Witam,
Ponieważ jestem humanistą, a nie specjalistą od IT czy technologii mobilnych, postaram się nakreślić nurtujący mnie problem w sposób łopatologiczny - jeśli można, prosiłbym o wyrozumiałość i równie łopatologiczną odpowiedź. ;-)
Załóżmy, że sytuacja wygląda następująco. Pada mi internet w komputerze stacjonarnym, a muszę pilnie wysłać komuś plik tekstowy (dokument Worda). Czy możliwe jest przerzucenie takiego dokumentu do iPhone'a (3GS, najnowszy soft), a następnie wysłanie go jako załącznika w mailu (pocztę w iPhonie mam skonfigurowaną w portalu o2)? Jeśli jest to możliwe, jak to zrobić? Dotychczas wysyłałem mailem jedynie zdjęcia, ale tu sprawa wygląda inaczej - klikam na zdjęcie, daję "Wyślij zdjęcie (email)" i gotowe! Czy wysyłanie plików innych niż graficzne jest równie proste? Nigdzie w programie pocztowym iPhone'a nie widzę opcji "Dodaj załącznik".
I wariant nieco inny - w drugą stronę. Odbieram w iPhonie maila z załącznikiem tekstowym (np. w formacie .doc), na którym muszę wprowadzić jakieś poprawki czy zrobić korektę (na komputerze stacjonarnym), po czym odesłać go z powrotem (iPhonem)? Czy to możliwe - a jeśli tak, to gdzie znaleźć ten plik w iPhonie, żeby zrzucić go po kablu (przez iTunes?) na komputer domowy?
Mam nadzieję, że to, co napisałem jest jasne i w pełni zrozumiałe.
Z góry dziękuję za pomoc!

Poczta - wysyłanie załączników (innych niż zdjęcia lub filmy)
Rozpoczęty przez
Chattab
, 25 lut 2011 00:39
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 lutego 2011 - 00:39
Napisano 25 lutego 2011 - 01:03
Tak, to możliwe. Po prostu przesyłasz plik na iPhone (na maila, bądź kablem do np. GoodReadera), kopiujesz zawartość, edytujesz w notatniku (albo i nie), kopiujesz to co masz w notatniku i wrzucasz do treści maila. Samego pliku Word'a nie wyślesz z iPhone'a

Napisano 25 lutego 2011 - 09:42
To chyba jakiś ponury żart... 750-stronicową książkę w Wordzie, którą przetłumaczyłem, mam wysłać w treści maila? To ma być geniusz Steve'a Jobsa i jego "multimedialnego kombajnu do wszystkiego"?!? Absurd!
Napisano 25 lutego 2011 - 10:09
To ze iPhone nie zastepuje PC'ta ( z Wordem ) z 24-calowym monitorem i 55-calowego TV jest rzeczywiscie dramatem. Natomiast do pozostalych rzeczy wydaje sie byc OK...
Mozna na przyklad podlaczyc go do PC jako modem i uzyc jako backupowego lacza internetowego.
//T
Napisano 25 lutego 2011 - 10:30
Zapoznaj się Dropbox. Instalujesz na iPhonie i komputerze. Może nie zrobi dokładnie tego o czym piszesz, ale możesz wysłać z iPhone link do pliku. Poza tym możesz dopaść jakikolwiek komputer dokonać edycji i znowu wysłać link do osoby zainteresowanej. Przypuszczam, że MobileMe też ma podobną funkcjonalność.
Napisano 07 listopada 2011 - 23:01
Witam
Ja tez po kilku godzinach zabawy z iPadem przezyłem mega rozczarowanie. Do zabawy ok ale do pracy .... Już chciałem oddać urządzenie mojemu kilkunastoletniemu synowi ale postanowiłem dać mu ostatnią szansę i poszukać...
Wszystkie opisane przez Ciebie funkcje załatwi program quick office pro (dostępny w markecie, niestety płatny) . Będziesz miał możliwość prostej edycji worlda, excela i power pointa, wysyłania emailem oraz udostępnienia plików.
Jeżeli chcesz uniknąć kłopotliwego wgrywania plików przez "kochany" iTune to polecam box.net lub dropbox. Każdy ma pewne wady i zalety ale działają podobnie. W ten sposób będziesz mógł w prosty sposób wymieniać pliki między iPadem, komputerem i ew telefonem z android. Możesz rozważyć jeszcze program ifiles jako menadzer plików ale ja się jakoś nie przekonałem.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Napisano 07 listopada 2011 - 23:28
Quick Office Pro odradzam najgorzej wydane przeze mnie pieniadze. Do zabawy dokumentem tekstowym duzo lepsze jest Pages badz Office 2 Plus.
Frustratow pozdrawiam. Nieprzemyslane zakupy i nie radzenie sobie z prostymi urzadzeniami to nie jest wina producenta.
Napisano 08 listopada 2011 - 14:00
Zgodnie z regulaminem forum nie odświeżamy wątków starszych niż 6 miesięcy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych