Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Seagate Momentus XT coś się zmieniło

• Zamknięty Temat jest zamknięty
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 redelek

redelek
  • 61 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 10:06

Witam, Posiadam od niedawna MacBook White 13" MC207PL/A( rok 2009 ) przeczytałem wszystkie wątki angielskie i tu na forum i nadal mam dylemat czy HYBRYDA Seagate Momentus XT czy jednak zwykły dysk 500GB/7200Obr/32Mb. Osoby które posiadają Seagate Momentus XT proszę o opinię jak on Wam się sprawuje na Snow Leopard 10.6 Czy warto go kupować czy jeszcze sobie darować, jakie problemy macie i czy można je ominą np. upgrade firmware. Dzięki za informacje Redelek

#2 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 21 lutego 2011 - 10:30

http://myapple.pl/dy...est-prawda.html
http://myapple.pl/dy...kopiowanie.html
http://myapple.pl/dy...o-mbp-13-a.html

#3 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 10:51

Ja wrzucilem zamiast Seagate XT nowego Samsunga 640Giga 7200obrotow i jest super, cichutki i szybszy od Caviar Blacka od WD. Cena jakies 250PLN

#4 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 lutego 2011 - 11:01

Ja mam Momentusa XT, jeżeli chodzi o szybkość, stabilność etc to kompletnie żadnych problemów - jedyny bug jaki występuje to, że Macbook nie przechodzi sam w tryb uśpienia - na forach piszą, że może nowy upgrade firmware do dysku to naprawi. Tym niemniej szybkość pracy rekompensuje tą niedogodność. Oczywiście należy pamiętać, że ten dysk jest trochę głośniejszy od Hitachi który był oryginalnie zainstalowany - tamten pracował bezgłośnie.

#5 redelek

redelek
  • 61 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 11:17

shanhaevel : Przeczytałem wcześniej te wątki i nadal mam dylemat. Kupować czy nie. Nie wiem dlaczego u jednych działa i są zachwyceni a u innych zawiesza się i inne takie figle płata. Wiem wiem ile ludzi tyle zdań, ale może jeszcze ktoś ma zamontowany taki dysk i mu działa lub nie. Dzięki literat

#6 manner

manner
  • 119 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 21 lutego 2011 - 21:11

ja mam momentusa xt 500GB jakieś 4 miesiące - jedyny mankament, który zauważyłem to że raz na kilka dni robił jakby restart, pomogło zaktualizowanie firmware. ogólnie bardzo sobie chwalę.

#7 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 21 lutego 2011 - 21:24

Miałem SSD, przy moich zastosowaniach odpadał, po kilku miesiacach zaczeły byc nieznosnie wolne. Mam od kilku dni MXT, zobaczymy za jakis czas, na dzis spisuje sie bardzo dobrze. Nie napiszę, ze jest super i hyper, bo na Mac Pro mam RAID-y z 4xVR3000HLFS, co powoduje niesamowita szybkosc odczytu i zapisu, ale jak na MBPro 15" jest super, a na pewno lepiej niz na fabrycznym dysku.

#8 speedave

speedave
  • 352 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 21 lutego 2011 - 21:32

Mam już pare miesięcy XT, na początku jakby się wyłączał i włączał, ale update firmware rozwiązał problem. Teraz już jest wszystko w porządku, jestem zadowolony.

#9 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 lutego 2011 - 21:39

U mnie wszystko okej, mam dysk od grudnia z najnowszym firmware jaki wtedy wyszedł (specjalnie musiałem zbesztać mojego maczka windowsem, żeby zrobić update ;-) ) Od siebie polecam. A i usypianie działa zupełnie normalnie.

#10 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 lutego 2011 - 21:42

A i usypianie działa zupełnie normalnie.

Normalnie działa Ci usypianie automatyczne po zadanym czasie ? Mi niestety nie działa, a na forach poświęconych Momentusowi wszędzie piszą o problemach z usypianiem :(

#11 radkowski

radkowski
  • 146 postów
  • SkądPRA

Napisano 21 lutego 2011 - 21:48

Ja używam dopiero kilka tygodni i co mogę powiedzieć to, że zwiększenie szybkości pracy jest widoczne. Z usypianiem nie mam problemów. Natomiast w kwestii głośności dysku, słychać szum, do którego trzeba się niestety przyzwyczaić.

#12 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 lutego 2011 - 21:54

Normalnie działa Ci usypianie automatyczne po zadanym czasie ? Mi niestety nie działa, a na forach poświęconych Momentusowi wszędzie piszą o problemach z usypianiem :(

Zadanym czasie? Zamykam komputer i usypia...

#13 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 21:58

Chodzi chyba o usypianie po określonym czasie bezczynności... były z tym problemy.

#14 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 lutego 2011 - 22:51

Chodzi chyba o usypianie po określonym czasie bezczynności... były z tym problemy.

Dokładnie o to mi chodzi. Oczywiście jak zamknę pokrywę lub dam "Uśpij" to śpi aż chrapie, ale jeżeli go zostawię i sobie gdzieś pójdę to sam nie przejdzie w stan uśpienia (pewnie tęskni za mną) :)

#15 konikpolny

konikpolny
  • 1 postów

Napisano 02 marca 2011 - 22:29

Nie kupuj Momentus XT. Być może niektórym z was nie sprawia problemów i macie szczęście. Niestety u mnie jest kompletna klapa. Po zakupieniu dysk bardzo głośno pracowała a co najgorsze -> wyłączał się podczas ładowania systemu (i nic na to nie można było poradzić). Po zaktualizowaniu firmwware do SD24, sporo się poprawiło -> cicha praca i na początku wydawałoby się że dysk chodzi bezawaryjnie. Niestety po tygodniu dysk znowu zaczął się samoczynnie wyłączać. Szczerze nie polecam, i odradzam używanie go bez macierzy raid. Sprawia masę problemów, i nie warto ryzykować, pocieszając się że segate poprawi firmware. Dużo ważniejsza jest stabilna praca systemu i bezpieczeństwo niż szybkość dysku. Moim zdaniem segate zachował się bardzo nieodpowiedzialnie że wogóle wypuścił ten dysk w takim stanie (powinni nad nim jeszcze z pół roku popracować).

#16 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marca 2011 - 23:20

mam xt 500gb od 2 miesiecy. zero problemow. - glosnosc... wiatraki na 2500obr pracuja glosniej. dziwie sie w/w problemom.

#17 wiwo

wiwo
  • 96 postów

Napisano 17 marca 2012 - 01:37

czy ktoś orientuje się jak sytuacja wygląda na chwilę obecną? czytam od kilku godzin o tym dysku bo jednak na SSD mnie nie stać a 64gb to zdecydowanie dla mnie za mało. Niestety na forach jest bardzo dużo informacji ale z przed ponad roku

#18 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Napisano 17 marca 2012 - 03:31

Mam 500-kę od jakiegoś czasu i bangla bez problemów. Spora poprawa w stosunku do tradycyjnego 7200. Aktualny firmware to SD28. Pozdrówka!

#19 wiwo

wiwo
  • 96 postów

Napisano 17 marca 2012 - 10:12

dzięki, chyba w takim razie będę miał nowy dysk ;) ale dopiero w kwietniu

#20 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 marca 2012 - 21:38

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy tematów starszych, niż pół roku - zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych