Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Scieżka do pliku w Finderze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 geter602

geter602
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 22 marca 2007 - 19:32

WItajcie - mam taki problem - czy jest jakaś możliwość aby zobaczyć / skopiować ścieżkę do pliku w podobny sposób jak na Windowsie. Częstym problemem jaki mam w pracy jest powiem podawanie (poprzez GG czy inny IM) innym współpracownikom ścieżki pod jaką znajduje się określony plik na serwerze plików. Na Windzie wystarczy skopiować tę scieżkę, wkleić i tyle. A na Macu muszę spisywać to ręcznie - czy jest na to jakiś sposób? pozdr g

#2 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 22 marca 2007 - 22:21

Jabłko + I Potem w polu "Where" masz ścieżkę dostępu. --- a sorry, nie można zaznaczać. Powielam więc pytanie - jak to zrobić?

#3 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 marca 2007 - 22:32

W zasadzie to zależy od używanej aplikacji docelowej. Plik/teczkę można chwycić i upuścić np. w terminalu - i wtedy wklei się pełna ścieżka do niego. Niestety, próbowałem w iChacie, i nie działa ten manewr :| Ale zawsze możesz pośrednio przez Terminal ;-)

#4 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 22 marca 2007 - 23:22

Total Commander via Crossover. Bardzo ładnie da się zarządzać plikami Mac OS, pod Mac OSem, mieszane (np. w jednym oknie part. FAT32 Windows, w drugim system plików Mac OS). Widać pełne ścieżki plików. Póki co jest bezkonkurencyjny, chyba, że istnieje jakiś równie funkcjonalny zamiennik - nie znam.

#5 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2007 - 00:15

muCommander załatwi sprawę jak sądzę :)
http://www.mucommander.com/
  • raptou lubi to

#6 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 23 marca 2007 - 04:48

Wielkie dzięki za linkę. Ratowałem się TC, bo nie znałem nic innego na Maca. O ! i działa wprost ze strony !

#7 Mikołaj

Mikołaj
  • 124 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marca 2007 - 12:05

Oooo dzięki :D. Mi też brakowało Total Commandera - no i nauczyłem się używać Finder'a :D Ale to nie to samo. Dzięki!

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 23 marca 2007 - 14:30

Na dostanie ścieżki do zasobu FTP czy coś w tym stylu powinien pozwolić Ci odpowiedni program do obsługi FTP. W finderze możńa podejrzeć ścieżkę, działa we wszystkich aplikacjach cocoa (Safari, TextEdit itp) Naduś jabłko i później kliknij w ikonkę u góry okna np. Finder. Pojawi Ci się cała ścieżka do katalogu. Przydatne raczej przy "skakaniu" z teczki do teczki

#9 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 23 marca 2007 - 14:38

Oooo dzięki :D. Mi też brakowało Total Commandera - no i nauczyłem się używać Finder'a :D

Ale to nie to samo.

Dzięki!

Finder nie jest zły ale to inna filozofia. Czasem potrzeba trochę bardziej zaawansowanego zarządzania plikami, szybkiego obliczenia zajmowanego miejsca przez grupę np. plików jpg w 4 katalogach itp. Tego finder nie zrobi. No tu Finderek jest niestety skromniuuuusi. Poza tym brakuje mu wielu opcji, lub dostęp do nich jest utrudniony.
Ale, jak mówię inna filozofia a nie wada.
Jest Finder, jest Mucommander i o to chodzi.

#10 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 23 marca 2007 - 19:18

Ja używam takiej techniki (np w Skype): łapię mychą teczkę katalogu i przenoszę do Skype potem klik na pliku, Enter, Jabło+C i do Skype Jabłko + V i załatwione (tak jest w przypadku plików, w przypadku katalogów jest duuużo szybciej :)

#11 bast3k

bast3k
  • 90 postów
  • Skąd02-972

Napisano 23 marca 2007 - 19:40

polecam zmiane findera i innych wynalazkow na path findera : http://www.cocoatech.com/
to zdecydowanie najlepszy file manager pod os x - intuicyjny, elegancki, szybki, w pelni "customizowalny". pelna licencja kosztuje 34 USD co przy obecnym kursie rowna sie 6 x Guinness :P

p.s.
oczywiscie umozliwia szybkie kopiowanie url-i (zeby nie bylo, ze nie na temat)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych