MacBook nie chce się uruchomić
Napisano 24 lutego 2011 - 20:05
Napisano 25 lutego 2011 - 11:19
Napisano 26 lutego 2011 - 08:00
Napisano 26 lutego 2011 - 12:16
Napisano 26 lutego 2011 - 12:45
Jak dla mnie to nie daje się naprawić systemu plików na dysku twardym. Albo jest tak po uszkadzany system plików albo coś poważnego z twardym dyskiem.Invalid sibling link
(4, 18088)
** Rebulding catalog B-tree
** The volume Macintosh HD could not be repaired
Uruchom Maka z dysku instalacyjnego, uruchom narzędzie dyskowe i spróbuj tak naprawić dysk.
Alternatywnie możesz na jakimś innym komputerze ściągnąć to SystemRescueCd wypalić płytę i spróbować tym coś zdziałać.
Jeśli natomiast masz dobrą kopię zapasową to może szybciej będzie zainstalować system od zera (i sprawdzić przy okazji dysk)
Też mam takie komunikaty a system wstaje. Więc to nie to jest źródło problemu. To co ważne to to, że jednak jakieś dane system z dysku czyta, więc coś się powinno uratować.Launchctl: Please convert the following to launch: /etc/mach_init.d/dashboardadvisoryd.plist
Launch_msg(): Socket is not connected
Napisano 26 lutego 2011 - 12:54
---------- Wpis dodano o 12:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:53 ----------
Coś z procesorem chyba. Zapewne serwis cie czeka
Po czym wnosisz?
Napisano 26 lutego 2011 - 14:55
Podaje filmik z uruchamiania mojego Maca. Nie słychać buczenia, pasek, w którym powinno się coś załadować znika po ok. 2 minutach..
YouTube - MacBook won't start
Napisano 26 lutego 2011 - 19:11
Napisano 08 listopada 2012 - 02:47
Napisano 08 listopada 2012 - 09:26
Napisano 08 listopada 2012 - 11:38
Napisano 08 listopada 2012 - 14:00
Kup nowy dysk,zainstaluj nowy system,a stary dysk wrzuc do kieszeni i poprzerzucaj wazne dla ciebie rzeczy.O ile stary dysk ma juz problem z bootowaniem to z zewn.kieszeni powinien jeszcze ruszyc.Nie rob zadnych migracji,nie uzywaj programu CCC bo automatycznie przerzuci ci caly syf starego systemu na nowy.
Jak jest problem z b-drzewami, to dysk nie będzie tak miły, zeby normalnie działać. Zazwyczaj taki dysk pozwala na skopiowanie paru GB i znika. Wypięcie i wpięcie pozwala skopiować kolejne GB. Przez to nie ma mowy o kopiowaniu, ani migracji.
Napisano 08 listopada 2012 - 16:07
Jak jest problem z b-drzewami, to dysk nie będzie tak miły, zeby normalnie działać. Zazwyczaj taki dysk pozwala na skopiowanie paru GB i znika. Wypięcie i wpięcie pozwala skopiować kolejne GB. Przez to nie ma mowy o kopiowaniu, ani migracji.
Akurat ;-)
Disk Warrior załatwia takie sprawy w kilka minut. Jak nie załatwi - podłącza w trybie preview i można skopiować bez zająknięcia zawartość...
No tyle tylko, że DW trzeba odpalić z zewnętrznego dysku i podłączyć jednocześnie jakiś dysk na który skopiujemy dane...
Napisano 08 listopada 2012 - 16:38
Akurat ;-)
Disk Warrior załatwia takie sprawy w kilka minut. Jak nie załatwi - podłącza w trybie preview i można skopiować bez zająknięcia zawartość...
No tyle tylko, że DW trzeba odpalić z zewnętrznego dysku i podłączyć jednocześnie jakiś dysk na który skopiujemy dane...
Akurat. Jak dysk jest zepsuty, to DW go pewnie jeszcze naprawia, wymienia talerze na nowe itp...
Napisano 08 listopada 2012 - 17:23
Akurat. Jak dysk jest zepsuty, to DW go pewnie jeszcze naprawia, wymienia talerze na nowe itp...
Aż tak sprytny nie jest. Ale uszkodzenie B-Three to uszkodzenie logiczne struktury danych a nie fizyczne uszkodzenie dysku (elektroniki, powierzchni, etc).
Tyle w temacie.
Napisano 09 listopada 2012 - 15:02
Napisano 09 listopada 2012 - 16:29
Uszkodzenie jest programowe, ale najczęściej wynika ono z awarii sprzętowej:)
"Tyle w temacie."
I wychodzi, że jesteśmy obydwaj mistrzami diagnozy na odległość ;-)
Napisano 11 listopada 2012 - 22:36
Napisano 12 listopada 2012 - 11:35
Kupiłem pierwszy lepszy dysk sata od WD i coś sie wywala, nim zainstalowałem starego dobrego SL to pół dnia zajęło, bo ciągle wywalało instalkę. Jak już w końcu się udało to problem z aktualizacją się pojawił. Może zły dysk kupiłem? Facet powiedział, że to standardowy do notebooków, a że byłem zdesperowany to wziąłem...
Dysk ok, jaki jest problem z aktualizacją?
Napisano 12 listopada 2012 - 18:11
- - - Połączono posty - - -
A stary dysk Fujitsu zakatowałem chyba na śmierć, na nim po formacie żaden system nie chce się zainstalować, a robiłem wszystko zgodnie z instrukcją, czyli Narzędzie Dyskowe, wymaż, mac OS X Extended J..., wymaż, zakończ narzędzie dyskowe, dalej, zainstaluj na dysku i koniec wywala instalkę i raport o błędach z komunikatem, że instalator nie mógł zainstalować systemu:(
help me!
Napisano 13 listopada 2012 - 11:23
No to chyba jasne? Kingston?Dodam, że jakiś czas temu może dwa miesiące wymieniłem pamięć z 2 na 8GB 1333 ddr3 - może to jest syf? Bo od wymiany zaczęły się hece.
Napisano 13 listopada 2012 - 13:58
- - - Połączono posty - - -
Dodam, że włożyłem stare kości i wszystko gra, sprawnie wymazałem dysk, zainstalowałem SL i aktualizację, iLife, i inne apki, później ML i wszystko działa, tyle,że trochę wolniej niż na SL, więc pamięć trzeba wymienić i tak tylko ile j/w. Stary dysk fujitsu uratowany:)
Napisano 13 listopada 2012 - 14:16
Napisano 13 listopada 2012 - 14:42
Napisano 14 listopada 2012 - 11:14
Można na pw, nie trzeba na stronce:)Byłem na stronce, nie znalazłem u Ciebie. Piszę też w wątku o pamięci do mac'ów i tam też mi pomogłeś
dzięki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych