Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook formatowanie baterii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 massiwo

massiwo
  • 116 postów

Napisano 22 marca 2007 - 20:38

witam jestem nowy i powiem Wam, ze troche slabo jest rozkrecone to forum, jezeli chodzi o swiezakow, podwieszone nic nie wnosza, moze zle patrze, ale korzystajac z wyszukiwarki nie znalazlem nic na temat formatowania baterii w mb, no moze procz tego, ze jej sie nie formatuje, z jednego posta to wyczytalem. 0 informacji rowniez w instrukcji, ktora dostalem w plycie w formacie pdf. wasza szkolka jest dobra, ale chyba chodzi tylko pod mackiem... wiec z pc tez niczego sie nie dowiedzialem... tak wiec pytam, jak nalezy formatowac baterie czy w ogole sie jak formatuje, a jak nie, to jak dlugo ladowac mb? zdrowko

#2 lothalev

lothalev
  • 94 postów

Napisano 22 marca 2007 - 21:01

jak nalezy formatowac baterie czy w ogole sie jak formatuje, a jak nie, to jak dlugo ladowac mb?

Formowanie / formatowanie (zwal jak zwal) baterii LiIon nie ma zadnego uzasadnienia.
Nowe baterie sa wstepnie naladowane do ok. 40% i po wlozeniu takowej do notebooka mozesz od razu zaczac go uzywac.
Tekst w instrukcji obslugi wszelkiego sprzetu o 12 czy 24-godzinnym ladowaniu baterii przed pierwszym uzyciem pozostal od czasu akumulatorow kadmowych i wodorkowych (NiCd / NiMH)

#3 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 22 marca 2007 - 23:46

w macbooku istnieje pojecia formatowania baterii. Zazwyczaj robi sie to po to aby utrzymac baterie w good shape :)
poczytaj manuala od macbooka
albo zerknij tutaj

#4 woojt

woojt
  • 300 postów
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Napisano 23 marca 2007 - 02:28

podepnę się z podobną kwestią. Mam MB od 2ch mcy i widget iStat Pro pokazuje mi stan zdrowia baterii 93% przy 24 cyklach jej rozładowania i naładowania. Czy to normalne? bo wydaje mi się, że trocę szybko 'choryje' moja bateria. A może ten widget cos źle wskazuje?

#5 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 marca 2007 - 10:22

Nie da się powiedzieć. Li-Po z grubsza wolą być ładowane często, a krótko niż rzadko, a długo.. Raz na jakiś czas można więc odłączyć zasilanie od MacBooka, coby bateria się nie nudziła, jeżeli częściej przebywa w domu. Niedawno pisałem dośc długie "wypracowanie" na temat baterii na tym forum. Poszukaj w moich pierwszych postach ;)

#6 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 23 marca 2007 - 11:31

podepnę się z podobną kwestią.

Mam MB od 2ch mcy i widget iStat Pro pokazuje mi stan zdrowia baterii 93% przy 24 cyklach jej rozładowania i naładowania. Czy to normalne? bo wydaje mi się, że trocę szybko 'choryje' moja bateria. A może ten widget cos źle wskazuje?

Trudno powiedzieć. Na baterię i tak jest tylko 3 miesiące baterii, i raczej chodzi o elektronikę. W powerbooku mam dwie baterie, obie tak samo czesto używane. Jedna przy 100 cyklach ma 98% początkowej pojemności. Druga niby identyczna, po każdym ładowaniu traci kilka mAh. Zależy chyba od jakości konkretnej serii ogniw.

#7 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 23 marca 2007 - 11:50

podepnę się z podobną kwestią.

Mam MB od 2ch mcy i widget iStat Pro pokazuje mi stan zdrowia baterii 93% przy 24 cyklach jej rozładowania i naładowania. Czy to normalne? bo wydaje mi się, że trocę szybko 'choryje' moja bateria. A może ten widget cos źle wskazuje?

Jesli dalej bedzie tak spadac to mozesz miec walnieta baterie - na forum bylo sporo opisow takich przypadkow.

#8 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 marca 2007 - 11:52

Ja mam MacBooka okolo 1m-c, co 2 tygodnie daje baterii zejsc do poziomu kiedy MacBook hibernuje (po tym jak pojdzie spac na niskiej baterii zostawiam go tak na noc) i po 26 cyklach (jak widac wypada prawie 1 cykl na dzien) bateria ma ponad 100% oryginalnej pojemnosci. Nie wyciagam jej podczas pracy na zasilaczu, unikam czastkowego rozladowywania i tak jak pisalem, raz/dwa razy na m-c robie jej taki niby "format". PS. nie nalezy (co jest modne wsrod pc'towcow) rozladowywac baterii na sile - po tym jak macbook sie wylaczy wlanczac go na sile i meczyc zanim odpali system i wroci do snu itp. Moze sie to skonczyc zakonczeniem zycia baterii (nadzbyt rozladowana bateria litowa nie da sie znow naladowac bo grozilo by to uszkodzeniem ogniwa i nie tylko.

#9 lothalev

lothalev
  • 94 postów

Napisano 23 marca 2007 - 21:50

Widze ze potrzeba wyjasnic pare spraw:
  • ...po 26 cyklach ... bateria ma ponad 100%

- dosc trudne do zrealizowania. Dalo sie za gierka (150% normy), w dzisiejszych czasach juz sie nie da;)
  • nie nalezy rozladowywac baterii na sile - po tym jak macbook sie wylaczy wlanczac go na sile i meczyc zanim odpali system i wroci do snu itp. Moze sie to skonczyc zakonczeniem zycia baterii (nadzbyt rozladowana bateria litowa nie da sie znow naladowac bo grozilo by to uszkodzeniem ogniwa i nie tylko.

I po to wlasnie w bateriach litowych jest elektronika. Uniemozliwia ona rozladowanie baterii do zera. Uzytkownik moze ja do woli katowac, nie jest w stanie jej zaszkodzic. NIE MOZE sie skonczyc, jak napisane wyzej, zakonczeniem zycia baterii. Uklad elektroniczny w baterii caly czas monitoruje temperature i napiecie ogniw, a w razie potrzeby wylacza baterie.
    Niebezpieczenstwo uszkodzenia ogniw byloby, gdyby uzytkownik mial dostep bezposrednio do ogniw. Ba, wtedy moglby nawet spowodowac pozar/wybuch.
  • baterie litowe, ze wzgledu na konstrukcje, nie odczuwaja zadnego pozytywnego wplywu z ich rozladowania i ponownego ladowania. Taki cykl powoduje za to kalibracje wskaznika baterii w komputerze (bateria ma zapisana w pamieci ostatnia minimalna pojemnosc, przy ktorej odciete zostalo zasilanie, a takze maksymalna, pod koniec ladowania - jedna z tych wartosci oznacza 0%, druga - 100%)

#10 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 kwietnia 2007 - 00:04

Ja przepraszam, ze odkopie troche ten temat ale chce sie nie zgodzic z powyzszym postem. Kompletnie nie znam sie na elektronice i bateriach ale moge powiedziec o swoim przyladzie - moj MB - ktory rozladowal sie w jakis sposob do konc i bateria padla. Nie padlo ladowanie w MB, bo inne baterie normalnie dzialaja na nim. Co padlo? Podejzewam, ze wlasnie rozladowala sie do konca i podniesc sie juz nie chce. Pozdrawiam

#11 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 kwietnia 2007 - 00:31

Cóż, u mnie taką niedziałającą baterię wymieniono na gwarancji - to nie kwestia padania ze zbyt małego naładowania, tylko dość częsta wada fabryczna naszych baterii - tak mi w serwisie powiedzieli.

#12 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 16 kwietnia 2007 - 07:32

Ja przepraszam, ze odkopie troche ten temat ale chce sie nie zgodzic z powyzszym postem.
Kompletnie nie znam sie na elektronice i bateriach ale moge powiedziec o swoim przyladzie - moj MB - ktory rozladowal sie w jakis sposob do konc i bateria padla.

Nie padlo ladowanie w MB, bo inne baterie normalnie dzialaja na nim. Co padlo? Podejzewam, ze wlasnie rozladowala sie do konca i podniesc sie juz nie chce.

Pozdrawiam

Poprostu stan twojej bateri zszedl ponizej poziomu dopuszczalnego przez co elektronika ja wylaczyla. Nalezalo by ja wzbudzic ale nie radze samemu.
Lepiej do servisu pojechac i im to zlecic.

#13 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 16 kwietnia 2007 - 10:43

.... tym bardziej, że baterie same tracą napięcie z czasem. Jak zostawisz rozładowaną baterię na jakiś czas, to jeszcze samo trochę spadnie i kupa zimna. p.s. Swoją drogą to jest takie dziwne, źe tak duźo osób wierzy, w te całe formatowania nowych baterii itp. Ostatno stałem w kolejce w sklepie komputerowym, i koleś przede mną kupował laptopa. Sprzedawca mu poradził, źeby zostawił komputer do ładowania na noc, koniecznie WYŁĄCZONY, nie krócej niź 12h!!! :-) Czy Ci ludzie żyją jeszcze w epoce paluszków NiCd i ładowarek 48h? Przecieź chyba ktoś zauwaźył, źe nawet elektryczne szczoteczki do zębów wiedzą kiedy skończyć ładowanie.

#14 darvark

darvark
  • 126 postów
  • SkądKielce

Napisano 27 kwietnia 2007 - 10:05

Wiem ze temat poruszany non stop, ale nurtuje mnie jedno pytanie. w instrukcji jest napisane ze po naladowaniu baterii prad przestaje plynac do niej. i teraz jak to jest naprawde? czy praca na macbook'u z wlozona bateria i podpietym zasilaczem skraca jej zywotnosc. czy lepiej uzywajac macbook'a jako komputera stacjonarnego wyjac baterie i pracowac na samym zasilaczu?

#15 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 24 sierpnia 2007 - 13:47

Ja jeszcze sie podepne z innym pytankiem. Kiedy pracuje na kablu i baterie mam naladowana na 100%, to po pewnym czasie, stopniowo, i tak mi spadnie naladowanie do 95%. Lampa caly czas swieci sie na zielono. Dlaczego tak jest? Chyba powinien czerpac prad tylko z kabla, a nie troche stad a troche stad.

#16 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 24 sierpnia 2007 - 13:56

A nie zachaczasz kabelka? Ja tak miałem, jak w łóżku leżałem, okazywało się, że kolanem "podważam" magsafe i leci z baterii, a że się wierce, to się ładował i rozładowywał itd.

#17 marad_co

marad_co
  • 450 postów
  • SkądEU

Napisano 24 sierpnia 2007 - 14:07

Kazda bateria czy akumulator w stanie spoczynku tez sie rozladowuje, w tym konkretnym przypadku jest tolerancja 5% i jesli poziom naladowania nie spadnie do tej wartosci to sie nie bedzie doladowywac. Normalny objaw w kazdym laptopie. Jakby nie bylo tej tolerancji to doladowywala by sie co kilkanascie sekund i niedlugo bylaby do wyrzucenia. Nie ma co panikowac

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych