Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Plik .plist i TableView

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 goose

goose
  • 18 posts

Posted 08 February 2011 - 17:50

Witam,

mam mały problem, który przedstawiam poniżej. Dotyczy on odczytu i wyświetlania danych z pliku .plist, którego struktura znajduje się poniżej.
root 
---- item 0
----------- item 0_1_name
----------- item 0_2_value
----------- child 0_1
--------------------- child 0_1_name
--------------------- child 0_1_value
--------------------- child 0_1_details
----------- child 0_2
--------------------- child 0_2_name
--------------------- child 0_2_value
--------------------- child 0_2_details
---- item 1
----------- item 1_1_name
----------- item 1_2_value
----------- child 1_1
--------------------- child 1_1_name
--------------------- child 1_1_value
--------------------- child 1_1_details
----------- child 1_2
--------------------- child 1_2_name
--------------------- child 1_2_value
--------------------- child 1_2_details

I teraz tak obrazowo wytłumaczę
W TableView chcę wyświetlić:
item 0
item 1

Po "tapnięciu" na jeden z tych itemów chcę wyświetlić kolejne dane w TableView (w zależności gdzie tapnąłem, w tym przypadku "item 0"):
child 0_1
child 0_2

Po ponownym "tapnięciu" na któryś z itemów mam zamiar wyświetlać coś do edycji, możliwe że jakiś detailView albo też TableView. Tego jeszcze nie wiem.
Problem mam z zaimplementowaniem tego w didSelectRowAtIndexPath.
I nie wiem też, czy plik .plist jest dobrym miejscem do przechowywania tego typu danych, bo może ich być całkiem sporo.
No i zasadniczo wszędzie NSDictionary.

Możecie doradzić, czy ten plik .plist to dobry pomysł i ewentualnie jak zaimplementować taki odczyt tego pliku i wyświetlanie w TableView.
Będę wdzięczny.

#2 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 posts
  • SkądDublin, Katowice

Posted 08 February 2011 - 18:01

po pierwsze, jezeli masz miec sporo danych to plist nie jest dobrym pomyslem. lepiej przyjrzyj sie Core Data, obsluga prosta, jest pare przykladow w dokumentacji. po drugie table view musi miec NSArray-a jako zrodlo danych a nie NSDictionary, wiec musisz albo zapisywac od razu jako array, albo przekonwertowac przed odczytem/zapisem, albo coanjmniej miec array-a z key-ami z dictionary. ale tak jak napisale, jezeli danych ma byc duzo to lepiej bedzie uzyc Core Data.

#3 goose

goose
  • 18 posts

Posted 23 February 2011 - 08:29

W sumie pytanie, ile to jest dużo? Myślę, że max 10 itemów głównych i do każdego po kilka. Czy do takiej ilośći .plist się nada?

#4 aLP

aLP
  • 89 posts
  • Skąd52.229797,21.011781

Posted 23 February 2011 - 08:57

Jak ci tak zależy na .plist to zostań przy tym bo 10 x kilka itemów to bardzo mało

#5 goose

goose
  • 18 posts

Posted 23 February 2011 - 09:42

NIe zależy mi jakoś wybitnie, ale to moja pierwsza aplikacja i chciałem jakiegoś prostego rozwiązania. Co nie znaczy, że wiem jak ogarnąć .plist ;) Ogólnie mam problem, ze zrobieniem tego, co opisałem w pierwszym poście, więc jak ktoś może pomóc, to będę wdzięczny.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users