Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Projektor Benq w sieci LAN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 fabric

fabric
  • 9 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:41

witam Mam problem czysto informatyczny (tak sądzę) Nie wiem jak fachowo to opisać więc opiszę go jak najprościej Chciałbym połączyć swój projektor Benq MP626 w sieci LAN razem z moim MBP13. Daje mi to możliwość pełnej kontroli projektora przez przeglądarkę www. Problem polega na tym że gdy podłączam projektor kablem do routera i łącze się przez wifi swoim MBP wszystko pięknie chodzi, projektor wykrywa IP (coś tam coś tam DHCP) i wszystko hula. Natomiast w momencie kiedy chce spiąć projektor bezpośrednio z komputerem nie chcą się połączyć, projektor nie wykrywa IP przez DHCP, przy wpisywaniu ręcznie IP też nie chcą się połączyć. Zaznaczę że projektor jak i macbook dają oznaki widzenia się nawzajem. Pisząc po chłopsku: czy muszę zmienić jakieś ustawienia w moim Lanie żeby zasymulować router lub ustawić jakieś pierwszeństwo, tunelowanie, DHCPowanie itp. ??

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:54

Użyj skrętki krosowanej, powinno zabanglać.
http://www.republika...ptd/kabelek.htm

#3 fabric

fabric
  • 9 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 18:17

Byłem pewny że to pomoże ale niestety nie udało się, na skrętce krosowanej też nie działa. Projektor nie może skonfigurować się automatycznie (tak jak w przypadku podłączenia prze router) Przy ręcznym wpisaniu IP w obu urządzeniach sięć ethernet w komputerze pokazuję "połączono" Może sam projektor nie pozwala na takie połączenie, ale czy to możliwe?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 16:55

No ale skąd projektor ma brać adresację od DHCP, kiedy na Twoim komputerze nie ma DHCP?

Przy okazji przenoszę do odpowiedniego działu.

#5 fabric

fabric
  • 9 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 02:31

nie wiem nie znam się, dlatego zadaję pytanie :) w każdym bądź razie w projektorze jest odpowiednia zakładka do zarzadzania siecią, można w nim ręcznie wpisać adres ip, maskę, bramę itp lub automatycznie może to wszystko pobierać/przydzielać i tak tez robi w przypadku podłączenia przez router. Nie chce się połączyć bezpośrednio po kablu do komputera dlatego zadaje pytanie jak trzeba skonfigurować odpowiednio sieć w komputerze/karcie ethernet, bo w zasadzie to chyba tak jak bym chciał spiąć po kablu dwa komputery?

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 06:35

No jeśli mają się widzieć, musisz ustawić im adresację z tej samej podsieci (skoro nie masz serwera dhcp) i użyć skrętki krosowanej (na 90% karta w projektorze nie umie się przełączać, także bezpieczniej użyć krosa).

#7 fabric

fabric
  • 9 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 19:37

próbuję ale nie działa :/ może coś źle robię więc przedstawiam problem jeszcze raz:

Na zdjęciu poniżej przedstawiam połączenie prawidłowe, projektor podłączony kablem do routera i z routera przez wifi do komputera. Nic nie ustawiam, podlaczam projektor, wchodze w ustawienia spisuje ip wklepuje do przeglądarki i gotowe
Dołączona grafika

W przypadku podłączenia przez kabel komputer sam przydziela ip ale projektor przez DHCP już nie
Dołączona grafika

W momencie kiedy wpisuję ustawienia ręcznie w sieciach mam wyświetlone "połączono" a w przeglądarce próbuję się połączyć z projektorem, wyskakuje komunikat Connecting czyli sieć widzi urządzenie ale nie może się połączyć
Dołączona grafika

Nie wiem co dalej robić, czy jest to wina ustawień czy projektora, w sieci nie ma praktycznie żadnych informacji na ten temat (projektor w sieci) zaznaczę że używam skrętki krosowanej i próbowałem wyłączać firewall (o ile to ma jakieś znaczenie)

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 11 lutego 2011 - 14:30

W przypadku podłączenia przez kabel komputer sam przydziela ip ale projektor przez DHCP już nie

Po co to robisz? Przecież Ci już raz napisałem: NIE MASZ SERWERA DHCP, to skąd ma być lease?

W momencie kiedy wpisuję ustawienia ręcznie w sieciach mam wyświetlone "połączono" a w przeglądarce próbuję się połączyć z projektorem, wyskakuje komunikat Connecting czyli sieć widzi urządzenie ale nie może się połączyć

A pinga się?

#9 fabric

fabric
  • 9 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 16:57

Usługa Ping uruchomiona…

PING 1.1.1.2 (1.1.1.2): 56 data bytes
Request timeout for icmp_seq 0
Request timeout for icmp_seq 1
Request timeout for icmp_seq 2
Request timeout for icmp_seq 3
Request timeout for icmp_seq 4
Request timeout for icmp_seq 5
Request timeout for icmp_seq 6
Request timeout for icmp_seq 7
Request timeout for icmp_seq 8

--- 1.1.1.2 ping statistics ---
10 packets transmitted, 0 packets received, 100.0% packet loss

to chyba oznacza że nie pinga :/

#10 fabric

fabric
  • 9 postów

Napisano 04 marca 2011 - 02:00

Może w takim razie zadziałało by w sieci VPN? Ktoś mi doradzi jak miałbym to skonfigurować?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych