Jak przenieść się z Windowsa na Maca - podstawy
Napisano 26 lutego 2011 - 20:35
Stworzyłem poradnik o tym jak zrobić switcha czyli przenieść się z Windows na Mac OS Snow Leopard.
Opisałem podstawy instalacji systemu operacyjnego, podstawowej konfiguracji a także to jak przenieść pocztę z Outooka do Mail'a. Nie widziałem u Was takiego poradnika, a myślę że może być przydatny dla nowych użytkowników.
Oto krótkie wycinki z poradnika
1 część poradnika :
[url=http://it-life.pl/macintosh-czyli-jak-pracowac-wydajnie-stabilnie-i-wyrozniac-sie/]Macintosh czyli jak pracować wydajnie, stabilnie i wyróżniać się ! - część 1 | IT Lifestyle - Technologia w Życiu[/url]
" Wiele osób pyta „Dlaczego Macintosh?”. Standardową odpowiedzią jaka zazwyczaj pada jest wygoda użytkowania, design oraz system operacyjny Mac OS X. To właśnie systemem zajmę się dzisiaj. Od 4 lat używam laptopa MacBook, od 2 lat pracuję wyłącznie na nim. Poniżej opiszę jak zainstalować system Mac OS X na komputerze Apple, jak odnaleźć się w podstawowych funkcjach tego systemu oraz jak przenieść dane z programów systemu Windows na Maca."
2 część poradnika :
[url=http://it-life.pl/macintosh-czyli-jak-pracowac-wydajnie-stabilnie-i-wyrozniac-sie-2/]Macintosh czyli jak pracować wydajnie, stabilnie i wyróżniać się ! - część 2 | IT Lifestyle - Technologia w Życiu[/url]
"Dzisiaj przedstawię Ci, kilka wskazówek dotyczących poruszania się po systemie Mac OS X Snow Leopard. Przeczytasz również jak skonfigurować podstawowe funkcje. Na koniec drugiej części poradnika, przeniesiesz pocztę z programu Microsoft Outlook do domyślnego klienta pocztowego jakim jest Mail na Mac OS. "
Powstanie również 3, ostatnia część poradnika na mojej stronie. Będzie dotyczyła kilku/kilkunastu aplikacji, które uważam za podstawowe, takie jak odtwarzacze filmów, krótki opis iTunes, pakiet biurowy itp.
Jeżeli uznacie to z reklamę strony, usuńcie, jeśli nie to będzie mi miło pomóc garści początkujących użytkowników.
Pozdrawiam
Grzegorz Dobromiński
Napisano 26 lutego 2011 - 20:56
Napisano 26 lutego 2011 - 21:05
Napisano 26 lutego 2011 - 21:13
Bardzo ciekawa inicjatywa, choć oba poradniki bardzo krótkie, w sam raz na wstęp do publikacji.
Dobrze byłoby opisać w kolejnym skróty klawiszowe, wyszukiwanie plików, czy przeglądanie zawartości itp.
Dzięki za pomysły
Myślałem już o jakimś nawet niedużym ebooku prowadzącym za rękę przez Mac OS ale jeszcze nie czas, może kiedyś
Napisano 27 lutego 2011 - 20:41
Napisano 01 marca 2011 - 11:45
Napisano 01 marca 2011 - 14:42
Napisano 06 marca 2011 - 16:32
[url=http://it-life.pl/macintosh-czyli-jak-pracowac-wydajnie-stabilnie-i-wyrozniac-sie-3/]Macintosh czyli jak pracować wydajnie, stabilnie i wyróżniać się ! – część 3 | IT Lifestyle - Technologia w Życiu[/url]
" Dziś pokaże Ci, jak ułatwić sobie życie z systemem Snow Leopard używając funkcji Findera i skrótów klawiszowych. Poznasz kilka sztuczek związanych z robieniem screenshot’ów, a także ciekawą aplikację systemową jaką jest Front Row. Na koniec przedstawię Ci parę programów, przydatnych na co dzień."
Zapraszam do lektury
Pozdrawiam
Grzegorz Dobromiński
Napisano 06 marca 2011 - 18:58
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych