Polskie znaki w .txt i .srt
Napisano 23 lutego 2011 - 11:59
Napisano 23 lutego 2011 - 12:29
Napisano 23 lutego 2011 - 12:43
Napisano 23 lutego 2011 - 12:52
Napisano 23 lutego 2011 - 13:27
A Open/Libre Office to moze i najgorsza droga, ale pewnie poinstalowana na kazdym komputerze wiec pod reka.
Na każdym komputerze jest systemowy TextEdit, którego z powodzeniem można użyć do konwersji, wybierając właściwą stronę kodową podczas otwierania i zachowywania pliku. OpenOffice'a nie każdy ma zainstalowanego.
@master89:
Otwórz ten plik txt w TextEdit (Command-O), wybierając z menu „Kodowanie tekstu” pozycję „Środkowoeuropejski (Windows Latin 2)”. Jeżeli jej nie ma, to ją włącz.
Swoją drogą, o co chodzi z tymi niewyraźnymi obrazkami? Któryś raz już widzę wklejone tak maleńkie zrzuty ekranu, że absolutnie nic na nich nie widać.
Napisano 23 lutego 2011 - 13:37
Z tego powodu odpowiedz na pytanie co mam zrobić by nie było "krzaczków" niekoniecznie musi brzmiec: konwersja.
Bardziej prawidlowe bedzie: uzyj odpowiedniej strony kodowej przy otwieraniu pliku. I dopiero kiedy sie nie da bo dany program tego nie oferuje to konwertowac.
Napisano 23 lutego 2011 - 13:48
Na każdym komputerze jest systemowy TextEdit, którego z powodzeniem można użyć do konwersji, wybierając właściwą stronę kodową podczas otwierania i zachowywania pliku.
No ja właśnie nigdy nie dałem rady użyć TextEdit jako konwertera. Mogę ustawić kodowanie wejściowe i wtedy ładnie widzę pliki; mogę ustawić kodowanie wyjściowe i się zapisują (nowe) pliki tak jak chce - ale nie ma tak, że wrzucam plik w X i otrzymuję w Y.
Testowałem nie dalej jak dwa tygodnie temu, bo ktoś w jakimś wątku właśnie sugerował, że konwertuje.
Napisano 23 lutego 2011 - 13:48
Na każdym komputerze jest systemowy TextEdit, którego z powodzeniem można użyć do konwersji, wybierając właściwą stronę kodową podczas otwierania i zachowywania pliku.
No ja właśnie nigdy nie dałem rady użyć TextEdit jako konwertera. Mogę ustawić kodowanie wejściowe i wtedy ładnie widzę pliki; mogę ustawić kodowanie wyjściowe i się zapisują (nowe) pliki tak jak chce - ale nie ma tak, że wrzucam plik w X i otrzymuję w Y.
Testowałem nie dalej jak dwa tygodnie temu, bo ktoś w jakimś wątku właśnie sugerował, że konwertuje.
Napisano 23 lutego 2011 - 14:05
A nie można wybrać kodowania przy zachowywaniu pliku (Command-Shift-S)? Aż sprawdzę za chwilę, teraz nie mam pod ręką Maca.
Napisano 23 lutego 2011 - 14:13
Napisano 23 lutego 2011 - 14:51
Napisano 23 lutego 2011 - 14:53
Napisano 23 lutego 2011 - 14:58
Napisano 23 lutego 2011 - 15:05
Ale to w zwiazku ze zmiana domyslnej strony kodowej napisow czy tak w ogole? Bo jak w ogole to moze lepiej utworzyc nowy watek?Niby jest zaznaczona sciezka napisaow, ale nic nie sie nie wyswietla...:/
Napisano 23 lutego 2011 - 15:07
Napisano 23 lutego 2011 - 15:08
Temat kodowania został wyczerpany, wątek zamykam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych