Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zrobic jpg z powerpoint

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 e200

e200
  • 237 posts

Posted 27 February 2011 - 09:03

Witam Czy exportowal ktos przezrocza z powepoint do jpg. Zrobilem 3 przezrocza ze zdjeciami - format a4. Jako pptx zajmuja ok 60mb. Po exporcie do jpg tylko 0,5mb. Nie moge ustawic jalosci exportu. Potrzebuje to do fotolabu. Jak im dam plik 0,5mb jpg to druk na a4 bedzie kiepski.

#2 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 27 February 2011 - 11:20

Można z PowerPointa zapisać sobie plik PDF z dowolną jakością. Potem wczytać PDF do Photoshpa i tam w opcjach ustawić dowolną rozdzielczość. Sam pomysł, by używać PowerPointa do przygotowania plików dla fotolabu uważam za "odjechany". To najdelikatniejsze określenie (nie wulgarne) jakie można tu zastosować.

#3 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 27 February 2011 - 12:56

Jeśli nie masz PSa, to możesz to zrobić też w Preview. Pomysł z PowerPointem – idiotyczny, chyba że gdzieś tu jest ukryty cel. Chociaż z drugiej strony nic nie przebije pewnych pań z pewnej szkoły, które chciały wyeksportować TiFFa do drukarni (wielki format, baner kilka m2) z WORDA...

#4 e200

e200
  • 237 posts

Posted 27 February 2011 - 13:06

PowerPointa uzywam jak mam zrobic kilka zdjec o róznych rozmiarach do ramkek. Wydaje mi sie iz jest to najprostszy sposób. Ustawiam przezrocze w wymiarze A4 a nastepnie wklejam zdjecia i podaje ich wielkość w cm (taka jakie sa potrzebne w ramkach). Dodatkowo dosc prosto przenosic te zdjecia pomiedzy przezroczami dzieki temu najlepiej wykozystuje kartke A4. Jesli macie jakis lepszy sposob to czeka. PS nie mam.

#5 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 27 February 2011 - 14:28

GIMP/iPhoto/Pixelmator/Preview/x programów w AppStore i w internecie byś znalazł... Nie mówiąc już nawet o wydruku zdjęcia do PDF-a, tam się da to bez problemu ustawić.

#6 e200

e200
  • 237 posts

Posted 27 February 2011 - 15:15

Laupheer ale co mam wg Ciebie zrobić tymi programami (np iPhoto)

#7 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 27 February 2011 - 17:07

Dobra, iPhoto był rzucony na pałę ze względu na możliwości robienia całych albumów, mój błąd. Natomiast z Preview po prostu drukujesz do PDF-a ustawiając w procentach wymiar. GIMP/Pixelmator to programy graficzne, w których możesz zrobić naprawdę sporo. X programów z AppStore chyba nie muszę tłumaczyć...

#8 e200

e200
  • 237 posts

Posted 27 February 2011 - 17:31

OK jedno sprostowanie i jedna prośba o informacje. że wyeksportowac do pdf moge to wiem ale nie w każdym fotolabie przyjmuja pdf. Ja musze powerpoint-jpg lub powefpoint-pdf-jpg. Probowalem w Preview zrobic zapisz jako jpg jednak jakosc byla slaba. Co do nanoszenia zdjec na A4. Wydaje mi sie iz w PowerPoint jest to szybkie. Pozatym nie mam pixelmatora. Ale jak mozesz to zasugeruj mi inne rozwiazanie. Coś prostego. Tak jak pisalem powyzej. Ustawiam wymiar strony A4. Następnie wstaw zdjecie. Potem okreslam wielkosc zdjecia w cm i ukladam na stronie A4. W ten sposub zapelniam kartkę. Jak potrzebuje wiecej zdjec to wstawiam kolejne przezrocze (A4) i ponownie wstaw..... Czy w GIMP'ie tez tak moge

#9 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 27 February 2011 - 19:53

A zauważyłeś w Preview opcję "Quality" przy zapisie do JPEG-a?

#10 e200

e200
  • 237 posts

Posted 27 February 2011 - 23:43

Dzieki jest progres ale ile pixeli na cal czy cm mam ustawic. jakosc daje najlepsza

#11 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 28 February 2011 - 08:23

Im więcej, tym lepiej, ale więcej niż 600 dpi nie ma sensu, powinno wystarczyć 300.

#12 e200

e200
  • 237 posts

Posted 01 March 2011 - 00:02

Czy GIMP pozwoli pozwoli mi ustawic strone a4 i powklejac rozne zdjecia dostosowujac ich wielkosc do takiej jak potrzebuje. A moze jakis inny program. Jak na razie ja to robie w PowerPoint. Ale cos zostalem wysmiany. Wiec moze inny sposob jest latwiejszy

#13 e200

e200
  • 237 posts

Posted 01 March 2011 - 20:47

Jak napisalem iz do zrobienia "mozaiki" zdjęc o konkretnym wymiarze uzywam PowerPointa to się po mnie przejechało kilka osob. Patrzylem na rozne programy i nie znalazlem latwiejszego rozwiazania. Wiekszosc to operacje na maskach. A ja potrzebuje ustawic strone i wklejac zdjecia. Moze cos zasugerujecie skoro wg niektorych PowerPoint to "odjechany" pomysł

#14 osiek

osiek
  • 69 posts

Posted 02 March 2011 - 14:18

Jeśli dobrze się domyślam chcesz z labu odebrać wydruk w postaci np kartki a4 gdzie będzie kolaż Twoich zdjęć? W PS to zrobisz (każde zdjęcie na osobnej warstwie potem spłaszczasz), pewnie w Gimpie też (nie gwarantuje bo GIMPa na oczy nie widziałem ale skoro to "darmowy PS" to pewnie tak). Patrzyłeś na iPhoto. Jest tam opcja robienia m.in. kart. PowerPoint to hmm dziwny sposób. Chyba że chcesz osiągnąć inny efekt ale już się pogubiłem w tym co chcesz osiągnąć.

#15 e200

e200
  • 237 posts

Posted 02 March 2011 - 23:46

Może zagmatwanie wyjasniłem co i dlaczego chcę osiągnać oraz jak to w tej chwili robię. Obecnie ramki ścienne często są zbiorem pojedynczych ramek o różnej wielkości (posklejanych ze sobą). Drukowanie pojedynczo zdjęć które nie maja typowego wymiaru jest kłopotliwe. Dlatego poszczególne zdjęcia wklejam na stronę A4 i tak przygotowane chce wyeksportowac do jpg a nastepnie wydrukowac w fotolabie. W tym celu używam PowerPointa. Łatwo ustawić stronę o konkretnych wymiarach (A4) a następnie prosto wklejać zdjęcia (okreslajac ich wymiar w cm) i układać tak aby strona A4 była optymalnie wykożystana. Wydaje mi się że praca na warstwach jest trudniejsza.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users