Przywracanie partycji - Proszę o pomoc.
Napisano 22 lutego 2011 - 10:55
Napisano 22 lutego 2011 - 11:45
Napisano 22 lutego 2011 - 12:05
Napisano 22 lutego 2011 - 12:10
Napisano 22 lutego 2011 - 12:27
Napisano 22 lutego 2011 - 12:33
GRX chyba sobie popsul GPT wiec nie ma z czego naprawic MBR. Z drugiej strony specyfikacja GPT mowi o drugiej kopii danych o partycji pod koniec dysku wiec moze jest narzedzie ktore pozwoli odtworzyc cale GPT. Moze to bedzie bardziej pomocne: SystemRescueCd a dokladniej http://www.sysresccd...GPT-disk-layout
Albo to: http://www.rodsbooks.../repairing.html
Niestety nie wiele moge konkretnego podpowiedziec bo nie mam jak tego potestowac.
Niestety nie wiedzac co dokladnie Windows zrobil mozna tylko zgadywac czy to tylko GPT jest uszkodzone, czy moze dane na partycji OSX zostaly rowniez nadpisane. Jesli miales standardowy uklad partycji zrobiony przez boot camp to partycja osx byla zaraz za GPT. Tylko zgaduje, ale samo partycjonowanie MBR GPT popsuc nie powinno wiec czarno to widze. Ale moge sie mylic.
Jesli masz kopie zapasowa to szybciej mozesz posprzatac instalujac wszystko od nowa.
Napisano 22 lutego 2011 - 12:56
Napisano 22 lutego 2011 - 13:00
Napisano 23 lutego 2011 - 01:54
Po różnych przygodach z wątkiem, moderatorem i niefortunną kaszanką mogę wreszcie napisać, że udało mi się odzyskać partycję!
Oto co zrobiłem:
1.Używając drugiego komputera ściągnąłem obraz LiveCD kompilacji linuxa do odzyskiwania partycji o nazwie System Rescue CD
2. Nagrałem ten obraz na płytkę CD (użyłem PowerISO, ale można użyć jakiegokolwiek innego programu co nagrywa obrazy iso)
3. Wsadziłem do Maczka, uruchomiła się sama. (Dla pewności można przy uruchamianiu przytrzymać lewy Alt żeby wyświetlić opcje botowania)
4. Po podążeniu za tekstowymi dyspozycjami uruchomiłem linuxowy tryb tekstowy. Zgodnie z wyświetlonym opisem wklepałem komendę "wizard" uruchamiającą środowisko graficzne.
5. Pojawia się pulpit linuxowy. Z menu w lewym dolnym rogu wybieram bodajże System -> Test-disk.
6. pojawia się wybór dysku a potem wybór rodzaju szukanego systemu plików (wybieram Mac)
7. Program analizuje poszczególne cylindry dysku w poszukiwaniu partycji (nie znam się na tym - możliwy bełkot

8. Po zakończeniu przeszukiwania wyświetlił mi 3 partycje windowsowe [fat] i jedną makową [hfs+] i jedną na której miałem zainstalowany rEFIt.
9. Manipulując klawiszami doprowadzam do skasowania partycji windowsowych i zostawiam tylko tą makową i tą z rEFItem.
10. Dalej w opcjach wybieram pozycję "Zapisz aktualny schemat na dysku" (oczywiście wszystkie komendy w języku ANG)
11. Mówię niepewnie "Raz Kozie Śmierć" i wciskam Return.
12. Wyłączam TestDiska, wychodzę z interfejsu graficznego, wklepuję na końcu "restart" czekam aż się wszystko odmontuje itp...
13. Po restarcie przytrzymuję lewy Alt.
14. Ku mojej wielkiej radości pojawiają się 2 ikonki - Partycja z rEFItem i płyta CD
15. Wybieram refita i widzę, że jest dobrze - jabłuszko z odzyskaną partycją

The End.
Przepraszam za łopatologię ale opisuję to tak, żeby jak najwięcej osób zrozumiało

Procedura może się też nieznacznie różnić w punktach opisujących działanie TestDiska, pisałem z pamięci i nie pamiętam dokładnej kolejności czynności.
Mam nadzieję, że komuś się ten opis przyda.
Pozdrawiam,
Dobranoc.
Napisano 12 lipca 2011 - 14:40
Dzięki bardzo za opis. Dziś mi się bardzo przydał :-)
Na końcu tylko (w punkcie 12) trzeba wklepać reboot, a nie restart.
Napisano 01 września 2011 - 14:01
Napisano 02 września 2011 - 08:52

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych