Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dzielenie na partycje bez wymazania danych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 15:20

Witam Posiadam dysk 2tb, który chciałbym podzielić na dwie partycje. Jedna do Time Machine a druga do użytku codziennego. Jednak dysk zapełniony jest w 40% (800gb) i nie mam nawet gdzie przenieść danych aby bezpiecznie podzielić na partycję. Wszystko chciałem zrobić przy użyciu Narzędzi Dyskowych na Maku. Jakim sposobem da się to wykonać jeżeli w ogóle się da?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 15:22

Tak samo jak w przypadku każdego innego dysku - przesuwając suwaczki. Oczywiście jeśli dysk jest sensownie widziany przez OSX, bo jeśli nie, to zrzucenie danych i reformat albo gparted.

#3 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 15:22

Da się, jeśli schemat mapy partycji to tablica partycji GUID. Myślę, że narzędzie dyskowe o wszystkim Cię poinformuje.

#4 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 15:28

Dysk mam zrobiony pod Mac OS Extended Journaled. @ftpd Wiem jak to wygląda jednak próbowałem na mniejszym dysku i wszystkie dane usuwało @Davvido Sprawdziłem i mam partycję GUID ustawioną a i tak usuwa mi wszystkie dane Wszystko testuję na mniejszym dysku

#5 mobzd

mobzd
  • 11 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 21:07

Pierw zmniejsz rozmiar pierwszej partycji a dopiero później dodaj w pustym miejscu nową partycję. Jeśli użyjesz zmiany układu z jednej na dwie partycje to domyślnie Ci wymaże zawartość. Dokładnie tak dzisiaj zrobiłem miejsce na preview Liona na moim Air'ku ... ;-)

#6 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 13 maja 2011 - 07:22

Podłączę się pod temat. Mam 1,5TB dysk zewnętrzny WD, a na nim dwie partycje - jedną w hfs do TM, a drugą ntfs jako magazyn filmów. Problem w tym, że przy pierwszym formatowaniu zostawiłem za dużo (IMO) miejsca na ten backup - 310 GB z czego sam backup zajmuje póki co 105. Zakładam, że wystarczyłoby maksymalnie 200 GB - nie robię backupu filmów i folderu pobranych rzeczy . Pytanie czy jeśli teraz zmniejszę tę partycję do tych 200 GB to stracę jakieś dane zapisane na dysku? Na partycji ntfs mam jakieś 400 GB zapełnione.

#7 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 17 maja 2011 - 07:43

Więc pytam raz jeszcze bo nie wierzę, że nikt nie wie... Czy jeśli teraz zmniejszę tę partycję do tych 200 GB to stracę jakieś dane zapisane na dysku?

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 maja 2011 - 08:18

za mało informacji. ogólnie - jak masz NTFS to pewnie nie masz GUID tylko MBR, a ten nie pozwala w taki prosty sposób zmieniać rozmiaru partycji. A GUID pozwala i tak na zmianę rozmiaru tylko ostatniej. Jeżeli będziesz się bawił jakimiś programami firm trzecich - no to trudno żebyśmy wiedzieli który sobie wybierzesz i czy wszystko zadziała. Ogólnie - dane możesz przy takich zabawach stracić zawsze.

#9 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 17 maja 2011 - 08:42

Mam MBR. Czyli najprawdopodobniej czeka mnie trochę przerzucania na inny dysk? Całe szczęście jest jeden w odwodzie. Dzięki R.

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 maja 2011 - 08:47

jakieś tam partition magic pewnie pozwalają, ale to już trzeba się bawić mocniej.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 17 maja 2011 - 21:30

Robiłem GPartedem resize różnych typów partycji i nigdy nie było problemów.

#12 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 17 maja 2011 - 22:17

Acronis - wg mnie dawno już przegonił PM (dzielenie czy zmiana rozmiaru partycji systemowej - szybko i bez problemu)

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 18 maja 2011 - 09:31

Osobiście nigdy nie robiłbym takich operacji bez backupu - ale ja mam zawsze backup wszystkiego :) Przystaję do twierdzenia: "żelastwo to żelastwo, zawsze ma prawo paść".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych