Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

reset hasła OpenWRT WRT54GL

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 20:42

Dostałem Linksysa WRT54GL z wgranym OpenWRT. Dostęp do routera jest jednak zahasłowany i tego hasła nikt nie zna. Wyszukałem już jak można zresetować hasło ( how to reset password on Linksys WRT54GL running OpenWRT | Nazaretyan's blog ). Wg instrukcji z linka wydaje się być łatwe, ale to jest solucja dla Windowsa. Dziś po raz pierwszy w życiu odpaliłem terminal na Macu by zresetować jednak nie poszło, a dokładniej nie chce się połączyć z routerem w trybie failsafe.
Postępuje w ten sposób:
1) uruchamiam router w trybie failsafe
2) ustawiam na porcie ethernet w Macu stałe IP 192.168.1.2
3) w terminalu wpisuję telnet 192.168.1.1 i dostaję

gieza-2:~ gieza$ telnet 192.168.1.1
Trying 192.168.1.1...
Connected to 192.168.1.1.
Escape character is '^]'.

Login failed.
Connection closed by foreign host.
gieza-2:~ gieza$ 

coś można temu zaradzić? Nie znam się w ogóle na terminalu więc nie wiem jak można inaczej to zrobić.

Dodam, że mogę się połączyć z tym routerem po WiFi bo to hasło akurat mam, jednak potrzebuję się dostać do ustawień. Próbowałem podobno typowe hasło czyli root i admin w różnych konfiguracjach i nic. Można jakoś się inaczej dostać lub zresetować hasło?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 20:58

Zrestartuj router do fabrycznych? Przecież konfiguracja to minuta.

#3 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 21:02

Rozumiem, że masz na myśli przytrzymanie przycisku reset przez 30 sek. Nic nie daje. Robiłem to nie raz. Dłużej i krócej trzymałem i nadal trzyma swoje ustawienia

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 21:30

Ojej, to sprawdź w instrukcji, jak się resetuje? Pewnie 'trzymać kilka sekund, nadal trzymając wyciągnąć i włożyć wtyczkę zasilającą'.

#5 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 21:36

zawsze coś było, żeby odłączyć od zasilania na ponad minutę czy coś... u mnie to zawsze skutkowało i wracało do fabrycznych... we wszystkich routerach...

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 21:54

Ale z trzymaniem guzika ;-) Bo bez to po prostu wyłączysz.

#7 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 22:01

no tak, tak... to było uzupełnienie Twojej wypowiedzi @ftpd mówiącej o "wyciągnięciu i włożeniu wtyczki zasilającej"... aczkolwiek to też tak nie do końca, bo miałem też router gdzie własnie żeby zrestartować to trzeba było wyciągnąć wtyczkę zasilającą na jakiś czas (chyba z 2 min) i wtedy restartował ustawienia (bez trzymania resetu, bo go po prostu nie było)... a jak na przykład nie było tylko prądu i wtyczki się nie wyciągało to nawet po całym dniu bez sieci ustawienia były zachowane...

#8 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 22:15

Gdyby taki reset był możliwy to bym się nie bawił w uruchamianie w failsafe i telnet. Na wgranym openWRT nie działają porady z manuala Linksysa i stąd zabawa w resetowanie przez telnet.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych