Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy MacBok Pro halasuje jak zwykly laptop?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 uli27

uli27
  • 29 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 22:53

Chciałbym poznać opinie użytkowników MacBokow Pro jak spisuje chłodzenie? Czy z biegiem czasu wiatrak zaczyna chalsaowac szybciej chodzic? Lubie tradycyjnego laptopa uzywac na kolanach przez co bardzo sie gzeje i chalasuje. Mcbuki maja wentylatory z tylu czy jest to jakis plus przy pracy? Czy daja jakis chalas czy na przykład w oguele je słychać

#2 FutrzakPL

FutrzakPL
  • 31 postów
  • SkądKatowice

Napisano 19 lutego 2011 - 23:00

Zamiast Macbook'a weź słownik

#3 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 lutego 2011 - 23:03

Przy grzaniu jest prawie taki hałas jak przy lądującym helikopterze ;) A na poważnie cichy jest, choć czasem bardzo mocno się grzeje.

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 20 lutego 2011 - 00:11

Zdefiniuj "zwykły laptop" bo to ma zasadnicze znaczenie. Ja bym temat rozpatrzył ogólnie w 2 przypadkach: 1. jak system operacyjny umie zarządzać prockiem to jest cisza, jak nie umie to jest hałas - nie znam obecnie nowoczesnego systemu co by nie umiał tego robić, OSX robi to bardzo dobrze - chyba że sam wymusisz config serwerowy typu performance zamiast ondemand ;) 2. jak laptop ma celerona czy jakąś "grzałkę" co to nie umie zejść z mocy w idle to hałasuje, jak masz centrino itp coś co ma zero wat idle to jest cisza - macbooki mają procki takie co umieją zejść z mocy jak nie trzeba Jest jeszcze przypadek walniętego wiatraka - możliwy do uzyskania na dowolnej platformie sprzętowej.

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 00:12

Kolego Uli, witając na forum , prosze o używanie słownika. Nastepny taki wpis bedzie wykasowany

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 00:17

Nie no MB czy każdy sprzęt apple zamiast hałasować woli padać z przegrzania także hmm faktycznie są bardzo ciche :)

#7 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 20 lutego 2011 - 00:24

Mój MBP "na co dzień" jest super cichy. Dzięki temu można zebrać swoje myśli ;)

#8 uli27

uli27
  • 29 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 01:14

Ok będę używał już słownika chociaż tego nie lubię:( Chciałbym kupić bardzo cichego laptopa który praktycznie nie daje żadnego hałasu. Uwagę moją pod tym względem przykuły właśnie mak buki. Ale jestem Ciekawy jak bardzo cicho pracują. Czy wiatrak chodzi praktycznie bez głośno czy trochę go słychać?

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 20 lutego 2011 - 01:18

Ale hdd i dvd też hałasują :) A i czasami wyświetlacze piszczą itd.

#10 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 lutego 2011 - 01:55

W moim MB White wiatraczek chodzi cicho. W absolutnie cichym pomieszczeniu co prawda słychać go, ale bardzo niewiele, trzeba chcieć go usłyszeć ;) Natomiast dysk jest jak dla mnie za głośny. Ostatnio zaczęło mnie to bardzo denerwować, tak więc obecnie najnowszego białasa nie mogę polecić pod tym względem, no chyba, że z jakimś innym dyskiem niż ten standardowy.

#11 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 lutego 2011 - 07:39

iMac G3 nie chałasuje hałasuje, tylko HDD słychać :P iPada wcale nie słychać. A macbooki jak dostaną zadyszki to szumią, wszystko zależy od modelu. Na ifixit.com możesz zobaczyć jakie i gdzie są wiatraki.

#12 bartekkw

bartekkw
  • 110 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 10:52

U mnie jest mega cicho :)

#13 uli27

uli27
  • 29 postów

Napisano 11 marca 2011 - 01:08

Mam zamiar kupić najnowszego Mac booka pro z 4 rdzeniowym procesorem czy on tez nie będzie hałasował. Czy możne kupić zwykły z 2 rdzeniowym procesorem?

#14 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów
  • SkądZe Szwecji, ale aktualnie to Polska

Napisano 11 marca 2011 - 01:38

Podejrzewam, że procesor nie ma już znaczenia. Ja mam MacBooka Pro model late 2008, czyli już unibody, i jedyne co słychać, to dysk. Od czasu do czasu cichy szum wiatraka, ale porównania z całkiem nowym HP mamy nie ma, ba, nawet netbooki bardziej hałasują. U mnie na przykład jeśli podepnę zewnętrzny dysk na USB, to komputera już nie słyszę, bo zagłuszone. A jeśli chodzi o grzanie - ostatnio jak byłem chory siedziałem 6 godzin z komputerem na kolanach na kołdrze i oglądałem filmy w 720p i 1080p no i wcale się nie grzał, w przeciwieństwie do HP który chyba by mi kołdrę spalił. Jeśli chcesz ciszy i chłodnego kkomputerka, który przy tym ma moc, to MacBook to coś dla Ciebie. A jeśli chodzi o rdzenie, to zależy do czego. Jeśli Twoje używanie komputera się będzie ograniczało do internetu, muzyki, filmów, czy amatorskiej obróbki zdjęć w photoshopie, czy edycji tekstów, to spokojnie możesz brać nawet najsłabszego. To nie PC, tu się AŻ TAK parametry nie liczą.

#15 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 11 marca 2011 - 18:13

Jest bardzo cichy . na codzien w ogole go nie slychac. co do trzymania go na kolanach to przy przeladaniu www i pisaniu tekstu jest ok. ale ja np. po kilku minutach rozmowy skype nie daje rady wytrzymac z nim na kolanach nagrzewa sie dosc mocno. to samo przy ogladaniu filmu hd.

#16 Quaczek

Quaczek
  • 77 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 marca 2011 - 18:34

Nie zadawaj takich pytan, tylko przejdz sie do ispota lub innego rtv gdzie maja sprzet apple i przekonaj sie sam.

#17 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 marca 2011 - 18:51

Nie zadawaj takich pytan, tylko przejdz sie do ispota lub innego rtv gdzie maja sprzet apple i przekonaj sie sam.

A dlaczego ma nie pytać? Chyba od tego jest forum. Prawda?

#18 Quaczek

Quaczek
  • 77 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 marca 2011 - 19:01

Jakies dzwieki napewno wydaje, a czy glosne czy ciche to juz kazdy musi sam ocenic. Wiec takie pytanie jest dla mnie bez sensu, bo jeden powie, ze sa ciche, a drugi, ze halasuja jak cholera. No chyba, ze kto jest w stanie odwzorowac dzwiek tekstowo.

#19 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 11 marca 2011 - 19:06

jeden powie, ze sa ciche, a drugi, ze halasuja jak cholera

Chyba żartujesz. Spotkałeś kogoś, kto twierdzi, że MacBook Pro hałasuje? Specjalnie zrobiłem test i na wiatrakach na maxa jest ciszej niż na moim starym HP.

#20 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 marca 2011 - 20:57

Tak, w ruchliwym i głośnym sklepie najlepiej można sprawdzić jak głośny jest komputer. Puknij się w czoło.

#21 gegan

gegan
  • 114 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marca 2011 - 20:59

No ja powiem szczerze, że jak na moim nowiutkim MBP z opisu odpaliłem grę, to bałem się że wybuchnie. Poza tym epizodzikiem nie jestem w stanie zarejestrować czy działa, czy nie (chyba, że w absolutnej ciszy).

#22 uli27

uli27
  • 29 postów

Napisano 11 marca 2011 - 21:29

Dziękuje Wam za komętarze komentarze. W sklepie nie ma najmniejszej szansy żeby sprawdzić jak pracuje. One przeważnie leżą sobie na półce sklepowej bez żadnego obciążenia. Nie mówiąc o tym że jest b. głośno w sklepach. Zwykłe laptopy w media markt czy w innych marketach też chodzą cichutko przez chała hałas, który w nich jest.

#23 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 marca 2011 - 21:51

@uli27: popraw te rażące błędy.

#24 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 marca 2011 - 23:54

Dziekuje Wam za komętasze. W sklepie nie ma najmniejszej szansy żeby sprawdzić jak pracuje. One przeważnie leżą sobie na półce sklepowej bez żądnego obciązenia. Nie muwiąc o tym że jes b. głośno w sklepach. Zwykłe laptopy w media markt czy w innych marketach też chodzą cichutko przez chałas który w nich jest.

MB i MBP naleza raczej do tych nieco cichszych, ale cudow nie oczekuj. Pod pelnym obciazeniem kazdy laptop bedzie glosny.

#25 uli27

uli27
  • 29 postów

Napisano 11 marca 2011 - 23:59

Mam jeszcze obawy bo jak będę kupywał nowego MBP to będzie 4 rdzeniowy i zastanawiam się czy nie będzie mocniej grzał się od 2 rdzeniowego i zarazem nie będzie głośniejszy?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych