Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pliki, katalogi, fotki, zamykanie aplikacji, jailbreak, cydia iPhone 4

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 07 February 2011 - 19:26

Witam, Chciałem się zapytać: a. jak wgrać pliki do iPhone 4 (4.2.1) po USB (nie po WiFi) chodzi dowolny plik np. xls, pdf i jak go potem odnaleźć na iPhone? (pewnie za pomocą standardowych narzędzi się nie da, trzeba ściągać jakieś dodatkowe aplikacje iPhoneBrowser iFile z Cydia...?) - w których katalogach na iPhone znajdują się pliki filmów, zdjęć aplikacji itd ... może gdzieś jest jakaś mapa? b. jak dograć zdjęcia do iPhone tak żeby starych synchronizacja nie usuwała zdjęć już wgranych? (to jest porażka, przy filmach i aplikacjach można sobie manualnie wybrać co chce się usunąć, co zostawić co dograć) c. jak zamknąć uruchomiony program, tak żeby nie pracował w tle (sposób z klawiszem wyłączenia + potem HOME nie zadziałał np. na aplikacji Skype) d. czy jest już jailbreak na system 4.2.1 (untethered)? (w chwili obecnej zrobiłem jailbreak redsn0w_win_0.9.6b4) (2011-luty). e. czy da się zgrać program z Cydia i potem wgrać do iPhone po USB? Jestem poirytowany całodziennym szukaniem odpowiedzi na wydawałoby się proste pytania, polityką firmy Apple, która przypomina mi podejście do klienta przez inną dosyć znaną firmę - Canon. Dla wszystkich, którzy by chcieli się ponapinać podam informację, że na wiele pytań już znalazłem odpowiedź, nawet na tym forum, więc proszę mnie nie drażnić dodatkowo, bo już wiem, że w życiu nie kupię nic ze znakiem jabłka. Oczywiście zdaję sobie sprawę że iPhone ma wiele zalet i pewnie kiedyś sobie o nich przypomnę ale w tej chwili po zalogowaniu do iTunes, gdzie PRAWIE wyłudzili odemnie nr karty kredytowej za samą funkcjonalność lokalnego wgrywania i aplikacji, muzyki i programów (bo tylko tyle chciałem) nie poprawia mi humoru. Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi, Pozdrawiam

#2 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 07 February 2011 - 22:58

Skoro nikt nie chce udzielić mi odpowiedzi, to może zrobię to sam. Na razie częściowo bo tylko do punktu:
d. czy jest już jailbreak na system 4.2.1 (untethered)? (w chwili obecnej zrobiłem jailbreak redsn0w_win_0.9.6b4) (2011-luty).
Tak jest już jailbreak (untethered) [url=http://www.greenpois0n.com/]GreenPois0n[/url]

#3 Quimeen

Quimeen
  • 1004 posts
  • SkądTrzebinia

Posted 08 February 2011 - 00:02

a - przez iTunes b - stare zdjecia ci sie usuwaja bo nie masz juz na komputerze katalogu z nimi. To co na ip musi byc tez na komputerze w odpowiednim katalogu c - nie musisz zamykac, mozesz ze skype sie wylogowac albo, dwa razy naciskajac home otwierasz multitasking i tam usuwasz aplikacje ktora chcesz calkowicie zamknac d - tak e - tak P.S Aby zalozyc konto w iTunes nie potrzebujesz zadnej karty kredytowej ani nie musisz nic podawac.

#4 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 08 February 2011 - 10:47

Dzięki za odpowiedź. a. Czy możesz podpowiedzieć JAK przegrać zwykłe pliki (np. xls, pdf) przez iTunes do iPhone? (na razie robie to przez i-FunBox, który dobrze dziala) Co do iTunes nie mam już koncepcji. b. ok - tutaj jest problem, bo jeśli uruchamiam iTunes na innym komputerze i chcę dograć nowe fotki to jest kanał ... ale dzieki za potwierdzenie. c. uwaga z podwójnym kliknięciem HOME jest naprawdę cool :) - tego szukałem. d. tak już zainstalowałem e. JAK zgrać z Cydii aplikację na PC i potem zainstalować NA iPhone? może jakiś link? f. tak wiem, że nie muszę podawać nr karty kredytowej żeby się zalogować w iTunes ale nie każdy zna tech np. z wybraniem aplikacji free i z pojawiającym się polem none. Gdy robisz to nazwijmy to w standardowy sposób musisz podać nr karty :(. Pozdro.

#5 Quimeen

Quimeen
  • 1004 posts
  • SkądTrzebinia

Posted 08 February 2011 - 11:31

Aby przegrac pliki na iP musisz miec odpowiedni program z AppStore ktory je obsluguje. Jest ich pelno w kategorii biznesowej, nawet przed chwila sprawdzalem i jest ich kilka roznych w top 10. Nie podam ci niestety nazw, bo sam zadnego takiego programu nie uzywam. Co prawda nie zrobisz wtedy z iP pendrive, ale wgrasz dokumenty, pdf, czy filmy. Aby to zrobic w iTunes wchodzisz w zakladke iP, nastepnie w zakladke programy i na samym dole masz odpowiednie okienko do przenoszenia plikow. Osobiscie uzywam tylko programu MiTube (niedostepny juz w AppStore) do wgrywania filmow z YouTube. Co do wgrywania plikow na iP z Cydii przez kabel, to nie pomoge ci za wiele. Poza tym takie reczne wgrywanie jest skomplikowane. Musisz miec chyba ssh w iP, odpowiedni program na komputerze, plik z cydii, musisz go przegrac w odpowiednie miejsce na iP recznie, nadac mu uprawnienia, potem specjalnym programem na iP go wgrac. Skompllikowane, przynajmniej tak to mniej wiecej wygladalo gdy mialem 3G. Lepiej juz kupic sobie za 10zl wifi na USB.

#6 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 08 February 2011 - 14:07

ad. 1 wgrywanie plików po iTunes do iPhone -> słyszałem o tym że wchodząc 'iP->programy' jest okienko do kopiowania plików, niestety w moim iTunes na PC tego okienka nie ma. Za to kolega, który ma Mac'a właśnie ma takie okienko. Może wersja iTunes na PC nie ma tego features'a? I jeszcze jeśli mógłbym prosić o wskazówki lub np. jakiegoś linka do strony, który podpowie jak przeglądać zdjęcia w iP wgrane bezpośrednio za pomocą dowolnego managera plików. Lub co trzeba zrobić, żeby takie zdjęcia udostępnić aplikacjom w iP. Pzdr.

#7 trocu

trocu
  • 770 posts

Posted 08 February 2011 - 14:24

I jeszcze jeśli mógłbym prosić o wskazówki lub np. jakiegoś linka do strony, który podpowie jak przeglądać zdjęcia w iP wgrane bezpośrednio za pomocą dowolnego managera plików. Lub co trzeba zrobić, żeby takie zdjęcia udostępnić aplikacjom w iP.
Pzdr.

W Cydii znajdziesz iFile - menedżer plików. Dzięki niemu dodasz dowolny plik graficzny do rolki aparatu.

####
Dodawanie plików jest opcjonalne, iFile sprawdza się również jako przeglądarka zdjęć i nie tylko.

#8 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 February 2011 - 17:50

iFiles for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store
Zdecydowanie polecam :)

#9 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 February 2011 - 20:06

Mój Boże, sprzedaj iPhone i kup jakiegoś windowsa/androida bo chyba nie rozumiesz czym jest iPhone.

#10 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 12 February 2011 - 19:19

Od zararania dziejów zajmowałem się Unix'ami, Linuxami, poza tym pracowałem krótko na Mac jako grafik (ze względu na moje dodatkowe/wrodzone umiejętności graficzne) Jednak tak skopanego czytaj (nieprzemyślanego) podejścia do klienta jak w iPhone jeszcze nie widziałem (Tylko Canon ma podobne). iPhone to albo wielki sukces (którego nie zrozumiem) albo wielka porażka :) a zatem Homer, oświeć mnie tylko bez złośliwości, bo już prawie jestem skłonny umieścić ogłoszenie o sprzedaży mojej czwórki, która ma niecały tydzień i jest od urodzenia chroniona folią za 80pln i gumowym garniturkiem za jakieś 60pln. P.S. Jedyna pozytywna rzecz jaka mi się przytrafiła z iPhone, w knajpie kiedy barmanka na widok iPhone z zachwytem w głosie zapytała czy to czwórka, po czym pokazała mi szybko swoją trójkę, a dalej sprawy potoczyły się bardzo tendencyjnie ...

#11 radko93

radko93
  • 949 posts
  • SkądWrocLove

Posted 12 February 2011 - 19:31

Nie każdy widocznie potrzebuje ciągle przesyłać ciągle pliki przez USB jak Ty ;) mi całkowicie wystarcza transfer przez iTunes do Quickofiice czy Goodreader. Programy się normalnie da zamykać, a już bajerów w stylu kopiowanie appów z cydii całkowicie nie potrzebuje, bo i po co.

#12 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 13 February 2011 - 21:10

No pewnie, że nie każdy potrzebuje ciągle przesyłać pliki do słuchawki :) ale ja potrzebuję, będąc w górach, mając iPhona z 32GB na pokładzie nie musiałbym taszczyć laptopa żeby zgrywać RAW z aparatu. Wybitnie pożyteczne, niepirackie zastosowanie dla pamięci w iPhone. A co do iTunes, to wybacz, niemożność dogrania fotek tylko tworzenie repozytorium od nowa na każdy komputerze mija się z celem, no i jeszcze fakt, że można się synchronizować tylko z 5 komputerami "na raz" czemu to ma służyć? Z definicji iPhone, to raczej urządzenie przenośne, które ma ułatwić człowiekowi życie, a nie utrudnić. Większość innych tel. tej klasy oferuje o wiele większą funkcjonalność za znacznie mniejsze pieniądze, to czemu Apple nie chce żeby użytkownicy iPhone ustawiali swoje dzwięki np. przyjścia wiadomości sms? (chodzi mi o defaultowy dźwięk, bo dla pojedyńczych użytkowników to już sobie można ustawić custom text tone), dlaczego nie ma masowego kasowania smsów?, tylko trzeba kasować każdy z osobna? (oświeć mnie jeśli nie mam racji), nie ma przydatnej latarki, radia (tylko internetowe), nie ma paska postępu odtwarzanego utworu, co przy audiobookach bardzo by się przydało. Przecież nie oczekuję od Apple wiele :). BTW, ściągam aplikacje którymi uzupełniam luki w software mojego iPhone, może mi się kiedyś uda zrobić z niego odpowiednie narzędzie dla mnie. Znalazłem kilka ciekawych programów w wątkach TOP 10 app na iPhone w necie, trochę tutaj na grupie, w tym wątku genialny iFile! :) dzięki. Może ktoś podpowie czy jest jakiś dobry program do customizacji na iPhone 4 poza Winterboard, SBSettings i Customize (który nie działa na systemie 4.2.1) Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za porady i wypowiedzi ...

#13 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 February 2011 - 10:59

No pewnie, że nie każdy potrzebuje ciągle przesyłać pliki do słuchawki :) ale ja potrzebuję, będąc w górach, mając iPhona z 32GB na pokładzie nie musiałbym taszczyć laptopa żeby zgrywać RAW z aparatu. Wybitnie pożyteczne, niepirackie zastosowanie dla pamięci w iPhone. A co do iTunes, to wybacz, niemożność dogrania fotek tylko tworzenie repozytorium od nowa na każdy komputerze mija się z celem, no i jeszcze fakt, że można się synchronizować tylko z 5 komputerami "na raz" czemu to ma służyć? Z definicji iPhone, to raczej urządzenie przenośne, które ma ułatwić człowiekowi życie, a nie utrudnić. Większość innych tel. tej klasy oferuje o wiele większą funkcjonalność za znacznie mniejsze pieniądze, to czemu Apple nie chce żeby użytkownicy iPhone ustawiali swoje dzwięki np. przyjścia wiadomości sms? (chodzi mi o defaultowy dźwięk, bo dla pojedyńczych użytkowników to już sobie można ustawić custom text tone), dlaczego nie ma masowego kasowania smsów?, tylko trzeba kasować każdy z osobna? (oświeć mnie jeśli nie mam racji), nie ma przydatnej latarki, radia (tylko internetowe), nie ma paska postępu odtwarzanego utworu, co przy audiobookach bardzo by się przydało. Przecież nie oczekuję od Apple wiele :).

BTW, ściągam aplikacje którymi uzupełniam luki w software mojego iPhone, może mi się kiedyś uda zrobić z niego odpowiednie narzędzie dla mnie. Znalazłem kilka ciekawych programów w wątkach TOP 10 app na iPhone w necie, trochę tutaj na grupie, w tym wątku genialny iFile! :) dzięki. Może ktoś podpowie czy jest jakiś dobry program do customizacji na iPhone 4 poza Winterboard, SBSettings i Customize (który nie działa na systemie 4.2.1)
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za porady i wypowiedzi ...

To co robisz na telefonie to w sumie Twoja sprawa i nic mi do tego, ale zastanów się czy po każdym update iOS'a będzie Ci sie chciało spedzać godziny nad dostosowywanie go pod siebie. Idealnym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby coś z Android'em który z definicji jest dla "palców grzebalców". A co do filozofii Apple to wygląda to tak:

1) 1 użytkownik - 1 konto iTunes - Max 5 komputerów - I chyba dowolna ilość urządzeń z iOS.
2) Wymiana plików miedzy użytkownikami iOS ogranicza sie wlaściwie do MMS i Mail i są to własnej produkcji zdjecia, filmiki czy nagrania głosowe. Zawartością iPod'a nie można sie dzielić.
3) iPhone to nie pendrive
4) Czemu nie ma radia to Ci nie powiem - widać nie jest ono jeszcze tak doskonałe żeby znaleźć sie w iPhone :P
5) iPhone to urządzenie stworzone kompleksowo, przemyślane od A do Z - to co jest i to czego nie ma to wynik pracy inżynierów, programistów i widocznie uznali, że z niektórych funkcji pora zrezygnować i zastąpić innymi.

#14 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 22 February 2011 - 18:27

Hej, dzięki za odpowiedź, co prawda zbytnio mnie ona nie pocieszyła ale przynajmniej wiem na czym stoję. Nie wiem jak często wychodzą updaty iOS'a ale funkcjonalność zrobienia image telefonu na PC jest dobrym pomysłem, tylko nie wiem dlaczego ma ona ograniczać jego funkcjonalność? :) 1. W sumie dalej nie rozumiem po co te ograniczenia ... 2. Ciągle ograniczenia ... 3. Czy to grzech traktować telefon jak pendrive? 4. Dobra dowcipna odpowiedź :) 5. Naprawdę nie widzę czym lepszym, bardziej funkcjonalnym programiści i konstruktorzy zrekompensowali brak różnego typu funkcji (design?). W wyniku tej pracy inżynierów, programistów zrezygnowali z tylu funkcji, że za niedługo zostanie na iPhone samo logo Apple. Nie chodzi mi już o to, żeby polemizować czy iPhone jest ok, czy nie, ważną dla mnie rzeczą było zoriętować się czy iPhone jest dla mnie. W tym miejscu naprawdę (bez sarkazmu) dziękuję za pomoc. Wiem, że iPhone nie jest dla mnie, a proponowany telefon z Androidem na pokładzie pewnie spełniałby moje wymagania. Nie znam się na telefonach i jeśli to nie problem, czy podpowiedziałbyś mi który telefon spełniałby następujące wymagania? -wymiary iPhone 4 -wyświetlacz taki jak iPhone 4 (żeby dotyk działał jak na iPhone 4 lub HTC D2) -procesor 1MHz (lub podobnej szybkości jak w iPhone) -pamięć 512MB lub więcej (lub coś koło tego) -pamięć dyskowa 32GB lub więcej (tutaj pewnie można włożyć microSD o dużych pojemnościach) -możliwość wymiany baterii -możliwość ustawienia własnego dzwonka dla nadejścia połączenia i wiadomości sms (globalnie i indywidualnie) -możliwość zgrania z zewnętrznego czytnika danych po USB danych do telefonu (nie wiem, czy jakiś tel. ma taką funkcjonalność) -możliwość zainstalowania GPS (np. Navigon) -WiFi -Bluetooth (działający :)) -w pracy z komputerem, żeby działał jak pendrive -opcja latarki -pojedyńcze i masowe usuwanie sms'ów i rozmów -odtwarzacz multimedialny z paskiem postępu odtwarzanego utworu (tak żeby można było zacząć słuchanie oglądanie od dowolnego momentu tak jak na iPhone) Wiem, że to strona o Apple ale jeśli ktoś by mi wskazał odpowiedni model tel. byłbym bardzo wdzięczny. Dziękuję za pomoc i wsparcie, pozdrawiam.

#15 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 February 2011 - 19:17

Sam mam iPhone, 4 ale wsród konkurencji bardzo podoba mi sie Google Nexus S i tylko na niego bym się zamienił: Główne zalety tego telefonu nad innymi z Android: - Jest to oficjalny produkt od Google, zawsze będzie otrzymywał aktualizacje bez zwłoki (nowe funkcje, łatanie dziur) - Czysty, niebrandowany Android, tzn. nie posiada żadnych nakładek typu HTC Sense czy Samsung TouchWiz (które to właśnie opóźniają aktualizacje) - Dzieki temu, że jesto to czysty Android... a zresztą zobacz sam :D ten LG posiada conajmniej 2x mocniejsze podzespoły, jednak w praktyce widać co widać: Wady: - Tak jak iPhone nie ma radia FM (od czego są internetowe) - Posiada wbudowaną pamięc iNAND o pojemności "tylko" 16GB bez slotu na karty MicroSD - Istnieją 2 wersje - jedna ma kamerę 720x480, druga 1280x720 - ta druga przeznaczona jedynie na rynek Włoski (od czego jest ebay) Poza tym spełnia wszystko to co wymieniłeś powyżej a nawet wiecej ;)

#16 salbator

salbator
  • 8 posts

Posted 24 February 2011 - 13:45

Ten telefon Google ze stajni Samsunga prezentuje się całkiem nieźle. Szkoda tylko, że stosunkow trudno go zdobyć, a już wersję z wyświetlaczem AMOLED to już chyba katastrofa. Też bym wymienił swojego iPhone 4. Dziękuję jeszcze raz Pzdr. P.S. Czy aby na pewno można do niego podłączyć zewnętrzny nośnik (np. czytnik kart SD) i zgrać dane do telefonu? :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users