Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Szukam słownika offline, polsko-angielski

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lutego 2011 - 22:58

Witam.
Zostałem spytany przez znajomego, czy znam jakąś aplikację-słownik polsko-angielski na Maca. Ważne jest, żeby był offline. Poszperałem trochę na forum, ale w większości znalazłem programy nieco "starsze" i wydaję mi się, że mogłoby być ciężko z ich działaniem na Snow Leopardzie.
W związku z tym kieruję pytanie do Was, czy istnieje jakiś dobry słownik offline pol-ang, jednocześnie poprawnie na obecnym systemie? Zaznaczam jeszcze raz, że niestety musi być offline. ;)

Pozdrawiam,
michasz

PS. Czy Pym Dictionary działa na 10.6?

#2 Miguel.N

Miguel.N
  • 12 postów
  • SkądGoleniów, PL

Napisano 27 lutego 2011 - 23:27

Istniej, sam używam na Snow Leopard i to na Macbooku z 2007. Słownik nazywa się Nowy Słownik Fundacji Kościuszkowskiej Angielsko-Polski Polsko-Angielski. Można go kupić w wersji książka plus płyta, lub sama płyta DVD. Kupiłem płytkę ok. roku temu za mniej więcej 150 zł. Płyta działa zarówno na Win jak i Mac OS X, z tymże na maku jest to po prostu tak zrobione, że instalator nagrywa swoją wersję Wine i w oparciu o nią uruchamia aplikacje. Konieczne do tego jest X11 ale ono jest na płytce z SL lub można bezpłatnie pobrać od Apple. Program ładuje się długo ale jak już się uruchomi to szybkość jest zadowalająca. Minusem jak dla mnie jest to, że nie można kopiować z zaznaczenia, tylko trzeba całe hasło, ale ten problem występuję na Windzie chyba też. A jeśli chodzi o merytoryczną stronę to Słownik zawiera pokaźną liczbę słów (chyba 140 000), wymowę amerykańską i polską (tzn polskich haseł, a sama treść haseł jest typowa dla dość dobrego słownika dwujęzycznego. Osobiście, nie znalazłem nic lepszego na rynku jeśli chodzi o słownik dwujęzyczny na Maka

#3 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 28 lutego 2011 - 01:37

PYMDictionary:
PYM: PYM Dictionary
Zdaje się, że od jakiegoś czasu nie jest rozwijany (a szkoda!), ale na Snow Leopardzie działa świetnie, również jako słownik systemowy.

A, nie zauważyłem PS-a. Czyli kolega ma świadomość istnienia PYM. W takim razie tylko poświadczam – działa.

#4 Bacio

Bacio
  • 91 postów

Napisano 28 lutego 2011 - 09:19

czy znam jakąś aplikację-słownik polsko-angielski na Maca.

Kiedyś dostałem ofertę na słownik ang-pol-ang techniczny na Maca, ale być może mają też wersję ogólną, nietechniczną.

Dla firm

Z maila reklamowego wynikało, że jest do pobrania także wersja testowa.

Bacio

#5 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2011 - 19:17

PYMDictionary:
PYM: PYM Dictionary
Zdaje się, że od jakiegoś czasu nie jest rozwijany (a szkoda!), ale na Snow Leopardzie działa świetnie, również jako słownik systemowy.

A, nie zauważyłem PS-a. Czyli kolega ma świadomość istnienia PYM. W takim razie tylko poświadczam – działa.

W takim razie już wiem co wybrać (akurat ma słownik Oxford 2006). Dzięki. :)

Jeśli ktoś jeszcze zna coś, to nie mam nic przeciwko napisaniu o tym... ;)

#6 MonikaK

MonikaK
  • 104 postów

Napisano 03 marca 2011 - 15:48

TranslateIt!

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 03 marca 2011 - 16:38

http://www.ispot.com...USB_p34681.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych