - 23:27
Napisano 10 kwietnia 2016 - 22:21
witam chce navi jakies (najlepiej darmowe)no ale jak nie bedzie do 100zł za rok zapłace
chodzi mi zeby było czytelne io co najwaznejsze pokazywało fotoradary (testowałem gere ale nic takiego nie pokazuje ;/ ) co polecicie;)
Napisano 11 kwietnia 2016 - 07:47
iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV
Napisano 11 kwietnia 2016 - 08:14
Jest nowa TomTom Go.Zainstalowalem i dostalem darmowy abonament na 3 lata.Sprawdz.
Napisano 11 kwietnia 2016 - 20:58
Napisano 12 kwietnia 2016 - 21:45
Jest nowa TomTom Go.Zainstalowalem i dostalem darmowy abonament na 3 lata.Sprawdz.
Dostałeś na 3 lata, bo zapewne miałeś wykupioną którąś ze starszych aplikacji TomTom.
Od tak się tych 3 lat nie dostaje.
Ja miałem 3 lata na andku za to, że miałem wykupioną TT Europe, niestety przeniesienie licencji jest nie możliwe i musiałem wykupić na iOS na rok.
Jak narazie TT Go Mobile nie zachwyca. Cała Europa wraz z aplikacja ważą ponad 8GB co przy urządzeniu 16GB może szybko spowodować brak miejsca.
Głosy lektora tylko i wyłącznie komputerowe i niesamowicie kiepskie - czytanie nazw ulic w ojczystym języku poza granicami Polski to jest porażka.
Miejmy nadzieję, że zostanie to naprawione, bo u konkurencji ta sama aplikacja jest rewelacyjna.
Napisano 13 kwietnia 2016 - 11:38
Zgadza sie mialem TT wczesniej.No coz czytanie ulic jest do d...Mam jeszcze Here maps, Sygic i applowska. Wszystkie maja jakies wady.Nie mialem tylko Navigona.Co do wagi to wybralem tylko skandynawie reszty nie potrzebuje.No coz jezeli masz 16GB w telefonie to smutne..dlatego zawsze kupuje 64GB lub 128
Użytkownik markdk edytował ten post 13 kwietnia 2016 - 11:46
Napisano 13 kwietnia 2016 - 20:59
Nie no mam 64GB, więc mapy nie są problemem. Chciałem tylko uświadomić innych o ich rozmiarze.
Na chwilę obecną Sygic jest dla mnie jeszcze gorszy mimo, że działa na dokładnie tych samych mapach.
Na zastępstwo mam Waze i Google Maps, chociaż ta druga pobiera informacje o korkach i zdarzeniach drogowych z tej pierwszej.
Ogólnie wyłączyłem czytanie nazw ulic w TT i staram się nie śmiać jak pani podpowiada mi gdzie mam skręcić z orgazmem w głosie
No i na chwilę obecną walczę z TomTom Customer Service o przerzucenie licencji z Androida na iOS. Wszystko jest na dobrej drodze po 5 krotnym wytłumaczeniu pracownikowi o śniadej cerze i wschodnim akcencie o co mi chodzi.
Napisano 14 kwietnia 2016 - 18:53
@markdk rozmawiałem dzisiaj z supportem TT w celu przeniesienia licencji z Androida na iOS - o dziwo dało się to zrobić i mam licencję na prawie 4 lata.
Dopytywałem się także o standardowe głosy, dlaczego ich nie ma. Mają się pojawić w kolejnej aktualizacji - TT pracuje nad tym.
Także wszystko jest na dobrej drodze.
Napisano 26 maja 2016 - 00:08
Teraz ja się podepnę :-) W najbliższym czasie mam wyjazdy na Litwę, Kretę i do USA. Szukam nawigacji offline (darmowej raczej ), która da radę w tych krajach i , w trybie offline, będę mógł znaleźć punkt docelowy np po nazwie hotelu, lub szukając jedzenia w pobliżu.
Jest coś takiego? Wiem że w Here Maps mogę pobrać całe kraje/regiony, w Google Maps dany obszar .. Coś jeszcze ?
Pozdrawiam
Napisano 26 maja 2016 - 08:07
Litwa, Kreta - Automapa
USA - TomTom
To są opcje najlepsze, ale na pewno nie najtańsze.
Jeśli chcesz tanio i w miarę przyzwoicie, to możesz na USA spróbować Here,
ale na Litwę, czy Kretę to bym się z tym programem nie pchał bo to marny produkt jest.
Bierz Automapę.
Napisano 26 maja 2016 - 09:17
A może Here Maps, darmowa, mapy offline z całego świata do ściągnięcia w aplikacji. W Polsce spisuje się całkiem nieźle, podejrzewam że na Litwie i w USA też.
Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, AirPods 2, Apple Watch Series 3
Napisano 26 maja 2016 - 10:14
Citymaps nie wiem czy ma nawigacje.
Automapa na 7/30 dni to jest interesujący pomysł.
Co na USA ? Będę tam tydzień, wiec TomTom nie ma sensu ( w Polsce używam, właśnie, Automapy).
Z Here Maps mam doświadczenia tylko z Windows Phone - W offline szukanie było tylko po adresach.
Google Maps w offline sprawdzałem niedawno i tez nie szukało mi punktów w offline, tylko adresy (z pobranym wycinkiem mapy).
Sprawdziłem właśnie HereMaps dla Polski :pobrałem mapę, wyłączyłem wifi i transmisje danych . Apka szuka po POI.Dziękuje.
Z Here Maps mam doświadczenia tylko z Windows Phone - W offline szukanie było tylko po adresach.
Google Maps w offline sprawdzałem niedawno i tez nie szukało mi punktów w offline, tylko adresy (z pobranym wycinkiem mapy).
Google Maps tez (nie wiem czemu nie działało mi wcześniej...) Z tych dwóch, raczej, to drugie sobie lepiej poradzi, prawda ?
Napisano 26 maja 2016 - 10:50
Powiem ci tak, gdybym ja planował większe wojaże po USA, to zrobiłbym zupełnie inaczej.
Kupujesz kartę pre-paidową na Stany z jakimś internetem kilka giga i jeździsz sobie online z mapami Google, lub Waze.
Najlepsze pod kątem dokładności, aktualności i algorytmów wyznaczania trasy.
O Here zapomnij, to gówno. Citymaps od Ulmona to program mapowy dla turysty bardziej pieszego, też gówno. Ten program był dobry kiedy jeszcze nie istniał maps.me. Ale odbiegamy od tematu.
Tak więc zapomnij o offline, a będąc w USA kup sobie kartę za kilkanaście dolców i masz z głowy. Ja tak robię w każdym obcym kraju kiedy wyjeżdżam. No i dodatkowo masz Internet, więc dostęp do wszelkiej maści informacji regionalnych.
Napisano 26 maja 2016 - 18:50
W Stanach sprawdzi się na pewno Waze, Google Maps i oczywiście Apple Maps, więc propozycja kol. jarooo jak najbardziej słuszna.
iPod classic , iPhone 10,6 , MacBook Pro 12,1
Napisano 01 czerwca 2016 - 21:23
powiem wam tek używałem wiele razy auto mapy tom toma ale najlepszą z nawigacji jakie miałem i mam do teraz to jest darmowa navigacja navmii tom tom czy auto mapa mogą się chować i ten ich abonament woła o pomste do nieba jakie ceny. Sprawdźcie sami a odinstalujecie te auto mapy i inne masakrycznie drogie nawigacje. Jeżdze bardzo dużo prawie jak kurier i potrzebuje numery domów, bo czasem wiecie że w małych wsiach nie ma dokładnego adresu lecz z regóły są numery domów i spokojnie znajdę. Alternatywą była kiedyś dla mnie auto mapa bo niestety tom tom czy inne nie pamiętam nazwy nie miały w ogóle numerów. Co do dokładności darmowej nawigacji Navmii to dodam że auto mapa jak miałem ją 2 miesiące temu to nie miała nowego ronda w moim mieście a navmi już miała rądo oddane do użytku w marcu. Testujcie i cieście się z zaje fajnej navmiigacji i opisujcie.
ps. Do interfejsu trzeba się przyzwyczaić. Fajne jest to sprubuj sam wpisz najpierw numer, nazwę ulicy wyszuka ją w najbliższych miejscach od którego się znajdujesz z opisem ile km do celu
Napisano 01 czerwca 2016 - 23:04
To jakiś żart, prawda? Musisz się najpierw nauczyć, że nawigacja to tylko aplikacja, wykorzystująca mapy określonego dostawcy z zaimplementowanymi algorytmami wyznaczania trasy. A reszta to bzdety.
Navmii niestety, ma tylko te bzdety. Wykorzystuje mapy OSM, które z całym dla nich szacunkiem, są mapami wybitnie dobrymi i dokładnymi ale do turystki pieszej, offroadowej, rowerowej, czy innej, ale na pewno nie samochodowej.
O ile dokładność OSM jest bardzo fajna, to kategoryzacja dróg w kontekście jazdy samochodem woła o pomstę do nieba i nie nadaje się do niczego. Do dziś wiele firm i aplikacji tworzy silniki, które podołałyby w nawigacji samochodowej z wykorzystaniem map OSM, ale to nadal, jak to mówią "sto lat za murzynami" w porównaniu do aplikacji komercyjnych (Automapa, TomTom, itp.).
Jednym z najlepszych silników jest obecnie BRouter, wykorzystywany w Locusie czy Osmandzie, a bazujący na mapach OSM:
http://brouter.de/brouter-web/
Setki razy wyznaczałem sobie na nim wycieczkę na rower, czy jakieś większe wojaże (przejazd przez bezdroża w Maroku, tworzenie tracków w Karpatach Ukraińskich, itp.). Ale ile razy próbowałem wyznaczyć normalną asfaltową trasę samochodową, to po wyznaczeniu pękałem ze smiechu, co te mapy OSM wyczyniają
Tak więc, z całym szacunkiem, ale jeśli rzeczywiście jeździsz "jak kurier", to zmień mapę. Zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 11
0 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych