Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak przenieść się z Windowsa na Maca - podstawy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 it-life

it-life
  • 16 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 20:35

Hej !

Stworzyłem poradnik o tym jak zrobić switcha czyli przenieść się z Windows na Mac OS Snow Leopard.
Opisałem podstawy instalacji systemu operacyjnego, podstawowej konfiguracji a także to jak przenieść pocztę z Outooka do Mail'a. Nie widziałem u Was takiego poradnika, a myślę że może być przydatny dla nowych użytkowników.

Oto krótkie wycinki z poradnika

1 część poradnika :
[url=http://it-life.pl/macintosh-czyli-jak-pracowac-wydajnie-stabilnie-i-wyrozniac-sie/]Macintosh czyli jak pracować wydajnie, stabilnie i wyróżniać się ! - część 1 | IT Lifestyle - Technologia w Życiu[/url]

" Wiele osób pyta „Dlaczego Macintosh?”. Standardową odpowiedzią jaka zazwyczaj pada jest wygoda użytkowania, design oraz system operacyjny Mac OS X. To właśnie systemem zajmę się dzisiaj. Od 4 lat używam laptopa MacBook, od 2 lat pracuję wyłącznie na nim. Poniżej opiszę jak zainstalować system Mac OS X na komputerze Apple, jak odnaleźć się w podstawowych funkcjach tego systemu oraz jak przenieść dane z programów systemu Windows na Maca."

2 część poradnika :
[url=http://it-life.pl/macintosh-czyli-jak-pracowac-wydajnie-stabilnie-i-wyrozniac-sie-2/]Macintosh czyli jak pracować wydajnie, stabilnie i wyróżniać się ! - część 2 | IT Lifestyle - Technologia w Życiu[/url]

"Dzisiaj przedstawię Ci, kilka wskazówek dotyczących poruszania się po systemie Mac OS X Snow Leopard. Przeczytasz również jak skonfigurować podstawowe funkcje. Na koniec drugiej części poradnika, przeniesiesz pocztę z programu Microsoft Outlook do domyślnego klienta pocztowego jakim jest Mail na Mac OS. "

Powstanie również 3, ostatnia część poradnika na mojej stronie. Będzie dotyczyła kilku/kilkunastu aplikacji, które uważam za podstawowe, takie jak odtwarzacze filmów, krótki opis iTunes, pakiet biurowy itp.

Jeżeli uznacie to z reklamę strony, usuńcie, jeśli nie to będzie mi miło pomóc garści początkujących użytkowników.

Pozdrawiam
Grzegorz Dobromiński

#2 xippon

xippon
  • 65 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 20:56

Bardzo ciekawa inicjatywa, choć oba poradniki bardzo krótkie, w sam raz na wstęp do publikacji. Dobrze byłoby opisać w kolejnym skróty klawiszowe, wyszukiwanie plików, czy przeglądanie zawartości itp.

#3 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 26 lutego 2011 - 21:05

Mi się podoba twój pomysł! Wykonanie fajne! Wszystko prosto i dokładnie opisane, sądzę, że twoje poradniki na pewno pomogą początkującym w użytkowaniu Mac OS X.

#4 it-life

it-life
  • 16 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 21:13

Bardzo ciekawa inicjatywa, choć oba poradniki bardzo krótkie, w sam raz na wstęp do publikacji.

Dobrze byłoby opisać w kolejnym skróty klawiszowe, wyszukiwanie plików, czy przeglądanie zawartości itp.

Dzięki za pomysły :)
Myślałem już o jakimś nawet niedużym ebooku prowadzącym za rękę przez Mac OS ale jeszcze nie czas, może kiedyś :)

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 667 postów

Napisano 27 lutego 2011 - 20:41

Inicjatywa jest dobra. Jak poprawisz błędy, zgłoś się jeśli zechcesz, zrobimy wątek FAQ (od dawna mi to chodzi po głowie) i wrzucimy linki.

#6 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 01 marca 2011 - 11:45

Wątek FAQ to coś, na co czekam z utęsknieniem, zwłaszcza w okresach wysypu pytań typu "jak zrobić GG na Maku?" :)

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 667 postów

Napisano 01 marca 2011 - 14:42

Mam w planach. Jak znajdę dłuższą chwilę wolnego, zajmę się tym.

#8 it-life

it-life
  • 16 postów

Napisano 06 marca 2011 - 16:32

Pojawiła się trzecia, ostatnia część mojego poradnika.

[url=http://it-life.pl/macintosh-czyli-jak-pracowac-wydajnie-stabilnie-i-wyrozniac-sie-3/]Macintosh czyli jak pracować wydajnie, stabilnie i wyróżniać się ! – część 3 | IT Lifestyle - Technologia w Życiu[/url]

" Dziś pokaże Ci, jak ułatwić sobie życie z systemem Snow Leopard używając funkcji Findera i skrótów klawiszowych. Poznasz kilka sztuczek związanych z robieniem screenshot’ów, a także ciekawą aplikację systemową jaką jest Front Row. Na koniec przedstawię Ci parę programów, przydatnych na co dzień."

Zapraszam do lektury :)

Pozdrawiam
Grzegorz Dobromiński

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 667 postów

Napisano 06 marca 2011 - 18:58

Miałeś błędy poprawić, a tu nawet w tytule spacja przed '!' :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych