Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak skopiować dane z wyjętego dysku z Macbooka Pro ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 brzekupl

brzekupl
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lutego 2011 - 10:12

Witam wszystkich serdecznie, Kilka dni temu padła mi karta graficzna w macbooku pro. Niestety realia pokazują mi, że na naprawę muszę mieć z 1000 zł których niestety od tak sobie na wyłożenie nie mam. Pomijam już podejście niektórych serwisów które traktują chyba użytkowników maca jak skrzynki z dolarami do opróżnienia.. Wydobyłem dysk z maca ponieważ mam na nim kilka istotnych rzeczy które jak najszybciej muszę wydobyć i kontynuować pracę nad nimi i tu pojawił się problem. Wychodzi na to, że chyba dane na dyską są zabezpieczone bo nijak nie mogę ich odgrzebać. Podłączałem dysk pod złącza sata na komputerze z windowsem, podłączałem go również przez adapter sata - USB, bios w obu przypadkach wykrywa dysk, menadżer urządzeń również, niestety windows go nie pokazuje. Znalazłem na forum informację jak przypisać literę do dysku niestety jest to niewykonalne. Jest opis że coś tam jest niby chronione i system uparcie pokazuje że dysk jest pusty a faktycznie jest wypełniony niemalże pod korek. Czy jest jakiś sposób na wyciągnięcie tych danych, nie mam drugiego maca żeby podpiąć dysk. A może podpięcie pod linuxem da lepsze rezultaty ? Będę wdzięczny za info jeśli macie jakiś pomysł bo to dla mnie bardzo istotne. Serdecznie pozdrawiam.

#2 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 22 lutego 2011 - 10:29

A masz w ogóle jakiś program/sterownik, który potrafi odczytywać partycje HFS pod windowsem? Windows sam z siebie partycji HFS odczytać nie umie. Ten program Catacombae - HFSExplorer potrafi tylko odczytywać partycje HFS pod windowsem i jest darmowy, ewentualnie te programy MacDrive | i HFS for Windows - file system driver | PARAGON Software Group, które potrafią również zapisywać na partycji HFS ale są płatne

#3 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 lutego 2011 - 10:32

Dysk makowy jest sformatowany w formacie nieznanym dla windows i to pewnie jest przyczyną. Nie wiem czy pod linuxem dasz radę, ale najlepiej by było podłączyć dysk do innego maka i zgrać istotne dane na inny dysk srofmatowany w bardziej uniwersalnym formacie.

#4 brzekupl

brzekupl
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lutego 2011 - 11:05

Dziękuje serdecznie za szybką odpowiedź. Właściwie nawet nie pomyślałem, że problem może leżeć po stronie formatu plików. Bardzo dziękuję również za linki, zabieram się do testów. Niestety nie mam gdzie podłączyć dysku do drugiego maca ale jeśli to wina formatu plików to może uda się jakoś z tym uporać. Jeszcze raz dzięki za wskazówki. Pozdrawiam.

#5 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 22 lutego 2011 - 23:27

MacDrive jest ogólnie polecany ale podobno nie lubi się z Alcoholem 120% i DeamonTools'em. Spróbuj wersji Trial;)

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 23:45

Jak Masz drugiego Maca - skorzystaj z trybu Target Disk Mode - spinasz dwa Mace kablem Firewire, odpalasz je - uszkodzony z wciśniętym "T" i po problemie.

#7 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 23 lutego 2011 - 07:39

Niestety nie mam gdzie podłączyć dysku do drugiego maca (...)

kolego madmax jak chcesz pomagać to najpierw przeczytaj co kolega napisał;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych