Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przywracanie partycji - Proszę o pomoc.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 grx

grx
  • 55 postów
  • Skądznienacka

Napisano 22 lutego 2011 - 10:55

Witam. Próbowałem przeinstalować Windę na nową wersję z XP na 7. Powstał błąd i po próbie ponownego uruchomienia, Mac nie odnalazł partycji z OSXem. Włożona płyta z Leopardem - Narzędzie dyskowe pokazuje na dysku jednolitą niesformatowaną przestrzeń na całym dysku (zamiast 1 partycji z OSX i drugiej na Windowsa) Odpalony linuxowy LiveCD z GParted natomiast widzi te partycje prawidłowo (system plików, wielkość i wolne miejsce) ale nic z nimi nie może zrobić. Mac pozostawiony jakiś czas, na szarym tle pokazuje migającą szarą ikonę folderu Podejrzewam, że program partycjonujący windowsa coś namieszał. Proszę o pomoc jestem w kropce P.S. Szukałem na forum podobnych tematów ale nikt nie miał takich objawów co ja.

#2 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2011 - 11:45

Nie znam się za bardzo, ale wydaje mi się, że mogło się coś w MBR namieszać. Masz może rEFIt'a zainstalowanego?

#3 grx

grx
  • 55 postów
  • Skądznienacka

Napisano 22 lutego 2011 - 12:05

Miałem zainstalowanego, dopóki mi te partycje nie znikły. To zdaje się są zwalone sektory startowe partycji... Ściągam jakąś linuxową kompilację do naprawy dysków może ona odtworzy te sektory.

#4 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 12:10

Mac ma partycje GPT. Partycja GPT zawiera rowniez swoj odpowiednik partycji MBR co pozwala na wsteczna kompatibilnosc z innymi systemami. Ale w efekcie jakiekolwiek zmiany w bezposrednio w partycje MBR przez inne systemy operacyjne moze skonczyc sie problemami. Jesli poprzesuwasz partycje w MBR to mozesz nadpisac dane w GPT a dla OSX najwazniejsze sa dane GPT (MBR jest tworzone na podstawie GPT). Nie wiem co dokladnie zrobiles i co jest do odratowania. Ja bym jeszcze sprobowal odpalic maca z altem i jesli to nic nie da to bym sie zaczal modlic o aktualny backup.

#5 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2011 - 12:27

Pamiętam, że jak mi się coś kiedyś zdupczyło tak, że Windows nie działał (filesystem się nie zgadzał właśnie) to w rEFIt wszedłem w Partitioning Tool i samo się naprawiło. Może jakbyś zbootował z płytki i tak zrobił to by pomogło? Tak jak napisałem nie znam się na tym, ale po prostu wiem, że mi to wtedy pomogło, a Tobie raczej zaszkodzić nie może.

#6 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 12:33

No tak, ale wtedy uszkodzony byl tylko obraz MBR (wiec Windows nie widzial partycji) ale GPT bylo ok wiec bylo z czego odtwarzac MBR.
GRX chyba sobie popsul GPT wiec nie ma z czego naprawic MBR. Z drugiej strony specyfikacja GPT mowi o drugiej kopii danych o partycji pod koniec dysku wiec moze jest narzedzie ktore pozwoli odtworzyc cale GPT. Moze to bedzie bardziej pomocne: SystemRescueCd a dokladniej http://www.sysresccd...GPT-disk-layout
Albo to: http://www.rodsbooks.../repairing.html
Niestety nie wiele moge konkretnego podpowiedziec bo nie mam jak tego potestowac.
Niestety nie wiedzac co dokladnie Windows zrobil mozna tylko zgadywac czy to tylko GPT jest uszkodzone, czy moze dane na partycji OSX zostaly rowniez nadpisane. Jesli miales standardowy uklad partycji zrobiony przez boot camp to partycja osx byla zaraz za GPT. Tylko zgaduje, ale samo partycjonowanie MBR GPT popsuc nie powinno wiec czarno to widze. Ale moge sie mylic.
Jesli masz kopie zapasowa to szybciej mozesz posprzatac instalujac wszystko od nowa.

#7 grx

grx
  • 55 postów
  • Skądznienacka

Napisano 22 lutego 2011 - 12:56

Dzięki za odpowiedzi. Kumpel kiedyś odratował całą partycje makową takim linuxowym systemem odzyskiwania, także sprawa nie jest aż tak beznadziejna. Ważne że Gparted widzi te partycje. Ale nie może ich naprawić. Zassałem dwie takie komplacje ale obydwie są tekstowe, a ja nie ogarniam tych wszystkich komend... Może ktoś z Was zna (oprócz Gparted) jakąś dystrybucję do odzyskiwania partycji z graficznym interfacem? Na razie spróbuję przebić się przez ten textowy...

#8 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 13:00

Powodzenia. Jak juz Ci sie uda odratowac dane to koniecznie daj znac co i jak. Dla potomnosci.

#9 grx

grx
  • 55 postów
  • Skądznienacka

Napisano 23 lutego 2011 - 01:54

Ha!
Po różnych przygodach z wątkiem, moderatorem i niefortunną kaszanką mogę wreszcie napisać, że udało mi się odzyskać partycję!

Oto co zrobiłem:

1.Używając drugiego komputera ściągnąłem obraz LiveCD kompilacji linuxa do odzyskiwania partycji o nazwie System Rescue CD
2. Nagrałem ten obraz na płytkę CD (użyłem PowerISO, ale można użyć jakiegokolwiek innego programu co nagrywa obrazy iso)
3. Wsadziłem do Maczka, uruchomiła się sama. (Dla pewności można przy uruchamianiu przytrzymać lewy Alt żeby wyświetlić opcje botowania)
4. Po podążeniu za tekstowymi dyspozycjami uruchomiłem linuxowy tryb tekstowy. Zgodnie z wyświetlonym opisem wklepałem komendę "wizard" uruchamiającą środowisko graficzne.
5. Pojawia się pulpit linuxowy. Z menu w lewym dolnym rogu wybieram bodajże System -> Test-disk.
6. pojawia się wybór dysku a potem wybór rodzaju szukanego systemu plików (wybieram Mac)
7. Program analizuje poszczególne cylindry dysku w poszukiwaniu partycji (nie znam się na tym - możliwy bełkot ;) )
8. Po zakończeniu przeszukiwania wyświetlił mi 3 partycje windowsowe [fat] i jedną makową [hfs+] i jedną na której miałem zainstalowany rEFIt.
9. Manipulując klawiszami doprowadzam do skasowania partycji windowsowych i zostawiam tylko tą makową i tą z rEFItem.
10. Dalej w opcjach wybieram pozycję "Zapisz aktualny schemat na dysku" (oczywiście wszystkie komendy w języku ANG)
11. Mówię niepewnie "Raz Kozie Śmierć" i wciskam Return.
12. Wyłączam TestDiska, wychodzę z interfejsu graficznego, wklepuję na końcu "restart" czekam aż się wszystko odmontuje itp...
13. Po restarcie przytrzymuję lewy Alt.
14. Ku mojej wielkiej radości pojawiają się 2 ikonki - Partycja z rEFItem i płyta CD
15. Wybieram refita i widzę, że jest dobrze - jabłuszko z odzyskaną partycją :)

The End.

Przepraszam za łopatologię ale opisuję to tak, żeby jak najwięcej osób zrozumiało :)
Procedura może się też nieznacznie różnić w punktach opisujących działanie TestDiska, pisałem z pamięci i nie pamiętam dokładnej kolejności czynności.

Mam nadzieję, że komuś się ten opis przyda.

Pozdrawiam,

Dobranoc.

#10 ilammd

ilammd
  • 50 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 14:40

Pomocny tutorial

Dzięki bardzo za opis. Dziś mi się bardzo przydał :-)

Na końcu tylko (w punkcie 12) trzeba wklepać reboot, a nie restart.

#11 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 01 września 2011 - 14:01

Mam ten sam problem tyle że jeb*****! Apple Bluetooth Keyboard nie działa na niczym po za Mac OS X a nie mam nic na USB :/

#12 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 02 września 2011 - 08:52

Działa eureka. Można zrobić dokładny krok po kroku i przypiąć na przyszłość. Dzięki stary! :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych