macbook formatowanie baterii
Napisano 22 marca 2007 - 20:38
Napisano 22 marca 2007 - 21:01
jak nalezy formatowac baterie czy w ogole sie jak formatuje, a jak nie, to jak dlugo ladowac mb?
Formowanie / formatowanie (zwal jak zwal) baterii LiIon nie ma zadnego uzasadnienia.
Nowe baterie sa wstepnie naladowane do ok. 40% i po wlozeniu takowej do notebooka mozesz od razu zaczac go uzywac.
Tekst w instrukcji obslugi wszelkiego sprzetu o 12 czy 24-godzinnym ladowaniu baterii przed pierwszym uzyciem pozostal od czasu akumulatorow kadmowych i wodorkowych (NiCd / NiMH)
Napisano 23 marca 2007 - 02:28
Napisano 23 marca 2007 - 10:22

Napisano 23 marca 2007 - 11:31
podepnę się z podobną kwestią.
Mam MB od 2ch mcy i widget iStat Pro pokazuje mi stan zdrowia baterii 93% przy 24 cyklach jej rozładowania i naładowania. Czy to normalne? bo wydaje mi się, że trocę szybko 'choryje' moja bateria. A może ten widget cos źle wskazuje?
Trudno powiedzieć. Na baterię i tak jest tylko 3 miesiące baterii, i raczej chodzi o elektronikę. W powerbooku mam dwie baterie, obie tak samo czesto używane. Jedna przy 100 cyklach ma 98% początkowej pojemności. Druga niby identyczna, po każdym ładowaniu traci kilka mAh. Zależy chyba od jakości konkretnej serii ogniw.
Napisano 23 marca 2007 - 11:50
podepnę się z podobną kwestią.
Mam MB od 2ch mcy i widget iStat Pro pokazuje mi stan zdrowia baterii 93% przy 24 cyklach jej rozładowania i naładowania. Czy to normalne? bo wydaje mi się, że trocę szybko 'choryje' moja bateria. A może ten widget cos źle wskazuje?
Jesli dalej bedzie tak spadac to mozesz miec walnieta baterie - na forum bylo sporo opisow takich przypadkow.
Napisano 23 marca 2007 - 11:52
Napisano 23 marca 2007 - 21:50
- dosc trudne do zrealizowania. Dalo sie za gierka (150% normy), w dzisiejszych czasach juz sie nie da;)...po 26 cyklach ... bateria ma ponad 100%
I po to wlasnie w bateriach litowych jest elektronika. Uniemozliwia ona rozladowanie baterii do zera. Uzytkownik moze ja do woli katowac, nie jest w stanie jej zaszkodzic. NIE MOZE sie skonczyc, jak napisane wyzej, zakonczeniem zycia baterii. Uklad elektroniczny w baterii caly czas monitoruje temperature i napiecie ogniw, a w razie potrzeby wylacza baterie.nie nalezy rozladowywac baterii na sile - po tym jak macbook sie wylaczy wlanczac go na sile i meczyc zanim odpali system i wroci do snu itp. Moze sie to skonczyc zakonczeniem zycia baterii (nadzbyt rozladowana bateria litowa nie da sie znow naladowac bo grozilo by to uszkodzeniem ogniwa i nie tylko.
Niebezpieczenstwo uszkodzenia ogniw byloby, gdyby uzytkownik mial dostep bezposrednio do ogniw. Ba, wtedy moglby nawet spowodowac pozar/wybuch.
- baterie litowe, ze wzgledu na konstrukcje, nie odczuwaja zadnego pozytywnego wplywu z ich rozladowania i ponownego ladowania. Taki cykl powoduje za to kalibracje wskaznika baterii w komputerze (bateria ma zapisana w pamieci ostatnia minimalna pojemnosc, przy ktorej odciete zostalo zasilanie, a takze maksymalna, pod koniec ladowania - jedna z tych wartosci oznacza 0%, druga - 100%)
Napisano 16 kwietnia 2007 - 00:04
Napisano 16 kwietnia 2007 - 00:31
Napisano 16 kwietnia 2007 - 07:32
Ja przepraszam, ze odkopie troche ten temat ale chce sie nie zgodzic z powyzszym postem.
Kompletnie nie znam sie na elektronice i bateriach ale moge powiedziec o swoim przyladzie - moj MB - ktory rozladowal sie w jakis sposob do konc i bateria padla.
Nie padlo ladowanie w MB, bo inne baterie normalnie dzialaja na nim. Co padlo? Podejzewam, ze wlasnie rozladowala sie do konca i podniesc sie juz nie chce.
Pozdrawiam
Poprostu stan twojej bateri zszedl ponizej poziomu dopuszczalnego przez co elektronika ja wylaczyla. Nalezalo by ja wzbudzic ale nie radze samemu.
Lepiej do servisu pojechac i im to zlecic.
Napisano 16 kwietnia 2007 - 10:43
Napisano 27 kwietnia 2007 - 10:05
Napisano 24 sierpnia 2007 - 13:47
Napisano 24 sierpnia 2007 - 13:56
Napisano 24 sierpnia 2007 - 14:07
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych