Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook PRO - inna klawiatura

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 02:22

Witam Mam okazję nabyć Macbook'a PRO model A1286, jednak pochodzi ze szwajcarii i jest tam klawiatura QWERTZ i do tegoo ine rozmieszczenie klawiaszy typu [ ] : " itd czy wymiana klawiatury na QWERTY to duży problem? Czy samodzielnie jestem w stanie to ogarnąć, czy konieczny jest serwis? pozdrawiam

#2 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 17:43

nikt?

#3 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 17:58

Installing MacBook Pro 15" Unibody Late 2008 and Early 2009 Upper Case - iFixit
Tutaj masz od początku do wyjęcia klawiatury, potem wszystkie operacje w odwrotnej kolejności.

#4 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lutego 2011 - 20:01

Innymi słowy zajedziesz się. Może Cię interesować opcja z naklejkami na klawisze, o ile ilość i rozmieszczenie jest takie samo.

#5 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 20:10

wymiana topcase unibody to jakies 30 minut roboty, chyba ze masz kilka klawiszy do wymiany to szybciej będzie ci wymienić je osobno a teraz pytanie, masz te klawisze/topcase, czy dopiero w serwisie byś je załatwił?

#6 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 04:04

niestety nie mam nic, nawet tego MBP..
dlatego właśnie pytam, ze względu na fakt, czy gra jest warta świeczki.
Klawisze w tym modelu są podświetlane, więc naklejki odpadają.

Klawiatura wygląda dokładnie tak:

Dołączona grafika

układ jest chyba taki, jak w normalnym MBP ?

Czy w związku z tym jest możliwa opcja taka:

Kupić klawiaturę polską QWERTY, powypinać klawisze z obecnej klawiatury i założyć te "polskie" ?
Klawisze można odpiąć wykałaczką, więc nie ma konieczności rozbierania laptopa..
Następnie wgrać polską wersję snow leoparda i powinno działać? dobrze myślę ?

pozdrawiam
cake

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 10:49

Ja bym zrobił inaczej. Zamienił tylko z <->y, zostawił w systemie niemiecki układ klawiatury i przemapował w systemie z <->y. Powinno zadziałać i będziesz miał cywilizowany układ qwerty i reszta klawiszy będzie zgodna z opisem. W niemieckim nie ma naszych ogonków chyba, więc to też trzeba będzie ustawić.

#8 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 11:07

ale jak dasz ustawienia w systemie na język polski to będzie wszystko śmigać... a to co na klawiszach to chyba nie jest ważne, co? nie wierzę, że nie znasz klawiatury polskiej... jeżeli wiesz, że "y" powinno być pomiędzy "t", a "u" i jak wciśniesz ten klawisz to wyświetli się na ekranie "y" to co za różnica, czy wciskałeś klawisz "y", czy "z"!?

#9 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 10 lutego 2011 - 11:20

możesz kupić brakujące i pozamieniać, nie jest to trudne.
Układ jest ten sam, ilość klawiszy też.

Klawisze kupisz np. tutaj: Macbook Unibody & Air Key Replacements - Individual Keys Keycap

#10 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 11:27

ale jak dasz ustawienia w systemie na język polski to będzie wszystko śmigać... a to co na klawiszach to chyba nie jest ważne, co? nie wierzę, że nie znasz klawiatury polskiej... jeżeli wiesz, że "y" powinno być pomiędzy "t", a "u" i jak wciśniesz ten klawisz to wyświetli się na ekranie "y" to co za różnica, czy wciskałeś klawisz "y", czy "z"!?

Co ty opowiadasz, przecież układ niemiecki jest zupełnie inny od PL. Nad 3 masz & a u nas # dla przykładu. Jak piszesz, to pisz z sensem. Ustaw na niemieckiej klawiaturze polski układ i za cholere nie dojdziesz gdzie masz jakie znaczki. No chyba że się na pamięć nauczysz, ale to już wolę się przestawić na niemiecki układ, niż uczyć polskiego na pamięć.

#11 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 11:29

Jeśli już to klawisze kup na eBay Australia: Buy new & used fashion, electronics & home decor
Ja tak kupowałem i wyszło dużo dużo taniej niż w serwisie który kolega wyżej wymienił. Przesyłka w większości aukcji jest darmowa i trwa ok. 8 dni. Jakość klawiszy rewelacyjna !

#12 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 11:45

piszę z sensem... jak często używasz tych znaczków? jeżeli używałeś cały czas klawiatury PL to w większości wypadków wiesz, gdzie znajduje się jaki znak... wydaje mi się, że w dzisiejszej dobie komputeryzacji zna się klawiatury dość dobrze i można sobie poradzić z tym problemem? @renqien pisząc tego posta przy naciśnięciu każdego klawisza spoglądałeś na klawiaturę czy palce już automatycznie szły Ci na dany klawisz?

#13 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 11:55

piszę z sensem... jak często używasz tych znaczków?

No sorry, nie jestem prawnikiem i tyldy, paragrafu, funta czy dolara nie używam znowu tak często. Z resztą to już musi ocenić autor wątku, ja podsunąłem rozwiązanie, ty podsunąłeś, nich sobie wybierze.

#14 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 10 lutego 2011 - 14:09

Problem w tym, że nawet pisząc prawie bezwzrokowo klawisze mogą po prostu mylić. Ja np. jak piszę całkiem bezwzrokowo, to lubię mieć podświetlenie klawiatury, mimo że niby na nią nie patrzę. A jednak jakiś komfort jest :P Skoro układ identyczny to wymiana pojedynczych klawiszy będzie najlepszym rozwiązaniem ;)

#15 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 14:12

nie no głupota, niektórych znaczków używa się raz na jakiś czas i lepiej wiedzieć, gdzie one są.. zdecydowanie wersja Tasmańca odpada!

#16 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 10 lutego 2011 - 16:58

piszę z sensem... jak często używasz tych znaczków? jeżeli używałeś cały czas klawiatury PL to w większości wypadków wiesz, gdzie znajduje się jaki znak... wydaje mi się, że w dzisiejszej dobie komputeryzacji zna się klawiatury dość dobrze i można sobie poradzić z tym problemem? @renqien pisząc tego posta przy naciśnięciu każdego klawisza spoglądałeś na klawiaturę czy palce już automatycznie szły Ci na dany klawisz?

Masz rację ale tylko po części-w szkole(technicznej-profil informatyka) mieliśmy kupione komputery z niemiec(jakieś delle) i one miały niemieckie klawiatury.
Nawet po 2 latach pracy na tych maszynach ciężko było, mówię głównie o "znakach specjalnych"- wiadomo że większość dobrze zna układ klawiatury ale tylko litery-chcąc wklepać jakiś znak robisz to metodą prób i błędów-nie mówię że praca jest nie możliwa bo to nie prawda(tak jak mówisz ludzie są obyci z klawiaturą), lecz jest ona uciążliwa po prostu.

Pytanie czy dany user jest bardzo dobrze obyty z klawiaturą i na ile by mu taki układ przeszkadzał - ja na przykład w ogóle nie mogę się obyć z układem klawiszy PL, i wszystkie maki jakie miałem były z układem US. Mimo że piszę bezwzrokowo...

#17 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 22:18

podświetlenie nie ma tutaj nic do rzeczy, bo i tak świeci... no może i by był problem w szukaniu, ale to skrajne sytuacje, a robicie o to wielkie halo... @cake jeszcze w ogóle nie ma tego komputera, a już chce zmieniać klawiaturę nie pracując na niej nawet 5 min... @igiel... akurat między PL, a US różnica jest tylko jedna w położeniu returna i przestawieniu klawisza "\|", ale zgadzam się z Tobą to jest dosyć duża różnica i mocno nad nią ubolewałem swego czasu... kiedyś miałem HP-ka właśnie z układem ANSI i po przejściu na ISO na mac'u bardzo źle mi się pisze... muszę wykonywać ruch nadgarstkiem pomimo, że mam długie palce, a wcześniej nie musiałem tego robić...

#18 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 10 lutego 2011 - 23:03

@up no własnie o tym mówię, swojego czasu miałem MB white z układem PL to myślałem, że go wyrzucę przez okno ;p Nasz układ jest straszny i dziwie się że Apple nie stosuje wszędzie układu US... Zależy też ile ktoś miał do czynienia z komputerami, bo jeśli nie pisze bezwzrokowo to żaden układ mu nie bedzie przeszkadzał. Takie moje zdanie

#19 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 11 lutego 2011 - 15:42

Ten układ, o którym mówicie, to układ UK (konkretnie International English – od UK różni się znakiem funta zamiast #). Układ PL to jakaś klawiatura kaszubska bodajże, tragedia ogólnie rzecz biorąc. Układ UK/US to kwestia wyłącznie subiektywna. Ja na przykład nie cierpię US, a lubię UK ;)

#20 Topek

Topek
  • 755 postów

Napisano 11 lutego 2011 - 15:53

niestety nie mam nic, nawet tego MBP..
dlatego właśnie pytam, ze względu na fakt, czy gra jest warta świeczki.
Klawisze w tym modelu są podświetlane, więc naklejki odpadają.

Klawiatura wygląda dokładnie tak:

Dołączona grafika

układ jest chyba taki, jak w normalnym MBP ?

Czy w związku z tym jest możliwa opcja taka:

Kupić klawiaturę polską QWERTY, powypinać klawisze z obecnej klawiatury i założyć te "polskie" ?
Klawisze można odpiąć wykałaczką, więc nie ma konieczności rozbierania laptopa..
Następnie wgrać polską wersję snow leoparda i powinno działać? dobrze myślę ?

pozdrawiam
cake

Mam identyczny układ klawiszy w moim białym MacBooku. Z początku chciałem ją (klawiaturę) wymieniać, potem pomyślałem o naklejkach, jednak jeśli piszesz bezwzrokowo to o układ klawiszy nie masz się co martwić. Naklejki na klawiaturę są beznadziejne. Ustawiasz sobie w ustawieniach systemu polski-programisty i gotowe.

#21 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 00:11

@Laupheer... a g...no ;p my mówimy o układzie ANSI (U.S.) w UK jest ISO i też jest return pionowy zamiast poziomego tak jak jest w klawiaturze PL, a różnica może faktycznie być tylko na płaszczyźnie $ za £... @Topek... do tego cały czas dążyłem, ale @cake stwierdził, że to nie dla niego...

#22 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 13 lutego 2011 - 13:58

@tasmaniec – najwidoczniej się nie zrozumieliśmy. Ja preferuję UK/ISO/International English, w którym jest pionowy enter, nie cierpię US/ANSI :D

#23 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 14 lutego 2011 - 21:28

@tasmaniec – najwidoczniej się nie zrozumieliśmy. Ja preferuję UK/ISO/International English, w którym jest pionowy enter, nie cierpię US/ANSI :D

Niby różnica niewielka ale na układzie iso chyba nigdy nie trafiłem za 1 razem w enter xD , zawsze klikam w znaczek obok (bodajże "\"),to samo z shiftem, teraz 1 rzecz na jaką zwracam uwagę jak kupuję maka to klawiatura ;p

#24 Janson77

Janson77
  • 116 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 21:51

Sam ma dwa maki z szwajcarii , Makbook 13 , Makbok Pro 13 , białego dałem siostrze . A generalnie to nie ma żadnego problemu poprostu wchodzisz w ustawienia klawiatury i ok. Masz dwa warianty do wyboru - 1." polski" - i jestwszystko na swoim miejscu. (małpka - alt+2) gdybyś szukał 2."polski pro" klawisz "y" jest zamieniony z "z" i w zasadzie to wszystko , nie widze powodu wymieniać klawiatury.... jak widać :)

#25 Janson77

Janson77
  • 116 postów

Napisano 19 marca 2011 - 10:24

Wracając do tematu - klawisze. Jest bardzo prosty sposób na zamiane klawiszy, paznokieć... :) można w dowolny sposób zmienić klawisze wystarczy odpiąć klawisz i zamienić go na jaki się chce i gdzie się chce. Testowałem osobiście na MacBook White i MacBook Pro.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych