Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Szukam programu do generowania glosu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 10:22

Witam serdecznie, poszukuję, jakiegoś prostego program do zmiany barwy głosu. Konkretnie chodzi o to,by pozdłożyć dowolny tekst w iMovie, ale chciałbym mieć możliwość wyboru głosu damskiego,męskiego, niższego,wyższego. Ktoś mógłby coś zasugerować?

#2 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 07 lutego 2011 - 11:13

poprawić literówki w pytaniu...

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 14:58

1. Voice Candy | Potion Factory
2. Patent: http://uramac.com/ur...-voice-changer/

#4 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 07 lutego 2011 - 18:16

To chcesz program do generowania głosu? czy do zmiany barwy, wysokości, "płci" głosu?

#5 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 00:09

Do zmiany barwy, i "płci" głosu. Te dostępne w appstore mają raczej zabawne efekty, a ja montuje filmik dla synka i chciałem by głosy ewidentnie się różniły.

#6 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 08 lutego 2011 - 12:42

no to muszę Cię zmartwić: jeśli chcesz uzyskać wiarygodny efekt, który nie będzie przypominał Dartha Vadera po nawdychaniu sie helu czeka Cię spoooory wydatek. Szczerze powiedziawszy, to w miarę zadowalające efekty słyszałem robione za pomocą tego: Eventide - Eclipse V4
lub tego (nawet całkiem niezłe było):
Symbolic Sound Kyma: Company WebHome
ale to hardłer jest.

Z software to może Melodyne albo coś z Antaresa (producent Autotune). W Applowym Logicu jest też narzędzie do zmiany formantów/barwy, ale nie działa najlepiej. Ja robiłem kiedyś morphing z męskiego głosu przez kobiecy do dziecięcego.To trudna sprawa była i: a) bazą były "normalne" nagrania, B) bez HW sie nie obeszło.
Może spróbuj jakiś online-owy generator mowy, albo po prostu poproś znajomych, żeby Ci nagrali

No ale moze ktoś z kolegów znajdzie inne rozwiązanie. Sam będę wdzięczny.

#7 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 14:14

Dzieki zaraz posprawdzam cenu tych programow. Generatoryowu przejrzalem, malo ktory " uzywa" w miare poprawnej pplszczyzny, a znajomych nie bardzo moge prosic bo montuje w tzw. czasie wolnym kiedy bobas spi czyli w nicy :) ciezko by bylo dzieki za pomoc

#8 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 08 lutego 2011 - 14:20

a czy garage band nie ma filtrow do zmiany barwy glosu ?

#9 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 15:18

W garageband są różne filtry ale są prawie bezefektowe...

#10 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 15:33

Warto zabawić się IVONĄ - to polski syntezator mowy na PC.

#11 neg

neg
  • 134 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 15:39

nie chcesz generować a zmienić wysokość...
Wiesz co, jest taki darmowy Audacity - edytor audio. Nie używałem go 100 lat ale jak ktoś ma to niech tylko potwierdzi że jest funkcja "Pitch" i po zawodach.

Sam sprawdziłem, jest. Zassaj i baw się: http://audacity.sourceforge.net/

Nagraj głos, ścieżkę wrzuć do programu, zmień wysokość, tempo co potrzebujesz i użyj też ścieżki do filmu.

#12 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 08 lutego 2011 - 17:37

@ hubiii Za pomocą filtrów można wyciąć/dodać pewne czestotliwości. Nie zmienisz natomiast glosu np. męskiego na żeński, ani jednego męskiego na inny męski. Stuny glosowe i caly aparat mowy drga i rezonuje w tak skomplikowany sposob, że niezwykle trudne jest jego podrobienie czy "elektroniczna zmiana osoby". Do tego dochodzi przekazywanie emocji podczas mowienia, co wplywa na wysokość, barwę, artykulację, etc i dzięki czemu rozróżniamy i poznajemy osoby nawet jeśli przekaz jest technicznie bardzo zniekształcony (np. tel. kom.). Mega-skomplikowana sprawa. Czytalem gdzieś, że glos można opisać ponad setką parametrów z czego tylko niewelki procent jest do podrobienia/wygenerowania sztucznie. Dlatego we wszystkich syntezatorach mowy od razu poznajemy robota.

#13 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 19:01

no...prawie wszystkich...Vocaloid 2 PRIMA - Sounds Online
Jak się to dobrze zaprogramuje i jakiś reverb doda, to efekty są bardzo wiarygodne.

#14 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 11 lutego 2011 - 19:41

Dzieki wielkie za pomoc!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych