Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lossless a Słuchawki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 parkerqs

parkerqs
  • 88 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 16:59

Czy opłaca się konwertować płyty z muzyką na format bezstratny? Podejrzewam że nie odczuje jakiejś wielkiej różnicy na słuchawkach dołączonych do ipodów appla. Ale czy ma to sens w zestawie ipod+dobre w miarę mobilne słuchawki? Interesują mnie niewielkie nauszne takie jak AKG K430 albo jakieś 'pchełki' wykluczając douszne (te z izolatorem szumów - kołnierzem) Mało się na tym znam więc proszę o pomoc osoby w temacie.

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 17:10

Opłaca się. Jeżeli będziesz w przyszłości musiał ograniczyć wykorzystanie pojemności mediów, bedziesz mógł konwerować ALAC do bardziej skompresowanego kodeka, np. mp3. Ale zmiana mp3 w ALAC już nie ma sensu. To raz. Dwa. Jeżeli już teraz myślisz o lepszych parametrach odsłuchu, to ALAC jest jak najbardziej uzasadniony. Trzy. iPody i iPhony Apple mają przyzwoity układ DAC i wzmocnienia. Umożliwia to rozróżnienie piosenki zakodowanej w mp3 od ALAC. Nie zawsze, ale często.

#3 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 17:11

Sprawdź. Po prostu zgraj jedną płytę raz do formatu bezstratnego, a drugi do formatu mp3 lub aac i zrób sobie ślepy test. Ja zrobiłem podobny test i okazało się, że głuchy jestem jak pień ;) Nie słyszę różnicy. Natomiast zupełnie nie wiem dlaczego, przy dłuższym słuchaniu mp3 mnie męczy. Wszystko na tym samym sprzęcie, ta sama płyta... po niecałej godzinie mam dość i muszę zrobić przerwę. Najprzyjemniej pod tym względem słucha mi się zwykłych, starych płyt analogowych.

#4 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 08 lutego 2011 - 17:30

opłaca się, słychać różnicę (przynajmniej na Touch 1G i iPhone 3G)

#5 parkerqs

parkerqs
  • 88 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 21:27

A jakie słuchawki polecacie? (jakies mobilne nauszne albo inne tylko NIE douszne z kołniezem)

#6 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2011 - 21:42

A jakie słuchawki polecacie? (jakies mobilne nauszne albo inne tylko NIE douszne z kołniezem)

A jaki masz budrzet na te słuchwki bo to też ważne jest: jeśli chodzi o takie w miarę przystępne cenowo to napewno Koss Porta Pro cena to 120zł używałem przez 2lata są naprawde świetne jak na taką cene a jak chcesz coś jeszcze z wyszej półki to polecam Denon AH-P372 ale to już droższ zabawa bo koszt coś koło 200-250 zł

#7 parkerqs

parkerqs
  • 88 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 22:14

Więc porównałem oba formaty na 2 roznych słuchawkach na tym samym odtwarzaczu i stwierdzam ze niema ABSOLUTNIE zadnej różnicy. Moze to poczuje na lepszym sprzęcie ale puki co ten format bezstratny do mnie nie przemawia...

#8 konrado0905

konrado0905
  • 361 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 22:45

Jak sluchales na applowskich sluchawkach to noe dziwne, ze nie slyszysz roznicy

#9 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2011 - 22:46

Myśle że to jest kwestia słuchawek bo umuwmy się jak apple daje przetworniki DAC takie w miare możliwości to słuchawki nie są najwyszych lotów i brakuje im nawet to poziomu akceptacji całkiem sporo :):) Usłyszysz to dopiero na lepszym odsłuchu i to też nie zawsze bo różne formaty ucinają różne tony i to też zależy które słuchawki mają które tonacje w lepszej formie ale na AIFF WMV i dobrych słuchawkach róznica powinna być zauważalna

#10 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 08 lutego 2011 - 22:53

z dousznych nie rujnujących budżetu sympatyczne były sennheiser CX 300 tylko trzeba uważać --> Sennheiser CX300 vs “Sennheiser CX300″ podróbki – KHRoN’z blog

zresztą masz czytaj wielki test słuchawek

#11 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 23:00

Zgrywaj sobie wszystko do iTunes w bezstratnym, wszak w każdej chwili możesz przy kopiowaniu do urządzenia możesz skonwertować sobie w locie do AAC 128. Co do słuchawek to się nie wypowiem za bardzo, na iPhone standardowe, iPod - Creative ep 630, natomiast do kompa i delektowania się muzą Creative Aurvana Live (które polecam najbardziej, świetny przelicznik jakości do ceny)

#12 parkerqs

parkerqs
  • 88 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 23:20

hmmm a co myslicie o AKG k430? Widziałem takie w ispocie, fajne są bo małe i poręczne a o takie mi chodzi.
Ogółem niecierpie dousznych co zaznaczyłem wcześniej... (co innego takie jak applowskie w zestawie tylko te są troche za słabe...)
Mój fundusz to 150-250 zł na poręczne słuchawki do ipoda.

---------- Wpis dodano o 23:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:16 ----------

SENNHEISER OMX 90 VC - opinie o SENNHEISER OMX 90 VC
moze takie?

#13 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 09 lutego 2011 - 09:35

a ja polecilbym Ci to: http://www.koss.com/...&pc^pt^PORTAPRO są malutkie, nie aplikują dźwięków prosto do mózgu i w ogóle bardzo wygodne (mają nawet regulację docisku do ucha), od strony wykonania: nie do zajechania. Brzmienie jest zawsze kwestią gustu, ale moim zdaniem do 300zł ciężko znaleźć lepiej brzmiącego co nie wygląda jak nauszniki operatora mlota pneumatycznego. Poza wszystkim ich cena też Ci sie spodoba. No i zdaje sie, że mają dożywotnią gwarancję na wszystkie rodzaje uszkodzen (nie jestem tego pewien musiałbys sprawdzić)

#14 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2011 - 10:12

Oj Porta Pro to klasa sama w sobie co do dożywotniej gwaracji jest pare chaczyków haczyków, ale można uznać, żę za taką cene słuchawek dostajemy dożywotnią gwaracje. Raz trzeba zarejstrować słuchawki na stronie internetowej to jest wiadomo mały problem. Drugi jest trochę wiekszy; trzeba za to zapłacić, jak dobrze kojarze ,to jest to coś koło 60zł.

#15 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2011 - 10:46

Porta Pro są dobre na ulicę - mają podbity dół i dolny środek, czyli pasmo, które zanika przy "dźwiękach" ulicy. Natomiast do zamkniętego pomieszczenia, moim zdaniem średnio się nadają, ze względu na wspomnianą przeze mnie wyżej charakterystykę pasma.

#16 Celebagar

Celebagar
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 09 lutego 2011 - 11:36

To, czy się opłaca używać formatu bezstratnego, zależy przede wszystkim od rodzaju muzyki. Tam gdzie nie masz wielu ścieżek, dużego zakresu dźwięków, nie odczujesz różnicy na ipodzie. Najlepszą do testu jest muzyka klasyczna lub soundtracki z orkiestrą.

#17 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 22:11

To prawda koss Porta Pro są bezkonkurencyjne EEEEEEEhh gdyby jeszcze te niebieskie plastiki były czarne. Jeśli ma to być coś lepszego to rozglądnij się za Grado

#18 smålandczyk

smålandczyk
  • 120 postów
  • SkądSmåland

Napisano 12 lutego 2011 - 22:25

To prawda koss Porta Pro są bezkonkurencyjne EEEEEEEhh gdyby jeszcze te niebieskie plastiki były czarne.

Mozna kupic normalne czarne i czarne w wersji na 25 rocznice, czerwone, a nawet biale w wersji iPhone. Dla chcacego jest ich do wyboru do koloru. No i sluchawki sa naprawde zacne, to fakt.

#19 dreamseller

dreamseller
  • 18 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 19 lutego 2011 - 02:42

A propos K430, to sam jestem użytkownikiem takowych. Szczerze mogę polecić. Grają bardzo jasno, co dla mnie jest wielką zaletą. Gitary brzmią w nich rewelacyjnie. Szybkie, bardzo dynamicznie grające niskie tony. Generalnie jak kupiłem te słuchawki, to byłem bardzo zawiedziony jakością, ale przeczytałem dla mnie pewną "nowość" jaką jest wygrzewanie słuchawek. Innymi słowy - słuchawki podobnie jak silniki samochodowe muszą się dotrzeć. Wtedy dopiero pokazują na co je stać. Trudno było mi w to uwierzyć, jednak teraz, po mniej więcej pół roku użytkowania nie zamieniłbym na żadne inne. Zdecydowaną zaletą jest także wygoda. Idealnie dopasowują się do kształtu uszu i rewelacyjnie się trzymają. Jakoś wykonania też zasługuje na pochwałę. Jedyną dla mnie wadą jest troszkę za krótki kabelek, ale da się przyzwyczaić. Jestem wysoki, więc mnie na początku trochę to przeszkadzało. A propos kabla jeszcze, to jeżeli masz ewentualnie troszkę więcej kasy, to polecam model wyżej - K450. One mają wymienny kabel, tzn. w słuchawkach jest gniazdo mini jack. Fajny bajer. Pozdrawiam

#20 audiofun

audiofun
  • 23 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 14:37

Idz gdzies do sklepu gdzie mozna posluchac przed zakupem i porownaj sam. W tym przedziale cenowym polecalbym abys zwrocil tez uwage na Sennki HD200 (te biale) i Audio-Technica ATH-M30... znam obie pary z autopsji i jako amatorskie, wielozadaniowe sluchawy sa bardzo ok. Szczegolnie M30stki.

#21 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 30 marca 2011 - 21:03

AKG sa fajne, graja rowno. Nie maja podbic pasm i to w nich sobie cenie. Sluchawki dobieraj wedle muzyki ktora sluchasz. Jesli lubisz odmiany bassowe to polecam CX400 badz NuForce NE 7M. Maja swietny punktowy bass. Zas jesli cenisz sobie wysokie czestotliwosci to CX500. Z tymi mialem do czynienia i moge z czystym sumieniem polecic. Co do bezstratnej kompresji to nie zawsze warto. Mimo posiadania przyzwoitych sluchawek jesli material jest slabo wymasterowany to nie odczujesz roznicy miedzy AAC czy AIFF.

#22 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 30 marca 2011 - 22:56

A co ma mastering ("wymasterowanie") do kompresji stratnej typu mp3, czy aac? Poza tym jak już to jest troche odwrotnie: im LEPSZY mastering tym WIĘKSZĄ kompresję strata potrafi materiał znieść.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych