Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polskie znaki w .txt i .srt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 master89

master89
  • 126 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2011 - 11:59

Witam, co mam zrobić by nie było "krzaczków" zamiast polskich znaków w plikach .txt i .srt?? Zmienić kodowanie? Przekonwertować je jakoś? Proszę o pomoc.

#2 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 12:29

To jeszcze zalezy od tego w czym otwierasz te pliki. Czasami mozna ustawic jaki codepage jest uzywany przy otwieraniu plikow. Zgaduje, ze ten pierwszy plik uzywa windowsowego CP1252. Drugi jest zbyt niewyrazny. Sprobuj otworzyc te pliki w OpenOffice albo LibreOffice. Powinien pojawic sie filtr importu, w ktorym mozna zdefiniowac codepage pliku.

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 12:43

Re: up. Jak chcesz pomagać, to pisz prawdę, a nie bzdury. Kodowanie windowsowe to cp1250, a Open/Libre Office to chyba najgorsza droga z możliwych. Re: @master89: Do przekonwertowania służy konsolowy iconv(1) i - zapewne - miliard drobnych programów graficznych. Nie podam nazw, ale ten temat się pojawia na forum dość często, także poszukaj i znajdziesz.

#4 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 12:52

ftpd. i cp1252 i cp1250 to strony kodowe Windows. Moja pomylka to to, ze cp1252 to akurat zestaw "zachodni" latin a mialem na mysli srodkowo europejski. Ale daleko tu do bzdur. A Open/Libre Office to moze i najgorsza droga, ale pewnie poinstalowana na kazdym komputerze wiec pod reka. I to tez nie jest zadna bzdura.

#5 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 23 lutego 2011 - 13:27

A Open/Libre Office to moze i najgorsza droga, ale pewnie poinstalowana na kazdym komputerze wiec pod reka.

Na każdym komputerze jest systemowy TextEdit, którego z powodzeniem można użyć do konwersji, wybierając właściwą stronę kodową podczas otwierania i zachowywania pliku. OpenOffice'a nie każdy ma zainstalowanego.

@master89:
Otwórz ten plik txt w TextEdit (Command-O), wybierając z menu „Kodowanie tekstu” pozycję „Środkowoeuropejski (Windows Latin 2)”. Jeżeli jej nie ma, to ją włącz.

Swoją drogą, o co chodzi z tymi niewyraźnymi obrazkami? Któryś raz już widzę wklejone tak maleńkie zrzuty ekranu, że absolutnie nic na nich nie widać.

#6 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 13:37

Ale wlasnie o to chodzi. Rozne strony kodowe nie sa zlem samym w sobie.
Z tego powodu odpowiedz na pytanie co mam zrobić by nie było "krzaczków" niekoniecznie musi brzmiec: konwersja.
Bardziej prawidlowe bedzie: uzyj odpowiedniej strony kodowej przy otwieraniu pliku. I dopiero kiedy sie nie da bo dany program tego nie oferuje to konwertowac.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 13:48

Na każdym komputerze jest systemowy TextEdit, którego z powodzeniem można użyć do konwersji, wybierając właściwą stronę kodową podczas otwierania i zachowywania pliku.

No ja właśnie nigdy nie dałem rady użyć TextEdit jako konwertera. Mogę ustawić kodowanie wejściowe i wtedy ładnie widzę pliki; mogę ustawić kodowanie wyjściowe i się zapisują (nowe) pliki tak jak chce - ale nie ma tak, że wrzucam plik w X i otrzymuję w Y.

Testowałem nie dalej jak dwa tygodnie temu, bo ktoś w jakimś wątku właśnie sugerował, że konwertuje.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 13:48

Na każdym komputerze jest systemowy TextEdit, którego z powodzeniem można użyć do konwersji, wybierając właściwą stronę kodową podczas otwierania i zachowywania pliku.

No ja właśnie nigdy nie dałem rady użyć TextEdit jako konwertera. Mogę ustawić kodowanie wejściowe i wtedy ładnie widzę pliki; mogę ustawić kodowanie wyjściowe i się zapisują (nowe) pliki tak jak chce - ale nie ma tak, że wrzucam plik w X i otrzymuję w Y.

Testowałem nie dalej jak dwa tygodnie temu, bo ktoś w jakimś wątku właśnie sugerował, że konwertuje.

#9 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 23 lutego 2011 - 14:05

A nie można wybrać kodowania przy zachowywaniu pliku (Command-Shift-S)? Aż sprawdzę za chwilę, teraz nie mam pod ręką Maca.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 14:13

Stestowałem, można.

#11 master89

master89
  • 126 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2011 - 14:51

ok, dziala. Ale czy to ozancza, że każdy plik musze ponownie zapisywac w innym kodowaniu?? Czy mozna ustawić opcję, żeby za kazdym razem otwierał w takim formacie??

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 14:53

Otrzymałeś już odpowiedź na to pytanie. Poza tym naprawdę o wiele prościej jest zmienić kodowanie w odtwarzaczu. Zarówno PYM Player jak i VLC mają to w opcjach.

#13 master89

master89
  • 126 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2011 - 14:58

dobra juz zmienilem...ale...najwiekszy problem mam z VLC, poniewaz gdy chce otworzyc napisy nic sie nie dzieje. Niby jest zaznaczona sciezka napisaow, ale nic nie sie nie wyswietla...:/

#14 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 15:05

Niby jest zaznaczona sciezka napisaow, ale nic nie sie nie wyswietla...:/

Ale to w zwiazku ze zmiana domyslnej strony kodowej napisow czy tak w ogole? Bo jak w ogole to moze lepiej utworzyc nowy watek?

#15 master89

master89
  • 126 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2011 - 15:07

w ogole... przed zmiana miałem to samo i myslalem, ze moze tu lezy wina ale jednak nie. .txt ani .srt nie "widzi" VLC.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 15:08

Nowe VLC nie wyświetla napisów .txt, ileż można to wałkować?

Temat kodowania został wyczerpany, wątek zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych