Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dziwne zachowanie - przenoszenie aplikacji do kosza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#26 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2011 - 02:13

Zrestartowałem komputer.
Efekt:

MacBook-Filip:~ Filip$ grep wheel /etc/group
wheel:*:0:root,Filip

i

MacBook-Filip:~ Filip$ id
uid=501(Filip) gid=20(staff) groups=20(staff),401(com.apple.access_screensharing),204(_developer),100(_lpoperator),98(_lpadmin),81(_appserveradm),80(admin),79(_appserverusr),61(localaccounts),12(everyone),0(wheel),402(com.apple.sharepoint.group.1)

A więc to samo.
Może ma to związek z tą komendą, którą na początku wklepałem?

#27 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 377 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 02:18

No przecież jesteś we wheel.

#28 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2011 - 02:22

Źle zrozumiałem w takim razie zwrot, który otrzymałem - późna pora mi nie służy. Sorry za to. Niepotrzebnie bawiliśmy się w dodawanie do tej grupy, bo jak widać już wcześniej byłem w niej kiedy poprosiłeś mnie pierwszy raz o zwrot z 'id' ;) Tak czy inaczej nie pomogło i nadal jest tak jak było jeśli chodzi o wywalanie aplikacji.

#29 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 lutego 2011 - 07:44

no ale mówię, że tak ma być... To pytanie o hasło nie ma najmniejszego związku z żadnymi prawami dostępu, chodzi o frameworki i procesy związane z MAS jakie działają na komputerze i monitorują jakie aplikacje masz zainstalowane, na jakie konto App Store jesteś zalogowany (celem uwierzytelniania wirtualnych paragonów) i tego typu sprawy.

#30 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2011 - 19:05

Skoro tak to trudno, trzeba z tym żyć ;) Dzięki :)

#31 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 lutego 2011 - 19:20

Znaczy... tak myślę. Mam tak na swoich obu makach i tak mają znajomi (rozmawialiśmy jakiś czas temu o tym), stąd wnioskuję, że tak ma być. Czy to fajne, potrzebne, przydatne, wnerwiające, głupie, itp, itd to już inna sprawa. Mam nadzieję, że kiedyś to zmienią bo nieco konfundujące, żeby zwykłe wywalenie aplikacji do kosza wymagało hasła admina, jak jakaś zmiana preferencji czy komenda w terminalu, a jednocześnie zainstalowanie takowej już nie (pomijam hasło do app store bo to co innego).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych