Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

stacja multimedialna do auta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 lutego 2011 - 14:43

Witam. Planuje wrzucić ekran na deske rozdzielczą w miejsce fabrycznego radia,a że kompletnie sie nie znam na stacjach multimedialnych a przępiekne dane,oraz wspaniałe cyferki nic mi nie mówią, chciałbym prosić o rade kogoś kto ma o tym pojęcie. Zastanawiam sie nad alpine (była to pierwsza myśl),jednak wydaje mi sie, że płaci sie głównie za firme, dlatego też biore pod uwage inne firmy jak JVC itd.. Chciałbym dać za nią do 2500zł, jednak jak będzie jakiś fajny model o pare zł droższy (300zł) to też mogę się skusić. Myślałem nad czymś takim:

JVC
Alpine

nie potrzebuje cudów na kiju typu filmy hd,karaoke,czy inne zbędne dla kierowcy rzeczy, zależy mi żeby miała navigacje,możliwość odtwarzania muzyki z ipoda/iphona,jakiś fajny/w miare fajny wygląd, oraz żeby był dobrej jakości dzwięk, mam w aucie raczej dobry wzmacniacz. I pod uwage biore tylko ekran który jest wmontowany na stałe,czyli nie przesuwane,chowane itd.
Jeżeli ktoś byłby chętny do pomocy to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

#2 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 17 lutego 2011 - 04:24

Jakiś czas temu u siebie ( Mercedes W203 ) wymieniałem na stację multimedialną z 1DIN. Zależało mi na podłączeniu iPoda/iPhone'a, dotykowym wyświetlaczu, wbudowanym BT, podłączeniu do kierownicy. Podobnie jak Ty miałem na początku problem z wyborem, dużo czasu minęło aż podjąłem decyzję. Głównie zastanawiałem się nad Alpine, JVC, Kenwood, Pioneer. Przeglądałem katalogi tych firm co dokładnie oferują, w jaki sposób można rozszerzyć w przyszłości taką stację i ostatecznie wybór padł na Pioneer'a, konkretnie na AVH-3200BT. Większość dzisiaj oferowanych stacji multimedialnych posiada w standardzie takie rzeczy jak : CD/DVD, wbudowany wzmacniacz, systemy korekcji dźwięku itd itd. Jedyny minus to że nie posiada wbudowanej nawigacji, czego nie posiada niestety wiele stacji multimedialnych - trzeba dokupić moduł. W moim przypadku zrezygnowałem z nawigacji jak zobaczyłem ceny takich modułów ( Pioneer, Alpine - 1500, JVP ok 900 ). Za taką kwotę można kupić wypasiony GPS na szybę bądź deskę rozdzielczą. Ja osobiście uznałem, że skoro mam nowego iP4, to po co mi jakaś dodatkowa nawigacja. Na początku patrząc ile km robię miesięcznie przeszkadzało mi to, ale potem kalkulując sobie wszystko doszedłem do wniosku, że jednak nie warto dodatkowo inwestować. Po za tym nie chce robić "taksówki" z własnego samochodu... Jeżeli chodzi o montaż to dokonałem przesiadki samemu. Teraz troszeczkę żałuję, bo trzeba było dać to jakieś firmie i za kwotę 100-200zł zamontowała by mi to, ale nad zgubioną śrubką i lekko porysowaną ramką nie ma co płakać, ważne że działa jak należy. Oprócz stacji zakupiłem moduł sterowania z kierownicy, ramkę 2DIN i kabel do iPoda/iPhone. Jeżeli chodzi o kabel to niestety żałuję wydatku, gdyż pasuje zwykły USB dawany do każdego telefonu Apple, a oprócz tego jest dość twardy. Chociaż może się przyda, ponieważ jeszcze nie testowałem video. Koszt : - stacja multimedialna + moduł do kierownicy + kabel + przesyłka - 1400 zł, - ramka 2DIN + przesyłka - 60 zł. Niestety ten model posiada jedną wadę, a mianowicie podłączenie iPhone'a - jest z przodu stacji. Początkowo przeszkadzało mi to, ale potem patrząc to wole tą opcję niż żeby mi wystawał z wywietrznika - telefon mam na desce rozdzielczej. Ogólnie to jestem bardzo zadowolony z tej stacji, jeżeli chodzi o dźwięk i wykonanie. Postaram się jutro wrzucić jakieś zdjęcia. Jakbyś miał jakieś pytania to służę pomocą ;) Pozdrawiam!

#3 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 lutego 2011 - 09:20

Dzieki za odpowiedz Gryniu. Co do modułu nawigacji, skoro trzeba dokupić jakiś moduł osobno i zapłacić za niego ok.1000-1500zł to moim zdaniem już lepiej kupić fajną nawigacje na szybe za takie pieniądze,albo już nawet jakąś tańszą,bo bajery typu 3d,czy kolorowe budynki na mapie mi są po prostu zbędne. Co do montażu - ja na pewno sam nie będę tego robił,bo zapewne skończyło by sie jeszcze gorzej niż w Twoim przypadku, mam juz upatrzoną firme która mi to zamontuje. Oni mi zrobią tak,żebym mógł sterować z kierownicy,tak żeby wszystko było cacy i wykorzystać jak najwięcej co stacja będzie dawała. Dodatkowo planuje wygłuszyć troche auto i może jakiś lepszy wzmacniacz i sabower, ale to zobaczymy. Ja miałem robione wejście na auxa i kabel nie wystaje mi z nawiewu,tylko ze schowka,zawsze mozna wrzucić ipoda z kablem do schowka i żadnych kabli nie widać. Najlepiej jakbym dorwał jakiegoś znajomego,który jest ogólnie ogarnięty w temacie tych stacji,żeby mi po prostu doradził którą stacje lepiej wziąć. Czekam na zdjecia,jeszcze raz dzieki za odpowiedz;)

#4 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 17 lutego 2011 - 12:25

Co do modułu nawigacji, skoro trzeba dokupić jakiś moduł osobno i zapłacić za niego ok.1000-1500zł to moim zdaniem już lepiej kupić fajną nawigacje na szybe za takie pieniądze,albo już nawet jakąś tańszą,bo bajery typu 3d,czy kolorowe budynki na mapie mi są po prostu zbędne.

W pełni się zgadzam, sam opisałem w poprzednim poście.

Źle mnie zrozumiałeś z tym kablem :D nie wystaje mi z żadnego nawiewu. Ze względu iż korzystam z JustMobile Xstand Go na desce rozdzielczej i używam iPhone'a również jako iPoda montaż Aux był z miejsca wyeliminowany w schowku. Też na początku myślałem, że kupić dodatkowego iPoda i trzymać go ciągle w schowku, ale pytanie po co... Dla mnie wydaję się to zbędne, ale o gustach się nie dyskutuje.

Jeżeli chodzi o pomoc, jakbyś określił czego oczekujesz dokładnie od stacji to byłbym w stanie polecić/wybrać coś. A tak w ogóle to w jakim samochodzie wymieniasz? Masz w nim teraz radio na 1DIN + kieszeń czy jak to wygląda?

Pozdrawiam serdecznie ;)

#5 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lutego 2011 - 00:59

Dobrze zrozumiałem z kablem, też myślałem żeby z nawiewu mi wystawał,jednak zdecydowałem sie na schowek, no i kupiłem używanego ipoda video 30gb od kolegi za 100zł, jednak teraz w zimie nie zostawiam ipoda na noc w schowku,bo mimo ze auto w garażu to i tak rano jest taki zmarznięty że trzeba go dać pod tyłek i troche go ogrzać żeby sie włączył :P

Auto to mitsubishi outlander 2008rok. Oczekuje od stacji dobrej jakości dzwięku (mam orginalny wzmacniacz i subwoofer rocksford'a który był w 'bogatszych' wersjach ale możliwe że zmienie na coś innego), ładnego wyglądu z zewnatrz jak i przyjemny wygląd menu, dotykowa, możliwość podłączenia ipoda, możliwość sterowania z kierownicy i chyba to tyle..

Szczerze to nie mam pojęcia co to jest 1DIN (szukałem na googlach ale ogólnego wyjaśnienia nie znalałem więc nie potrafie odpowiedzieć na te pytanie)

dzieki jeszcze raz za odpowiedzi, pozdrawiam:)

EDIT: (co rozumiem pod 'przyjemny wyglad menu' zdjęcie na dole)
Dołączona grafika

a taki niezaciekawy:
http://img09.allegro...6/62/1452866281

#6 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 18 lutego 2011 - 01:19

2DIN to jest jak stacja multimedialna, 1DIN natomiast to połowa 2DIN.
Masz taką wersję?
http://www.fotosik.p...e34b603e05.html

Czy taka?
http://www.fotosik.p...eeb599f040.html

Jeżeli chodzi o dźwięk to na pewno wymiana na taką stację "podkręci" Twoje głośniczki. Po zmianie u siebie byłem zszokowany, że standardowo montowane głośniczki mogą tak ładnie grać. Po za tym jeżeli masz swój wzmacniacz i suba to wydaję mi się, że powinno wystarczyć. Najwyżej po zmianie radyjka można pomyśleć nad wymianą głośniczków i wyciszenia ich lub zastosowanie dodatkowego procesora i innych gadżetów.

Niestety ze względu, iż się rozchorowałem przesłanie zdjęć będę musiał przełożyć na później :( jednak postaram się dokonać tego jak najszybciej.

Czy chcesz mieć zestaw głosnomówiący?
Czy masz sterowanie z poziomu kierownicy?

//Nie wiem czemu nie działają obrazki... U mnie podziałało otworzenie ich po prostu w nowej karcie.

Pozdrawiam ;)

#7 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lutego 2011 - 08:55

Dwa lata temu miałem założoną stację: Alpine�-�Stacje multimedialne�-�IVA-W202R
Do tego:
-moduł nawigacji (cała Europa)
-zestaw głośnomówiący BT
-zmieniarka 6CD
-kabel iPod
-wzmacniacz lampowy Helix
-głośniki Helix seria Precision 165mm
-mały subwoofer Hertz zabudowany w bagażniku
-oczywiście dobre kable do tego
-standardowe czynności jak wyciszenie drzwi
Całość grała bardzo dobrze.

Nie znam brzmienia Twoich głośników, nigdy ich nie słyszałem. Być może na początek wystarczy, z czasem można rozbudować system. Najlepiej będzie jak zasięgniesz porady w jakimś salonie Car Audio.

---------- Wpis dodano o 08:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:48 ----------

Z tych dwóch stacji co podałeś to brałbym Alpine. Daje więcej możliwości pod lepszy system.

#8 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lutego 2011 - 09:25

@Gryniu Nie działają te zdjecia które wysłałeś,zaraz bede szedł do auta,to jak wróce do domu to wstawie zdjecie. Ogolnie ze sprzetu grającego jestem bardzo zadowolony,potrzeba mi do szczescia jeszcze tylko ekranu i wyciszenia auta.. Zestaw głośnomówiący mam,ale nie używam,bo w mitsubishi jest to jedną wielką porażką, dlatego nie zależy mi na zestawie głośnomówiącym. Sterowanie z kierownicy chce mieć, bardzo przydatna rzecz. @misiekgruby Musiałbym znaleźć zaufanego magika z car audio,bo wiesz jak to jest w większości takich miejsc-sprzedadzą Ci to co chcą sprzedać,a nie to,co jest tak naprawdę dobre. Dlatego z początku wolałem tutaj spytac. Ale przejade sie po weekendzie do jakiegoś zakładu,żeby mi coś polecili. Dzieki za zainteresowanie :)

#9 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 19 lutego 2011 - 17:56

Wybacz za jakość zdjęć, niestety oświetlenie w garażu i w samochodzie pozwoliły tylko na to :P

Pioneer

A wyglądało tak :

Stare

Misiekgruby
Ty na swój sprzęt wydałeś ok 10 tys, a malynowsky ma troszeczkę bardziej okrojony budżet :) a tak z ciekawości do jakiego samochodu trafił ten cały sprzęt?

#10 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lutego 2011 - 18:09

10tys mi szkoda wydać do takiego grata. Planuje tylko wsadzić ekran i skórzane fotele, może jeszcze wygłuszyć, bo narazie nie zapowiada sie żebym zmieniał auto, a już tym rzygam,dlatego potrzebne mi jakieś zmiany. Co do radia jakie mam, na dole zdjecie:
Dołączona grafika

co do stacji, ta alpine pierwsza którą wstawiłem chyba najbardziej mi sie podoba..

#11 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 19 lutego 2011 - 18:41

Koszt takiej stacji ( iXA-W407BT ) jaką powiedzmy "wybrałeś" to ok 2500zł, dodatkowo sprawdziłem koszt ramki - 300zł, nie wiem jak wygląda podłączenie Alpine z Outlanderem. Bardzo możliwe, że wystarczy poprawne podłączenie kostek ISO żeby poprawnie hulała kierownica. Proponowałbym przejść się do salonu Alpine, dotknąć tą stację czy podoba Ci się interface itd, popytać o połączenie z istniejącym u Ciebie subem ( prawdopodobnie połączenie cinch ), z kierownicą/wyświetlaczem czy jest potrzebny jakiś dodatkowy moduł. Następnie poszukać jakiego Car Audio we Wrocku, przedstawić im całą sytuację i umówić się na montaż, a jeżeli chcesz zaoszczędzić lepiej radyjko sam zakup. Często narzucają dosyć wysoką marże, a tak przynajmniej zaoszczędzisz na ramkę. Jeżeli Ty albo Twój tata prowadzi firmę, to poproś o fv i wrzućcie sobie w koszty ;)

#12 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lutego 2011 - 19:13

@Gryniu
@misiekgruby
Musiałbym znaleźć zaufanego magika z car audio,bo wiesz jak to jest w większości takich miejsc-sprzedadzą Ci to co chcą sprzedać,a nie to,co jest tak naprawdę dobre. Dlatego z początku wolałem tutaj spytac. Ale przejade sie po weekendzie do jakiegoś zakładu,żeby mi coś polecili.

Car Audio to już nieco wyższa jazda, nie zajmuje się tym byle kto, nieco trzeba kumać.
Instalacja + ustawianie wszystkiego, kierunek dźwięku, akustyka itp.
Tutaj jakiś przykładowy link z Google, serwis z twojej okolicy: CAR AUDIO PROFESJONALNIE - Muzyka i Multimedia w samochodzie / Sprzt / Zabudowy / Doradztwo / DVD w aucie - strona domowa wrocawskiej firmy EXTREME CAR AUDIO

Misiekgruby
Ty na swój sprzęt wydałeś ok 10 tys, a malynowsky ma troszeczkę bardziej okrojony budżet :) a tak z ciekawości do jakiego samochodu trafił ten cały sprzęt?

Nieco więcej niż 10k :) Zestaw był w Mesiu ML AMG. Niestety, auto zostało sprzedane, a zestaw wymontowany i również sprzedany.
Grało to naprawdę niesamowicie :)

10tys mi szkoda wydać do takiego grata. Planuje tylko wsadzić ekran i skórzane fotele, może jeszcze wygłuszyć, bo narazie nie zapowiada sie żebym zmieniał auto, a już tym rzygam,dlatego potrzebne mi jakieś zmiany.

Wygłuszenie drzwi to podstawa. Z Car Audio jest tak, że możesz wmontować i w każdej chwili wyciągnąć i sprzedać osobno ew. przemontować do nowego auta.

#13 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2011 - 16:47

@Gryniu - gdzie sprawdzales tą ramke,tzn gdzie można ją kupić? bo na allegro widziałem jedną za 139zł,ale to musi być chyba jakieś badziewie.. @misiekgruby - gdybym miał to montować do auta pokroju ML'a to juz rozumiem,ale ładować tyle kasy w tego klamota nie zamierzam. A co do firmy którą mi podałeś,to też o nich właśnie myślałem, najpierw pojade do nich, żeby mi powiedzieli jakby sie ta stacja którą wybrałem zgrywała z moim sprzętem grającym. Narazie wrzuce skórzane fotele i poszukam jeszcze stacji multimedialnej,może uda mi sie kupić 'w promocji' za połowe ceny:p

#14 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 20 lutego 2011 - 17:18

*Malynowsky Proszę, link do ramek. Nie wiem jak z tą pierwszą, chociaż jest napisane że trzeba "usunąć" belkę poprzeczną :D Poczekaj, aż będą obniżki o VAT w MM czy Saturnie. Chyba, że oni Ci zaproponują za full service.

#15 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 17:56

a takie cos?:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#16 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lutego 2011 - 18:08

Widziałem to rozwiązanie w Oplu Insignia. Niby fajne ale niestety nie zna języka polskiego a jakość nie do końca odpowiada fabrycznej.

#17 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2011 - 18:29

jestem ciekaw ile jeszcze cos takiego kosztuje,ale szczerze mowiąc nie podoba mi sie.. jakoś te pokrętła i przyciski..wolalbym miec tylko ekran,ewentualnie takie malutkie przyciski jak w tym alpine co dałem w pierwszym poscie. Wlasnie przejde sie w srode po MM i Saturnach zobacze w jakich cenach tam mają te stacje multimedialne. W środe zamawiam już skórzane fotele:)

#18 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 20 lutego 2011 - 18:43

*Malynowsky jeśli możesz to udokumentuj to zdjęciami :D jak wyglądało przed i po liftingu ;)

#19 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2011 - 19:06

ok, z zewnatrz outlander mi sie podoba, jednak w srodku totalna kupa, ja niestety tego auta nie wybierałem,ojciec na początku brał go dla siebie i był to egzemplarz który stał w salonie, bez skór i bez navi, navi i tak nie chciał,a na skóry trzeba by było czekać jakoś 2 miesiące z tego co pamiętam. Po 3 miesiącach jeżdżenia postanowił zmienić auto bo 'muł straszny i nie ma nic w środku', wiec auto czekało na odbiór nowego i aż zrobie prawko. Do tej pory za wiele z nim nie robiłem bo liczyłem na nowe auto, ale jeszcze przez najbliższe 2 lata na pewno bede nim jeszcze jeździł, więc planuje zrobić to co mi najbardziej nie pasuje (nie licząc mocy). Zrobie zdjęcia przed i po :)

#20 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 lutego 2011 - 22:12

a takie cos?:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po 1. Jakiś No-Name, lepiej ich unikać, a kupić coś markowego. Już z obrazka widać, że jakość pozostawia wiele do życzenia.
Po 2. Okrutni brzydkie :)

#21 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 20 lutego 2011 - 22:42

Po 1. Jakiś No-Name, lepiej ich unikać, a kupić coś markowego. Już z obrazka widać, że jakość pozostawia wiele do życzenia.
Po 2. Okrutni brzydkie :)

To co przedstawił bar-trek to oryginalna stacja Mitsubishi ;)

#22 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2011 - 23:24

to nie jest orginalna stacja mitsubishi, orginalna stacja w mitsu kosztuje 13tys zł i jest ladniejsza

#23 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 21 lutego 2011 - 01:30

to nie jest orginalna stacja mitsubishi, orginalna stacja w mitsu kosztuje 13tys zł i jest ladniejsza

Faktycznie, coś mi się pomyliło.

#24 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 lutego 2011 - 19:03

mata wygłuszająca wiecie może coś na temat tej maty wygluszającej,albo macie sprawdzone/znane lepsze/porównywalne maty z podobnych/lepszych(mniejszych) cenach? czy taka cena za taką mate to nie jest dużo? zadaje tyle pytań bo sie na tym nie znam;)

#25 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2011 - 18:56

http://img202.images...2629/stacja.jpg efekt końcowy ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych