Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki system jest przypisany do mojego Macbooka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 00:39

Witam mam pyatnie kupilem Macbooka bez plyt instalacyjnych model a1181 i facet pisze ze jak znajdzie to mi wysle Tylko nie mam teraz jak sprawdzic czy macbook jest sprawny bo jest czysty bez zadnego systemu czy ktos pomoze mi jaki system jest przypisany do tego modelu oraz skad zdobyc choc by na chwile zeby tylko sprawdzic czy dziala z gory dziekuje ze odpowiedzi POZDRAWIAM

#2 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lutego 2011 - 01:21

10.4.6 i możesz go sobie legalnie skopiować od kogoś, kto ma płytę z systeme do tego modelu.

MacBook "Core Duo" 1.83 13" Specs (MacBook, MA254LL/A, MacBook1,1, A1181, 2092) @ EveryMac.com

#3 sproject

sproject
  • 206 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lutego 2011 - 01:26

Ew. ściągnąć z internetu.

#4 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 08:48

Super dziękuje za odp za wasza rada znalazłem na necie wersje 10.4 bo 10.4.6 nie mogłem znaleść. Nagralem płytę cd których miało być 4 wsadzilem do napędu ale nie nic się nie dzieje tylko (?)dodam plik dmg nagralem ultraiso. Wsadzajac płytę z oryginalnym 10.5.8 system startuje lecz wyświetla się okno ze system nie może być zainstalowany na tym komputerze

#5 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 07 lutego 2011 - 11:26

bo 10.4 jest na ppc, a ty potrzebujesz 10.4.6 i to konkretnie do tego modelu... ściągnij sobie linuxa i zainstaluj tymczasowo - będziesz wiedział, czy działa i szukaj kogoś z płytą... :D

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 12:07

1. 10.4 był na PPC & INTEL-a - z tym że intelowski Tiger występował jedynie w wersji dedykowanej dla konkretnego modelu i działajacej tylko i wyłącznie z nim. Intelowska wersja nie zadziała na PPC i vice-versa.

2. System instaluje się z płytki z wciśnietym "C" - załaduj ją do napędu, zrestartuj Maca, wciśnij i trzymaj "C" aż do momentu automatycznego uruchomienia się instalatora.

3. Stale aktualizowana baza danych o sprzęcie Apple: http://www.mactracker.ca/

#7 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 15:20

czyli co mam szukac w internecie dokladnie jakiego systemu? pod intela? 10.4.6? czy moze byc inny? przepraszam jesli moje pytania są dziwne ale jest to Mój perwszy Macbook i naprade nie wiem co robic a chce go sprawdzic jeszcze dzis. A co do Linuxa to jaki to ma byc linux dokladnie zeby chodzi na Macbooku? I jeszcze jedno dzis dzwonilem do kolego ktory tez ma Macbooka i powiedzial ze tez ma model A1181 poprosilem go zeby porzyczyl na chwile plytki ze potrzebuje ten system 10.4.6 tak jak tu wyczytalem a On powiedzial ze On ma inny dchyba 10.5.8 jest to mozliwe? POZDRAWIAM

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 15:23

Jak Masz intela to nie szukasz dla PPC przecież - napisałem wcześniej dlaczego. Chodzi o to iż Masz prawo do darmowej kopii wersji Mac OS X jaka była sprzedawana z konkretnym Macem - czyli możesz ją sobie skopiować skąd chcesz ale tylko i wyłącznie taką. Inne trzeba już kupić. Wychodzi na to iż kolega po prostu to zrobił.

#9 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 15:59

heheh pytanie czy ja mam intela? wiem tylko tyle co Wam napisalem model a1181 i kolega tez niby taki ma a kupowal nowego wiec plyty powinny byc takie same

---------- Wpis dodano o 15:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:43 ----------

Jesli ktos wie skad moge pobrac ten system 10.4.6 do macbooka a1181 to bardzo prosze o jakies info bo caly czas szukam i nic ;(

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:30

1. Nie było Macbook'ów na PPC, a poza tym wypadałoby "się zainteresować" samemu - informacje na temat konfiguracji są w Profilu Systemu. 2. Jak kolega ma rzeczywiście Macbooka - płyty dedykowane są takie same. W dalsze szczegóły już nie wnikam.

#11 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2011 - 16:37

Nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale w Mactrackerze jeszcze wcześniej (jak w tym wątku były dwie odpowiedzi) wpisałem ten numer modelu i albo to jest błąd, albo było kilka modelów z takim oznaczeniem. W najnowszym jest 10.5.7. Nie masz teraz na nim żadnego systemu? Jak masz Mac OS wejdź w 'Ten Mac... -> Więcej informacji... -> klik na zakładkę Sprzęt' i podaj identyfikator modelu.

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:42

Po prostu rozpoczęto produkcję Macbooka w czasach Tigera - a cały czas do nowych zestawów dołącza się aktualnie najnowszy system.

#13 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:43

a jak mam wejsc w profil systemu jesli jak wł macbooka widze tylko szare tlo i migający pytajnik ? tak jak pisalem jest to moj pierwszy macbook dlatego pytam. Chce wiedziec co dokladnie mam szukac bo widze jakies PPC X86 intel itd a ja mam czego szukac?

#14 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2011 - 16:44

To rozumiem i to jest oczywiste. Ale w Mactrackerze tak jak napisałem jest kilka modeli pod tym oznaczeniem. Model number jest ten sam, a Order Number się zmienia. Sam nie miałem takiego MacBooka, więc nie wiem jak to było. EDIT: O ile nie dodawano do Twojego modelu nowszej wersji systemu to szukaj wersji 10.4.6 pod model Twojego laptopa. Ogólnie to powinien na nim pójść nawet najnowszy Snow Leopard (możesz kupić w sklepie, która jest zgodna z każdym komputerem, który spełnia wymagania sprzętowe), ale ta wersja systemu, którą - jak podali koledzy - dostarczano z Twoim sprzętem (masz na nią licencję) była produkowana konkretnie pod dany model.

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:48

Jak nie zna się konfiguracji - właśnie Order Number jest "ważniejszy". Ewentualnie wystarczy wklepać numer seryjny z etykiety Maca tutaj: http://www.appleseri...sktop/index.php i wszystko będzie jasne.

#16 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 lutego 2011 - 16:50

Najprościej będzie tak - idź do najbliższego salonu Apple, kup Snow Leoparda i po krzyku. Nie jest to duży wydatek, a zaoszczędzisz sobie nerwów i kłopotu.

#17 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2011 - 16:52

No chyba że tak.
A na stronie Apple do sprawdzenia gwarancji nie wyświetli mu konkretnego numeru?

---------- Wpis dodano o 16:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:50 ----------

Najprościej będzie tak - idź do najbliższego salonu Apple, kup Snow Leoparda i po krzyku. Nie jest to duży wydatek, a zaoszczędzisz sobie nerwów i kłopotu.

O ile dobrze rozumiem to kolega nie wie nawet czy komputer jest w pełni sprawny, więc kupowanie SN byłoby dla niego trochę jak zabawa w ruletkę ;) Najlepiej byłoby znaleźć odpowiednią wersję i sprawdzić.

#18 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 17:02

dokladnie nie wie wiem czy jest sprawny dlatego musze cos zainstalować teraz akurat nie ma mnie w domu wiec po order nr nie mam jak sprawdzic no nic bede staral sie szukac na necie tego 10.4.6 pod maca ale z tego co widze nie znajde nic i postaram sie od kolegi te płytki pożyczyć tylko że On tez nie wiem gdzie ja dał ;/ a do dziś obiecałem sprzedającemu sie określić czy go zostawiam ;/

#19 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 17:02

Lepiej oddaj i kup Maca z płytkami systemowymi w zestawie. One należą do niego "w standardzie" i nie są żadnym bonusem.

#20 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2011 - 17:09

EDIT:

@madmax332
Zedytowałeś swojego posta nie zdążyłem zacytować, a napisałem już, więc wyślę odpowiedź.

Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Pytałem czy jeśli wpisze numer seryjny, który ma na obudowie (ten od gwarancji) na tej stronie to pokaże mu jaki ma dokładnie model urządzenia.
Sam nie mogę sprawdzić, bo mojego maca nie ma w tej bazie... Errory jakieś i trzeba zarejestrować, a mi się nie chce szukać faktury.

#21 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 17:14

1. Ale czego nie rozumiesz ? Na podanej przez ciebie stronie sprawdza się jedynie status gwarancji - o ile dany egzemplarz Maca był zarejestrowany w bazie Apple. To wszystko czego się tam dowiesz. 2. O konfiguracji dowiesz się wpisując numer seryjny tam gdzie podałem w poście 15. 3. A po jakiego grzyba Tobie faktura ? Wklepujesz numer seryjny z etykiety Maca. P.S. Rejestracja czegokolwiek z logo jabłka w bazie Apple (na stronie jaką podałeś) jest całkowicie dobrowolna - nie ma takiego przymusu/obowiązku.

#22 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 17:22

moze pytanie nie bedzie na miejscu ale zapytam bo kolega teraz ma leoparda snow, kupil w boxie i teraz pytanie czy przynajmniej moge zainstalowac jego system choc by na chwile zeby sprawdzic czy dziala dodam że on obecnie ma go u Siebie zainstalowanego wiem ze to nie bedzie legalne ale tego 10.4.6 nigdzie nie widze w sieci a facet co sprzedawal mi macbooka mowi ze gdzies je ma ale nie wiem gdzie i kiedy bedzie mial czas poszukac

#23 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 17:26

1. Wersja BOX nie ma ograniczeń wersji dedykowanej - pójdzie na każdym modelu Maca. Resztę w tej kwestii już napisałeś. 2. Na odnalezienie płytek przez sprzedającego bym nie liczył. Nawet gdyby - będzie to trwało niewiadomo jaki czas zależny od jego woli - może jutro, może w grudniu, może w maju po południu ? 3. Na Twoim miejscu zrobiłbym teraz tak: jak najszybciej sprawdziłbym sprzęt i dopiero podejmował decyzję o jego zakupie. Cały czas pamiętając iż musisz jeszcze zdobyć/kupić płytki z systemem. 4. Obecnie trafić Tigera na INTEL- a w wersji dedykowanej - i w dodatku dla "potrzebnego" modelu - to wielka loteria i szczęście.

#24 fenster0

fenster0
  • 65 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 17:30

ok czyli rozumiem ze jesli zaisntaluje jego wersje box poprostu bede ja mial nielegalnie ale przynajmniej bede mial mozliwosc sprawdzenia czy macbook chodzi bo o to tu chodzi. Przynajmniej do czasu nie załatwienia sobie wersji dopisanej do mojego maca.

#25 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2011 - 17:31

Dlatego: "Please register your product Apple is unable to provide information about your service coverage. Please sign in with your Apple ID and provide your product's date of purchase so that we can display your coverage information." Kiedyś jeszcze jak wpisywałem (chyba też tu) to w ogóle mi error wywalał, a gwarancję iPoda pokazywał normalnie. Wyświetla mi konkretny model (rocznik też), ale nie podaje ile gwarancji mi zostało. Faktura po to, żeby podać datę zakupu. Spokojnie ziomuś. @fenster0 Możesz wklepać unikalny numer seryjny, który znajdziesz na obudowie na stronie, którą podałem w poprzednim poście? Podaj rok produkcji, który Ci tam wyświetli (razem z erly/mid/late). Jak kumpel odinstaluje SN u siebie to raczej tak, bo do Mac OS nie ma numeru licencji jak w Windowsie. No ale powiedzmy, że jego komputer na chwilę zniknie ;) Tylko potem usuń system, bo to już nie będzie legalne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych