Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook nie chce się uruchomić

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 karolmelo15

karolmelo15
  • 38 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lutego 2011 - 20:05

Witam, mam problem. Mój MacBook nie chce się włączyć. Gdy po kliknięciu przycisku 'power' pojawia się białe tło na którym jest logo Apple to pod logo pojawia się na chwilę pewien pasek jakby miało się coś załadować. Po chwili jednak znika i pojawia się coś w stylu kółka, które się ładuje. Próbowałem kombinacji Comand Alt P i R ale nic nie daje. Proszę o pomoc. Z góry dzieki :)

#2 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 11:19

Uruchom go w trybie verbose. Zaraz po wlaczeniu nacisnij Command i V Podaj co sie wyswietla. Glownie ostatnie linijki i to co bedzie wygladalo na bledy.

#3 karolmelo15

karolmelo15
  • 38 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 08:00

Invalid sibling link (4, 18088) ** Rebulding catalog B-tree ** The volume Macintosh HD could not be repaired (...) Launchctl: Please convert the following to launch: /etc/mach_init.d/dashboardadvisoryd.plist Launch_msg(): Socket is not connected I to jest końcówka.. Za bardzo nie wiem co mam dalej zrobic..

#4 Poklados

Poklados
  • 92 postów
  • SkądSierpc

Napisano 26 lutego 2011 - 12:16

Coś z procesorem chyba. Zapewne serwis cie czeka

#5 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 12:45

Invalid sibling link
(4, 18088)
** Rebulding catalog B-tree
** The volume Macintosh HD could not be repaired

Jak dla mnie to nie daje się naprawić systemu plików na dysku twardym. Albo jest tak po uszkadzany system plików albo coś poważnego z twardym dyskiem.
Uruchom Maka z dysku instalacyjnego, uruchom narzędzie dyskowe i spróbuj tak naprawić dysk.
Alternatywnie możesz na jakimś innym komputerze ściągnąć to SystemRescueCd wypalić płytę i spróbować tym coś zdziałać.
Jeśli natomiast masz dobrą kopię zapasową to może szybciej będzie zainstalować system od zera (i sprawdzić przy okazji dysk)

Launchctl: Please convert the following to launch: /etc/mach_init.d/dashboardadvisoryd.plist
Launch_msg(): Socket is not connected

Też mam takie komunikaty a system wstaje. Więc to nie to jest źródło problemu. To co ważne to to, że jednak jakieś dane system z dysku czyta, więc coś się powinno uratować.

#6 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 lutego 2011 - 12:54

Słychać takie ciche cykanie? Na 90% padł dysk.

---------- Wpis dodano o 12:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:53 ----------

Coś z procesorem chyba. Zapewne serwis cie czeka

Po czym wnosisz?

#7 karolmelo15

karolmelo15
  • 38 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 14:55

Mam pytanie. Nie mam kopii zapasowej dysku, więc czy po włożeniu płytki z dyskiem instalacyjnym MAC OS X i uruchomieniu jej konsekwencją będzi utrata wszystkich danych z dysku?

Podaje filmik z uruchamiania mojego Maca. Nie słychać buczenia, pasek, w którym powinno się coś załadować znika po ok. 2 minutach..

YouTube - MacBook won't start

#8 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 19:11

Po uruchomieniu dysku instalacyjnego nie utracisz automatycznie danych na dysku. Oczywiście nie uruchamiaj instalatora (nie rób instalacji) Piszę z głowy, więc mogę pokręcić coś odrobinę (i nazwy będą angielskie), ale generalnie to proste. Po uruchomieniu z CD u góry powinno być menu. Znajdziesz gdzieś narzędzie dyskowe (Disk Utility) Po lewej o góry powinieneś zobaczyć swój dysk twardy a pod nim co najmniej jedną partycję: Macintosh HD (o ile wcześniej nie zmieniłeś nazwy dysku). Zaznacz ten dysk i po prawej, prawie na dole powinien być przycisk [Repair Disk] Naciśnij i trzymaj kciuki. Edit: A! I jeszcze jedno. Zobacz czy czasem nie ruszy w signle-user mode: przy starcie Command + S

#9 roback

roback
  • 109 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 listopada 2012 - 02:47

Mam tak samo, udał się rozwiązać problem?

#10 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2012 - 09:26

To jest problem z dyskiem twardym. Najlepiej jest wymienić dysk, bo ten pada. Dane powinno się udać odzyskać.

#11 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 11:38

Kup nowy dysk,zainstaluj nowy system,a stary dysk wrzuc do kieszeni i poprzerzucaj wazne dla ciebie rzeczy.O ile stary dysk ma juz problem z bootowaniem to z zewn.kieszeni powinien jeszcze ruszyc.Nie rob zadnych migracji,nie uzywaj programu CCC bo automatycznie przerzuci ci caly syf starego systemu na nowy.

#12 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2012 - 14:00

Kup nowy dysk,zainstaluj nowy system,a stary dysk wrzuc do kieszeni i poprzerzucaj wazne dla ciebie rzeczy.O ile stary dysk ma juz problem z bootowaniem to z zewn.kieszeni powinien jeszcze ruszyc.Nie rob zadnych migracji,nie uzywaj programu CCC bo automatycznie przerzuci ci caly syf starego systemu na nowy.

Jak jest problem z b-drzewami, to dysk nie będzie tak miły, zeby normalnie działać. Zazwyczaj taki dysk pozwala na skopiowanie paru GB i znika. Wypięcie i wpięcie pozwala skopiować kolejne GB. Przez to nie ma mowy o kopiowaniu, ani migracji.

#13 macjihad

macjihad
  • 35 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 16:07

Jak jest problem z b-drzewami, to dysk nie będzie tak miły, zeby normalnie działać. Zazwyczaj taki dysk pozwala na skopiowanie paru GB i znika. Wypięcie i wpięcie pozwala skopiować kolejne GB. Przez to nie ma mowy o kopiowaniu, ani migracji.

Akurat ;-)
Disk Warrior załatwia takie sprawy w kilka minut. Jak nie załatwi - podłącza w trybie preview i można skopiować bez zająknięcia zawartość...
No tyle tylko, że DW trzeba odpalić z zewnętrznego dysku i podłączyć jednocześnie jakiś dysk na który skopiujemy dane...

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2012 - 16:38

Akurat ;-)
Disk Warrior załatwia takie sprawy w kilka minut. Jak nie załatwi - podłącza w trybie preview i można skopiować bez zająknięcia zawartość...
No tyle tylko, że DW trzeba odpalić z zewnętrznego dysku i podłączyć jednocześnie jakiś dysk na który skopiujemy dane...

Akurat. Jak dysk jest zepsuty, to DW go pewnie jeszcze naprawia, wymienia talerze na nowe itp...

#15 macjihad

macjihad
  • 35 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 17:23

Akurat. Jak dysk jest zepsuty, to DW go pewnie jeszcze naprawia, wymienia talerze na nowe itp...

Aż tak sprytny nie jest. Ale uszkodzenie B-Three to uszkodzenie logiczne struktury danych a nie fizyczne uszkodzenie dysku (elektroniki, powierzchni, etc).
Tyle w temacie.

#16 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2012 - 15:02

Uszkodzenie jest programowe, ale najczęściej wynika ono z awarii sprzętowej:) "Tyle w temacie."

#17 macjihad

macjihad
  • 35 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 16:29

Uszkodzenie jest programowe, ale najczęściej wynika ono z awarii sprzętowej:)
"Tyle w temacie."

I wychodzi, że jesteśmy obydwaj mistrzami diagnozy na odległość ;-)

#18 roback

roback
  • 109 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 listopada 2012 - 22:36

Kupiłem pierwszy lepszy dysk sata od WD i coś sie wywala, nim zainstalowałem starego dobrego SL to pół dnia zajęło, bo ciągle wywalało instalkę. Jak już w końcu się udało to problem z aktualizacją się pojawił. Może zły dysk kupiłem? Facet powiedział, że to standardowy do notebooków, a że byłem zdesperowany to wziąłem...

#19 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 listopada 2012 - 11:35

Kupiłem pierwszy lepszy dysk sata od WD i coś sie wywala, nim zainstalowałem starego dobrego SL to pół dnia zajęło, bo ciągle wywalało instalkę. Jak już w końcu się udało to problem z aktualizacją się pojawił. Może zły dysk kupiłem? Facet powiedział, że to standardowy do notebooków, a że byłem zdesperowany to wziąłem...

Dysk ok, jaki jest problem z aktualizacją?

#20 roback

roback
  • 109 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2012 - 18:11

Pobiera wszystkie aktualizacje do Snow Leoparda i na końcu wywala iTunes, przy aktualizowaniu pozostałych pojawia się błąd i po aktualizacji. Na piechotę zaktualizowałem system, tak, że mam dostęp do app store i ciągnę ML, bo go już miałem zainstalowanego. Dodam, że jakiś czas temu może dwa miesiące wymieniłem pamięć z 2 na 8GB 1333 ddr3 - może to jest syf? Bo od wymiany zaczęły się hece. To się system zawieszał, to samoczynnie się komputer restartował, bardzo zaczął się grzać itp.

- - - Połączono posty - - -

A stary dysk Fujitsu zakatowałem chyba na śmierć, na nim po formacie żaden system nie chce się zainstalować, a robiłem wszystko zgodnie z instrukcją, czyli Narzędzie Dyskowe, wymaż, mac OS X Extended J..., wymaż, zakończ narzędzie dyskowe, dalej, zainstaluj na dysku i koniec wywala instalkę i raport o błędach z komunikatem, że instalator nie mógł zainstalować systemu:(
help me!

#21 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2012 - 11:23

Dodam, że jakiś czas temu może dwa miesiące wymieniłem pamięć z 2 na 8GB 1333 ddr3 - może to jest syf? Bo od wymiany zaczęły się hece.

No to chyba jasne? Kingston?

#22 roback

roback
  • 109 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2012 - 13:58

taa Kingston, wcześniej i znowu mam te same kości (2x1 G 1066 DDR3), jakie tam można włożyć, tzn. do jakiej wielkości bo jasne, że 1066.

- - - Połączono posty - - -

Dodam, że włożyłem stare kości i wszystko gra, sprawnie wymazałem dysk, zainstalowałem SL i aktualizację, iLife, i inne apki, później ML i wszystko działa, tyle,że trochę wolniej niż na SL, więc pamięć trzeba wymienić i tak tylko ile j/w. Stary dysk fujitsu uratowany:)

#23 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2012 - 14:16

Ram w takim razie polecam u mnie. 2x4GB możesz dać 1066.

#24 roback

roback
  • 109 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2012 - 14:42

Byłem na stronce, nie znalazłem u Ciebie. Piszę też w wątku o pamięci do mac'ów i tam też mi pomogłeś:) dzięki

#25 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 listopada 2012 - 11:14

Byłem na stronce, nie znalazłem u Ciebie. Piszę też w wątku o pamięci do mac'ów i tam też mi pomogłeś:)
dzięki

Można na pw, nie trzeba na stronce:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych