Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak usunąć resztki po instalacjach?

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 posts
  • SkądLandsberg/Stettin

Posted 08 October 2005 - 20:51

Tak się składa ,że szukając odpowiednich programów sporo poinstalowałem a później powrzucałem do kosza i np. pozostawaly mi w pamięci jakieś pluginy mimo iż program dawno w koszu. Czy jest coś pod tigera co czyści pozostałości po instlacjach? Bo np Live 4.0 widzi mi plug ina reaktora którego dawno nie mam:(

#2 menelek

menelek
  • 1210 posts
  • Skądolsztyn

Posted 08 October 2005 - 22:57

jeśli pamiętasz nazwy programów to przez japko+F i wtedy wpisać. Resztki są zazwyczaj w preferencjach, więc tam także je znajdziesz

#3 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 October 2005 - 23:17

Dobrze też przeszukać dysk po nazwie firmy producenta - deweloperzy często umieszczają różne pliki wspólne dla swoich programów w jednej teczce, vide Adobe czy Macromedia. Standardowo powinno to leżeć w /Library/Application Support lub ~/Library/Application Support, ale w praktyce bywa bardzo różnie.

#4 sauo

sauo
  • 182 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 October 2005 - 22:07

Możesz też spróbować w przyszłości programiku o nazwie Uninstaller. Spełnia swoją funkcję bardzo dobrze :)
http://macmagna.free.fr/

#5 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 August 2007 - 12:19

więc owa łatwość instalacji i deinstalacji w osx to taki bullshit trochę? ja też mam masę syfu i nie wiem jak go powypieprzać czy programy zakładają swoje teczki tylko w library/application support, czy jeszcze gdzieś? stoję przed sprzątaniem tego komputera mam juź tyle programików, a sporo już wyrzuciłem i bardzo bym chciał kompleksowo posprzątać. Czy ktoś może mi pomóc?

#6 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 13 August 2007 - 14:25

więc owa łatwość instalacji i deinstalacji w osx to taki bullshit trochę?
ja też mam masę syfu i nie wiem jak go powypieprzać

czy programy zakładają swoje teczki tylko w library/application support, czy jeszcze gdzieś?
stoję przed sprzątaniem tego komputera
mam juź tyle programików, a sporo już wyrzuciłem i bardzo bym chciał kompleksowo posprzątać.
Czy ktoś może mi pomóc?

Wcale nie bullshit. Instalujesz programy, więc pamiętasz co instalujesz, jeśli w ogóle instalujesz. Już samo słowo instalacja to specyficzna akcja jako, że ogromna większość softu jest po prostu kopiowana na dyzk. Wtedy dostajesz tylko plik preferencyjny w /library/preferences przy pierwszym uruchomieniu.
Bardzo często "instalacja" to też tylko kopiowanie plików do katalogu aplikacji.
Zazwyczaj przeszukujesz dysk po nazwie i wywalasz wszystko co jest specyficzne dla tego programu, oprocz oczywiście odnośników do niego w innych programach.
Standardowo są dwie lokalizacje /library/application suport i /library/preferences. Może też coś być w /users/home/documents albo w /users/shared.
Bardzo prosta sprawa.
A jak już instalacja jest pogmatwana to masz uninstall i kropka. I gdzie tu bullshit ? bo ja go nie widzę.

#7 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 13 August 2007 - 17:24

A ja polecam programy jak AppZapper .
Wystarczy przenieść teczkę programu na ikonkę AppZappera i mamy pełną deinstalację (łącznie z profilami itd.).

U mnie działa bez zarzutu.

#8 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 13 August 2007 - 18:54

a ja polecam AppTrap, który nie jest oddzielnym programem, tylko instaluje się jako panel preferencji systemowych. Wystarcz wywalić do kosza program, a AppTrap sam zaproponuje przeniesienie plików z bibliotek do kosza razem z nim. Prościej się już nie da :)
  • rasputin likes this

#9 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 August 2007 - 19:03

a ja polecam AppTrap, który nie jest oddzielnym programem, tylko instaluje się jako panel preferencji systemowych. Wystarcz wywalić do kosza program, a AppTrap sam zaproponuje przeniesienie plików z bibliotek do kosza razem z nim. Prościej się już nie da :)

ooo i o to mi chodziło!!! o taką prostą pomoc, dzięki, zaraz to wypróbuję.

---- Dodano 13-08-2007 o godzinie 20:08 ----

Wcale nie bullshit. Instalujesz programy, więc pamiętasz co instalujesz, jeśli w ogóle instalujesz. Już samo słowo instalacja to specyficzna akcja jako, że ogromna większość softu jest po prostu kopiowana na dyzk. Wtedy dostajesz tylko plik preferencyjny w /library/preferences przy pierwszym uruchomieniu.
Bardzo często "instalacja" to też tylko kopiowanie plików do katalogu aplikacji.
Zazwyczaj przeszukujesz dysk po nazwie i wywalasz wszystko co jest specyficzne dla tego programu, oprocz oczywiście odnośników do niego w innych programach.
Standardowo są dwie lokalizacje /library/application suport i /library/preferences. Może też coś być w /users/home/documents albo w /users/shared.
Bardzo prosta sprawa.
A jak już instalacja jest pogmatwana to masz uninstall i kropka. I gdzie tu bullshit ? bo ja go nie widzę.

no może nie bullshit, chodziło mi o to, że faktycznie instalacja to słowo na wyrost, bo przeciągamy tylko teczkę aplikacji do katalogu aplikacji, i program jest zainstalowany, i to trzeba przyznać jest fajne, ale w drugą stronę już tak nie działa, nawet gdy niektóre programy mają deinstalator to i tak zostaje ślad po programie
ja tych śladów mam kilka gb, dziś usunąłem 1 gb, wiem, że nie mam się czego czepiać, po prostu nie byłem tego w pełni świadomy. Ale już poznałem sposóļ...

#10 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 13 August 2007 - 20:44

AppleTrap może być fajny faktycznie. Jednak w nim kilka niechcianych zachowań jest jak przeczytałem na stronie. ponoć jakieś jaja mogą się dziać podczas automatycznego uaktualniania aplikacji. Ja bym poczekał aż to poprawią.

#11 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 13 August 2007 - 20:47

jakie jaja się mogą dziać?

#12 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 13 August 2007 - 20:51

A no takie: "If an application is updated automatically, by Sparkle for example, AppTrap will try to trash that application's system files which is probably unwanted behaviour. This is because the application is actually moved to the trash, i.e. AppTrap behaves just as it should. Anyway, it is annoying and a solution will see daylight sooner or later." Nie wiem czy to nie prowadzi do czegoś więcej ale wolę być ostrożny.

#13 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 14 August 2007 - 11:18

To może jednak AppZapper? Jak sobie wrzucisz go do Dock'a, to przenosisz kasowany katalog (pogram) na jego ikonke zamiast ikonki kosza.

#14 koolavy

koolavy
  • 628 posts
  • SkądKrosno, Poland

Posted 14 August 2007 - 13:00

Za friko - AppCleaner

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users