Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nawigacja na rower

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 23:14

W oczekiwaniu na wiosnę szukam sobie dobrych rozwiązań do nawigacji na rowerze. Mój research: 1. OpenMaps Pro [+] Tryb offline (wcześniej pobieramy dany region) [+] Wyznaczanie trasy [+] Punkty do przejazdu [+] Dość dokładna, w moim rejonie sporo drobnych ścieżek Nie testowałem jeszcze jak nawiguje, ale obecnie ta aplikacja wydaje mi się najlepsza na rower. 2. Navigon [+] Mamy wszystkie mapy, nie wiem jak z dokładnością pod rower [-] Nie da się przeglądać map [-] Nie da się ustawić punktów przejazdu [-] Nie da się ustalić finiszu w dowolnym punkcie, niekoniecznie z adresem Navigona używam od chwili, więc jeżeli się mylę odnośnie tych 3 ostatnich punktów proszę o nakierowanie. 3. Automapa Wszyscy czekamy, ale czy będzie się dało zrobić następujące rzeczy (wnioskując po Automapie na WM): [?] Przeglądanie map [?] Ustawianie punktów przejazdu i / lub blokowanie dróg [?] Ustalanie finiszu w dowolnym punkcie, niekoniecznie z adresem --- Jeżeli macie jakieś ciekawe / sprawdzone propozycje do nawigacji na rowerze piszcie.

#2 tomxes

tomxes
  • 11 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 10:12

W teren polecam MotionX, korzystam z niego podczas jazdy na quadzie. Można za jego pomocą ściągnąć sobie wcześniej mapę interesującego nas fragmentu, co powoduje że nie obciążamy już swojego rachunku transmisją danych. Z ciekawych funkcji posiada również trackera, który zapamiętuje punkty w których byliśmy, dzięki czemu możemy odtworzyć w domu na kompie całą trasę i ją przeanalizować. Poza tym śledzi i zapisuje cały czas naszą prędkość, wysokość, etc.

#3 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 12:37

Od MotionX zdecydowanie lepszy jest GPS Kit. I tu uwaga niespodzianka, pozwala na ściąganie Google Maps i przeglądanie ich offline! :-) A już myślałem, że nie ma takiej aplikacji dla tych legalnych użytkowników iOS. Podobno trasę można wyznaczyć w Internecie, a później wczytać ją w GPS Kit i jechać po niej. MotionX pozwala ściągać jedynie OpenMaps, które to akurat lepiej są obsługiwane przez OpenMaps Pro, ponieważ można dodatkowo wyznaczać trasę. GPS Kit i OpenMaps Pro to obecnie chyba najlepsze aplikacje na rower. Problem polega na tym, że są trudne w zastosowaniu przy większych wyprawach, bo dość ciężko jest określić jaki dokładnie obszar nam potrzebny i jaka jego szczegółowość, aby móc przeglądać mapy offline. Chyba jednak bez AutoMapy się nie obejdzie.

#4 najda

najda
  • 22 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 10:03

W konwerterze map converter znalazłem opcję skonwertowania satelitarnej mapy zaciągniętej z google do potrzeb motion x gps. Czy ktoś z was wie jak ją wrzucić na iphona? Gdzie znajduje się folder z mapami do motionx? Gdyby się udało ładować zaciągać mapy satelitarne do mx gps to byłby przełom... Czy gps kit pozwala na sciąganie mapy satelitarnej google?

#5 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 10:47

O to chodzi, że pozwala! Zarówno standardowe, jak i satelitarne. Google Maps, OpenMaps, Bing. Istnieje możliwość określenia szczegółowości, np. powiat można ściągnąć w średnim zakresie, a rzeczkę nad którą będziemy jechać jako bardzo szczegółową. Zakres map do pobrania określasz palcem. Prosto i przyjemnie.

#6 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 24 lutego 2011 - 00:00

Ja już mam blisko 2 lata doświadczeń z GPS na rowerze. Najlepsza aplikacja na iPhone - MotionX - wersja płatna ale radzę Ci przed wyruszeniem w trasę ściągnąć mapę przez wifi do późniejszego działania w offline. Niestety internet działa różnie i już parę razy zdarzyło się, że iphone miał problemy z połączeniem z internetem w mało zaludnionych miejscach. MotionX to prawdziwy kombajn. Jego wielką zaletą jest świetny logger i wysyłanie zapisanych tras w formacie GPX mailem. W mailu zobaczysz dokładne statystyki przemierzonej trasy oraz dwa załączniki, w tym jeden w chyba najpopularniejszym formacie GPX. Znajdziesz tam też link, który po kliknięciu przenosi Cię do Google Maps i pokazuje pięknie całą trasę. Pliki GPX można też importować do wielu serwisów turystycznych, Google Earth a nawet do Garmina. Niestety iPhone i MotionX nadają się raczej na dość krótkie wycieczki. Telefon ma słabą baterię. Co prawda dysponuję "plecakiem" do iphone'a z dodatkową baterią ale włączenie jej powoduje zakłócanie odbiornika GPS przy ładowaniu baterii telefonu i GPS staje się na ten czas bezużyteczny. Dokłądność nawigacji również pozostawia trochę do życzenia, choć w większości jest wystarczająca. Był taki moment, gdy jeszcze miałęm IP 3G, kiedy Apple zaktualizowało iOS do wersji 4.0. Wtedy MotionX stwierdził, że nie będzie wersji na iOS 3.2.1 a na 4.0 telefon się masakrycznie wysypywał. Od tego momentu mam Garmina Legend HCx. Czas pracy naście godzin i jest to nawigacja, która na prawdę nadaje się na rower. Ma autorouting, EGNOS (korekcja dokładności w oparciu o sygnał różnicowy satelitów EGNOS/WAAS, co zwiększa dokładność do nawet 4m i w ogóle pozwala na nawigację np. w bardzo gęstym lesie, w górach). Garmin to Garmin ! Dziś mam iPhone'a 3GS+MotionX i wspomnianego Garmina Legend. Czasem z czystej ciekawości używam obu urządzeń jednocześnie. iPhone nadaje się jedynie do krótkich wycieczek i nie pomoże mu na prawdę znakomity MotionX. iPhone jest po prostu za słaby do takich zabaw i nie pomoże mu najlepszy nawet program do nawigacji. Co Ci po dobrym programie, jak Ci bateria padnie po dwóch godzinach ? Jeżeli dysponujesz gotówką w wysokości ok 700-800 zł. to się nawet nie zastanawiaj. Bierz najtańszego Garmina z mapami - choćby monochroma. Przede wszystkim jest to urządzenie zaprojektowane do "poważnej" turystyki. Nie tylko ma fenomenalną dokłądność i czułość (dzięki EGNOS daje radę nawet w pomieszczeniach, pociągu, kieszeni itp), jest wykonany z bardzo wytrzymałych tworzyw, ma znakomity logger, bardzo długi czas pracy na bateriach (przy wyłączonym oświetleniu prawie 20 godzin na aku 2900mAH). Może być też licznikiem rowerowym. Ma taki tryb. Dzięki autorutingowi poprowadzi Cię też po drogach jak nawigacja samochodowa (trzeba dokładnie ustawić profil, bo potrafi poprowadzić na prawdę po dziurach jak ustawisz tryb pieszy). Do garmina jest mnóstwo map. Osobiście mam załadowaną zakupioną GP Mapę TOPO (żałujuę tego wydatku -darmowe są często dokładniejsze) oraz mnóstwo map darmowych, rozwijanych społecznie - zarówno lokalnych, ogólnopolskich, jak i krajów ościennych. Są mapy oprofilowane jako samochodowe ale są też bardzo dobre topograficzne do geocachingu, turystyki pieszej i rowerowej. Obecnie uzywam zamiennie GP MApy Topo (komercyjna, ok 250 zł.), UMP PC-PL (cała Europa, darmowa, rozwijana społecznie, bardzo dokładna i często aktualizowana w dwóch odmianach: TOPO i samochodowa), TOPO-100 (wybrane regiony), parę regionalnych, lokalnie rozwijanych, Openstreetmap. Te wszystkie mapy są załądowane JEDNOCZEŚNIE ! Przełączam się między nimi w zależności od tego, która w danym regionie jest dokładniejsza. Warstwy różnych map mogą się też przenikać ! Na komputerze sam możesz sobie mapy oprogramować tak, aby włączone jednocześnie nakłądały na siebie jednocześnie te warstwy, które Tobie pasują (np. Base Map + GPMAPA Topo + UMP + warstwice wysokości - przydatne w górach). Ja mam najniższy model Garmina z mapami ale np. Garmin Dakota lub Oregon umożliwia wgrywanie map tzw. rastrowych (ze zdjęcia). W ten sposób możesz wgrać np. starą mapę nieistniejących linii kolejowych i wybrać się na wycieczkę ich śladami i na nie również możesz nakłądać warstwy z innych zainstalowanych map. Tu wrócę do MotionX. Piękne w tym programie jest to, że choć Garmin+ jego mapy i iPhone + MotionX są ze sobą w 100% kompatybilne. Mogę importować do Garmina POI, trasy z MotionX i odwrotnie ! Ja znalazłem gdzieś w sieci POI (banki, radary, miejsca niebezpieczne) - chyba z Automapy (nie jestem pewien) i w obu urządzeniach mam te same informacje. Tu poważną wadę ma MotionX. Da się wgrać dość mocno ograniczoną liczbę POI. Poświęciłem sporo miejsca Garminowi. Nawet, jeśli zdecydujesz się na iPhon'a na rowerze (co czasem ja jeszcze robię jeżdżąc po Warszawie bo na poważniejsze wypady się nie nadaje ze względu na słabą baterię) możesz korzystać z ogromnej bazy punktów i tras użytkowników Garminów ! W ograniczonym zakresie możesz też obrabiać pliki wyeksportowane z MotionX programami dla Garmina ! Jest ich całkiem sporo, w tym dla Maka ! Naściągałem z AppStore mnóstwo nawigacji i map - polecam mapę Europy offline (polskie nazwy, plany miast, oparte na Openstreetmap, ok. 1GB), mapę topo opartą o mapy Cloudmate, gdzieś mam Openstreetmap w wersji dla rowerzystów ale MotionX zjada wszystkie mapy do turystyki swoimi możliwościami i prostotą obsługi. Kilka zalet: Możliwość sciągnięcia map zaznaczonego obszaru w wybranych powiększeniach do offline - możliwa jest mapa zwykła i topo. Świetny logger Doskonały licznik rowerowy ze statystykami. Współpraca z kompasem 3GS/4.0 W standardzie ma aimplementowane Google Maps, Bing, Openstreetmap (rower, topo, zwykła), Cloudmate, mapa morska. Podsumowując. Nawigacja na rower - Garmin z mapami (GP MAP, Legend, Vista, Dakota, Oregon) - mogą być stare modele z monochromem LCD i na RS-232 (COM). Dobrze się synchronizują przez przejściówki USB>COM. Stare modele mają małą pamięć i będziesz musiał wgrywać tylko obszary a nie np. całą Polskę. W Legendzie mam 4GB i czasem jest mało ale mam wgrane jednocześnie chyba wszystkie możliwe mapy PL + jedną Europy Jeżeli musi to być iPhone -najlepsza MotionX w wersji płatnej (3,99Euro). Żadna inna aplikacja temu programowi nawet do pięt nie dorasta. MotionX w pełni korzysta z multitaskingu i można ustawiać jak ma działać w tym trybie (oszczędność baterii). Bardzo ważne ! MotionX źle działa na iPhonie 3G z iOS 4.x. Ten iPhone ma po prostu za mało pamięci i program się często wysypuje a nawet potrafi zresetować telefon, który po takim samoczynnym resecie wstaje bardzo długo. MotioX przywrócił w AppStore wersję na iOS 3.X i ta nawigacja na 3G działa stabilnie i szybko tylko na starszym iOS. Da się tego używać w IP 3G/iOS4.x ale nie jest to komfortowe a sam program działa bardzo wolno.

#7 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 24 lutego 2011 - 08:37

A tak na marginesie to MotionX w tej chwili po 0,79€ ;) więc dla samego sprawdzenia warto kupić :)

#8 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 10:10

raptou dzięki za tak obfite opisanie własnych doświadczeń, na razie chce spóbować iPhona do nawigacji i zobaczymy. GPS Kit, OpenMaps Pro, MotionX to programy nadające się na wycieczki. Do wypraw potrzebna jest już standardowa nawigacja. Sprawdziłem AutoMapę na WM i szczegółowość map jest wystarczająca na rower, jest tylko kwestia jej dostępności na iOS. Navigon nie nadaje się, ze względu na brak możliwości przeglądania map bez wpisywania adresu, brak możliwości ustawiania punktów przejazdu itd. Odnośnie MotionX to uważam, że znacznie lepszy jest GPS Kit bo: [+] Można pobrać Google Maps (standardowe, satelita), OpenMaps, Bing. W MotionX możesz pobrać jedynie OpenMaps, a Googla już nie. [+] Ma bardzo fajny Dashbord który można całkowicie dostosować pod swoje wymagania. [+] Ma eksport / import tras tak jak MotionX. [-] Cena, ale pobieranie Google Maps dla mnie bezcenne :-)

#9 najda

najda
  • 22 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 17:14

Zakupiłem gps kit wczoraj i muszę powiedzieć, że większego "stolca" w życiu na oczy nie widziałem. Faktycznie jest opcja zapisu map w pamięci telefonu, ale żeby bezproblemowo z niej korzystać to już zupełnie inna sprawa. Mapy satelitarne google raz się ładują, a raz nie. Interfejs przytłacza. Szok. Nie polecam. W porównaniu z motionx wybada blado, żeby nie powiedzieć przeźroczyście. Stabilność pracy GK to kpina. Program robi co chce. Pomijam już sam proces zapisu map - piekło... Wracam do pytania. Czy ktoś wie gdzie motionx zapisuje mapy na iphonie?

#10 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 18:01

najda u mnie wszystko działa stabilnie, mapy wczytują się zawsze, żadnych problemów; moim zdaniem wybieranie zakresu map do pobrania jest bardzo dobre bo się panuje nad tym co się pobiera i w jakim poziomie szczegółowości gps kit testuje na ipod touch 4g

#11 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 24 lutego 2011 - 23:01

Mapy samochodowe nie nadają się do turystyki rowerowej, chyba, że będzie to jada po mieście lub jazda po drogach. Już to wszystko przerabiałem. Na rower najlepiej nadają się mapy topograficzne. Dość dobrze sobie z tym radzi Openstreetmap. W wersji rowerowej ma bardzo ładnie rozrysowane ścieżki rowerowe. MotionX również korzysta m.in. Z Openstreepmap.

#12 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 23:24

Ja sobie planuje AutoMapę (z zaznaczaniem wybranych ścieżek jako punktów przejazdu) do nawigacji pod wyprawy + Google Maps offlinowo (mapy standardowe i satelitarne) dla wybranych terenów które będę chciał bliżej zwiedzić, gdzieś wjechać w jakieś mniej znane miejsca. Dodatkowo kiedyś nabyłem mapy topograficzne całej Polski skalibrowane pod program OZI. Na iOS jest do tego program Bit Map, który od wersji 3.5 (czeka na akceptacje w app store) będzie obsługiwał format tych map. Mapy te można nabyć na Allegro, zapewne też w necie czekają do zassania :-) Są to stare mapy, ale bardzo dokładne i wiele ciekawych miejsc dzięki nim już odkryłem. Minusem aplikacji Bit Map jest to że nie jest to program do nawigacji, można jedynie obserwować gdzie się jest na mapie, ale to już powinno starczyć.

#13 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 27 lutego 2011 - 18:10

Zwracam honor Navigonowi. Wszystko co napisałem w pierwszym poście o tej nawigacji jest nieprawdą. Można przeglądać mapy, można ustawiać punkty przejazdu i końca trasy w dowolnym punkcie. Nie jest to szczyt intuicyjności, ale wszystko można zrobić w prosty sposób. Dodatkowo Navigon ma naprawdę świetne pokrycie dróg i drobnych ścieżek. Wszystkie drogi i drobne dróżki którymi jeżdżę rowerem są na mapach. Jedyny minus, to oznaczenie wszystkich dróg na biało przy większym zoomie. Obecnie pokazuje tylko najgłówniejsze drogi na żółto, a wszystkie inne (łącznie z leśnymi ścieżkami) na biało, co dość mocno utrudnia znalezienie tej najlepszej drogi. Może ktoś wie jak to zmienić lub dograć mu jakieś skórki?

#14 Alter

Napisano 05 kwietnia 2011 - 21:15

Odświeżę temat ze względu na niedawny zakup iPhone 4 i rozpoczęcie sezonu rowerowego :)
Turystyka rowerowa z MotionX GPS, iPhone 4 oraz OpenStreetMap to sama przyjemność.
Poprzednio prze 2 lata korzystałem z iP 3G i bywało ciężko z pracą MotionX. Na iP 4 ten program jest bardzo szybki i bezawaryjny (póki co!).

Spisałem w jaki sposób wykorzystywać iPhone z MotionX i Openstreetmap w turystyce rowerowej - zapraszam do lektury:
[url=http://jacklodz.blogspot.com/2011/03/openstreetmap-w-turystyce-rowerowej_15.html]Blog zasadniczo rowerowy: OpenStreetMap w turystyce rowerowej[/url]

Jacek

#15 ank

ank
  • 25 postów

Napisano 10 kwietnia 2011 - 23:20

fajny blog:)
trochę skomplikowanie to wygląda na pierwszy rzut oka;)

ja póki co jeżdżę z Traseo, nagrywając trasy lub pobierając gotowe. Można też rysować nowe trasy a później załadować je do iPhone. Wszystko powiązane jest ze stroną Traseo.pl, gdzie trasy można udostępniać/tworzyć/przeglądać.

#16 Tiger44

Tiger44
  • 1 postów

Napisano 15 czerwca 2012 - 13:18

Zgadzam się, na rower idealne nadają się mapy topograficzne, ale zakup osobnej nawigacji tylko do jazdy na rowerze to raczej opcja dla tych, którzy naprawdę dużo i często jeżdżą na rowerze. Moim zdaniem dobrze sprawdzi się też mapa, która będzie po prostu dokładna no i najlepiej, żeby można było z niej korzystać w komórce. W zasadzie tylko dwie aplikacje spełniają te warunki. Po pierwsze mapy Googla, ale ich wadą jest to, że nie działają one na każdej komórce, no i oczywiście naviexpert, niestety płatny, ale za to działa praktycznie na każdym telefonie.

#17 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 15 czerwca 2012 - 22:17

Są tanie lub bezpłatne mapy topograficzne na rower i do turystyki pieszej. na iPhone MotionX jest bezkonkurencyjny, zwłaszcza, że działa także offline (uprzednio należy pobrać mapę - najlepiej przez wifi - zaznaczając obszar i wybierając maksymalne oraz minimalne powiększenie. Można mież kilka różnych map). Na Nokie (w tym te starsze, np. E71, E52 i pochodne z GPSem) nie ma nic lepszego od Garmina (MobileXT). Skoro to garmin to działają na nim mapy z "prawdziwego" Garmina, w tym polska seria GP (PŁATNE), darmowe i znakomite UMP PC-PL, OSMapa Polski, Openstreetmap oraz dodatki do nich (warstwice, słupki kilometrowe, szlaki rowerowe, bunkry, geocaching itp.). Ogromna społeczność, która nanosi zmiany do projektów UMP oraz OSMapa ale także tworzą sami mapy regionalne. Oczywiście działają zarówno samochodowe, jak i turystyczne. Działa też autorouting i gada po polsku. W wersji samochodowej także Europa (za darmo i legalnie). W Garmin MobileXT można mieć do czterech map jednocześnie lub używać ich zamiennie. Niesamowite możliwości statystyk i współpraca z Google Earth i Google Maps. używam na rowerze zarówno sprzętowego Garmina E-Trex Legend HCx, jak i programowego Garmin Mobile XT napędzanego Nokią E7-00 i E71 zamiennie. Program ten od dawna nie jest rozwijany, co nie wpływa na jego funkcjonalność w jakimkolwiek stopniu. Współczesna wersja tego programu, obsługująca te same mapy nazywa się Navitel i podobno jest w wersji na iPhone'a. Nie znam tego programu, więc nic o nim nie mogę powiedzieć. Na Macu obsługą tych map, tras i statystyk zajmuje się darmowy program Garmin Basecamp. Z darmowych na większości smartfonów działa Trekbuddy. Jest darmowy i obsługuje wyłącznie mapy rastrowe (skalibrowane pod GPS skany map papierowych). Mapy do tego programu tworzy np. wydawnictwo Compas z Krakowa (polecam !). Nie są drogie. Na rowerze używam także autoroutingu (prowadzenie zakręt po zakręcie, jak w każdej innej nawigacji) i pięknie Garmin prowadzi po ścieżkach, leśnych drogach itp. Poznaję, dzięki temu na nowo znane mi od dzieciństwa miejsca i nowe trasy.

#18 haakonsen

haakonsen
  • 86 postów
  • SkądKrk, PL

Napisano 19 czerwca 2012 - 09:17

Ja polecam bikemap.net i taką też aplikację z app store. Oparta na openstreetmap. Korzystam, bo zwykle wyznaczam trasę, którą chcę pojechać i to jest mój backup jakbym coś sknocił po drodze ;) Na bikemap.net można zaplanować trasę i zapisać jako GPX/KML i wrzucić do dowolnego urządzenia/aplikacji np. SportsTrackera jak ktoś używa, ogólnie do wszystkich które obsługują te formaty. Można też wcześniej zapisaną w inny sposób trasę zaimportować i zobaczyć na stronie.
Testowane głównie w MTB - na szosówce się jeszcze nie zgubiłem nigdy ;)

Oczywiście jak ktoś szuka nawigacji, która prowadzi krok po kroku to ww. się nie nadają.

Na tym forum piszemy zgodnie z zasadami jęz. polskiego! plmax.

#19 arekm

arekm
  • 18 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 07:19

Od jakiegoś czasu w Motion X można podawać adresy serwerów kafelków map i owe kafelki/mapy pobierać offline (opcja dodatkowo płatna niestety - custom maps). W ten sposób można pobrać nawet mapę google hybrid (mimo iż formalnie licencja google na to nie pozwala) do pracy offline.

Opis i URLe niektórych serwerów map: Add Custom Maps to Motion X GPS HD - TLC FAQ

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych