iMac dla architekta wnętrz?
Posted 06 February 2011 - 18:45
Posted 06 February 2011 - 18:48
Posted 06 February 2011 - 20:27
Posted 06 February 2011 - 20:45
Posted 06 February 2011 - 23:22
Posted 07 February 2011 - 13:11
Właśnie czytałam o nim na tym forum. I przyznam, że jestem zaskoczona, że tyle osób ma problem z tymi plamami. Aż przyjrzę się im na uczelni, bo nie zauważyłam, żeby był taki kłopot. A nikt ich tam specjalnie nie oszczędza, przez długie godziny "tłuką" rendery w After Effects.dlaczego znajdziesz na forum.
Za to mój wewnętrzny esteta roni gorzkie łzy. Ale chyba masz rację.Twój rozsądek prawidłowo zadziałał.
Wymądrzać się nie będę, bo nigdy nie miałam Ps Elements, ale wydaje mi się, że to taka bardziej rozbudowana Picasa, do edycji zdjęć. A architekci muszą mieć narzędzie, które da im możliwość nie tylko przetwarzania, ale też tworzenia (jakieś kolorystyki elewacji, rzutów, coś trzeba czasem narysować, wyciąć, itp.). Wielu architektów ma jakieś tam zdolności manualne i coś narysuje, porobi zdjęcia, animacje w Afterze, więc przydaje się, nawet jeśli tylko hobbystycznie. Nie na temat, ale skoro zachodziłeś w głowę, to już wiesz.Zawsze zachodziłem w głowę po co architektom pełny Photoshop skoro większość z opcji które wykorzystują spokojnie może zapewnić Photoshop Elements.
Co do 27"- jego cena już lekko zwala z nóg.
BlackBox
O CADzie właśnie słyszałam, że słabiutki. Masz dokładnie tego Maca, nad którym się zastanawiałam. Od kiedy i czy bezproblemowo?
Zdania, jak to na forum, podzielone. Gdyby nie słaby ekran, który mam, to bez wahania brałabym PC, ale nie kupię teraz i mocnego kompa i dobrego ekranu (przez dobry rozumiem dobre oddawanie barw, żeby nie mieć niespodzianek w drukarni).
W każdym razie dzięki za rady, będę myśleć dalej.
Posted 07 February 2011 - 13:21

Posted 07 February 2011 - 13:24

Posted 07 February 2011 - 13:32
Posted 07 February 2011 - 13:35
Wymądrzać się nie będę, bo nigdy nie miałam Ps Elements, ale wydaje mi się, że to taka bardziej rozbudowana Picasa, do edycji zdjęć. A architekci muszą mieć narzędzie, które da im możliwość nie tylko przetwarzania, ale też tworzenia (jakieś kolorystyki elewacji, rzutów, coś trzeba czasem narysować, wyciąć, itp.). Wielu architektów ma jakieś tam zdolności manualne i coś narysuje, porobi zdjęcia, animacje w Afterze, więc przydaje się, nawet jeśli tylko hobbystycznie. Nie na temat, ale skoro zachodziłeś w głowę, to już wiesz.
Zachodzę w głowę jak można wydać 4 koła bez zadania sobie pytania "czy na prawdę jest to mi potrzebne" i "czy nie ma tańszej alternatywy" Mam kilku znajomych którzy utopili kasę w Photoshopie więc wiem jak to działa. Mi wystarcza PSE a zaoszczędzone pieniądze wolałbym wydać na Artlantis R. Chyba że przez zawód architekta postrzega się robienie wyczesanych wizek w Photoshopie bo i tacy są ale nie do końca o to w tym chodzi. Na Twoim miejscu sprzedałbym tego PS i dołożył kasę do mocniejszego sprzętu.
Co do 27"- jego cena już lekko zwala z nóg.
Możesz podejść do tego jak do inwestycji. Jeśli zamierzasz na nim, w niedługim czasie zacząć zarabiać to IMO warto wydać więcej kasy, która się zwróci niż sprzedawać potem słabszy model żeby kupić mocniejszy.
Posted 07 February 2011 - 13:39
Możesz podejść do tego jak do inwestycji. Jeśli zamierzasz na nim, w niedługim czasie zacząć zarabiać to IMO warto wydać więcej kasy, która się zwróci niż sprzedawać potem słabszy model żeby kupić mocniejszy.
iMac inwestycją ? Chyba w problemy jak już to doskładać na Maca Pro (Różnica w cenie pomiędzy iMaciem 27' a Mac Pro nie jest jakaś olbrzymia a sprzęt o niebo lepszy i na pewno nie aż tak awaryjny). Szczególnie że w tym przypadku na prawde iMac dostanie po dupie.
Posted 07 February 2011 - 13:44
iMac inwestycją ? Chyba w problemy jak już to doskładać na Maca Pro (Różnica w cenie pomiędzy iMaciem 27' a Mac Pro nie jest jakaś olbrzymia a sprzęt o niebo lepszy i na pewno nie aż tak awaryjny). Szczególnie że w tym wypadku na prawde iMac dostanie po dupie.
Sio trollu!
Poza tym do MP doliczyć trzeba monitor, który znacząco podraża inwestycję.
Posted 07 February 2011 - 13:48

Siedzę sobie właśnie w biurze i projektuje pokój dla syna na MSI AE 2220 - koszt to ok 2800 zł z Win7 i kilkoma aplikacjami. Ekran FullHD, dotykowy - i teraz uwaga - ta dotykowość jeśli ktoś ma jakiś zmysł artystyczny bardzo się przydaje. Np. fikuśne logo firmy zaprojektowałem w 2 sekundy pociągnięciem palca po ekranie w Corelu...
MSI Polska – Komputery AIO, notebooki, netbooki, płyty główne, karty graficzne i więcej
Parametry coś jak Imac 4GB/640MB/DVD i tylko jeden kabel ... Jak w iMacu.
Prędzej czy później wejdzie nowa generacja Apple i wtedy wróć do tematu jeśli ciągnie cię OSX. Imo obecnie zrobisz sobie problem.
Posted 07 February 2011 - 14:22
BlackBox - Właśnie masz go nie cały miesiąc ja miałem ponad 1,5 roku, co do iMaca problem wydajności nie dotyczy ramu
(Wiem bo też miałem takie wrażenie ale po sprawdzeniu doszedłem że problem nie jest ram ale mac, w chwili obecnej mam innego kompa także 4GB ramu i nie mam problemu z wydajnością pomimo że na obecnym robie dokładnie to samo)
Nie narzekam na wydajność (jeszcze ani razu nie pojawiła się piłka plażowa, co na MBP 13" działo się bardzo często), ale tak jak napisałem korzystam z maszyny wirtualnej i mam przypisane po 2GB na system (zostaje około 450MB wolne) a skoro tanim kosztem mogę to podwoić ...
Masz innego kompa, 4GB RAM i jest wydajniejszy - ok, ale zapomniałeś podać resztę parametrów, które są jak czytam kilka razy lepsze

Tak narzekacie, że wiele elementów w imaku to wąskie gardło, ale czym się one różnią od tych w innych kompach?
Każdy inwestuje w to na co go stać. Różnica zależy od tego jaki iMac i jaki Mac Pro, i może być duża

Posted 07 February 2011 - 14:28

Posted 07 February 2011 - 14:29
ArchiCADa nie używam, ponieważ robię głównie wnętrza, a on jest świetny, ale raczej do robienia zewnętrznej bryły budynków.ALe fakt: Artlantis działa o wiele lepiej na OS X niż na Windows a w połączeniu z ArchiCad'em jest świetnym narzędziem.
Oczywiście, że zadałam sobie takie pytania;) I próbowałam programów od Gimpa po Corela, ale duet Photoshop+Illustrator najbardziej mi odpowiada. I nie bój się, nie robię wizek w Ps, niemniej jednak uważam go za bardzo przydatny program, którego się nie pozbędę.Zachodzę w głowę jak można wydać 4 koła bez zadania sobie pytania "czy na prawdę jest to mi potrzebne" i "czy nie ma tańszej alternatywy"
Dzięki za sugestię, ale Maca chciałam, bo wydawał mi się czymś więcej niż tylko ładnym kompem all in one. Wydawał, bo jak widzę, nie jest tak różowo jak sobie wyobrażałam. Takiej maszyny, mimo że ładna, nie chcę kupować, bo będzie to "laptop" bez funkcji przenoszenia;) Jak coś w nim siądzie (tak jak mi teraz karta graficzna), to będę mieć całą płytę główną do wymiany, zatem będę w punkcie wyjścia. Macowi może bym to przebaczyła, ale PC nie ma tu już taryfy ulgowej.Siedzę sobie właśnie w biurze i projektuje pokój dla syna na MSI AE 2220 - koszt to ok 2800 zł z Win7 i kilkoma aplikacjami. Ekran FullHD, dotykowy - i teraz uwaga - ta dotykowość jeśli ktoś ma jakiś zmysł artystyczny bardzo się przydaje. Np. fikuśne logo firmy zaprojektowałem w 2 sekundy pociągnięciem palca po ekranie w Corelu...
Dlatego chyba kupię mocnego PC z dobrą kartą graficzną, ekran jeszcze skalibruję (w najgorszym wypadku moje życie podczas każdej wizyty w drukarni będzie pełne niespodzianek i emocji:)), a z zakupem MACa wstrzymam się do kolejnej wymiany sprzętu, kiedy już faktycznie będę na nim zarabiać.
Posted 07 February 2011 - 14:32

Posted 07 February 2011 - 14:49
Jak przeczytasz w mojej stopce mam 4 kompy (maca mini 2010 nie dopisalem jeszcze)
W pracy pracuje na imacu i5.
Mam porównanie Mac pro, macbook pro, iMac, macbook air, Mac mini - w grafice, muzyce, architekturze wnętrz własnie.
Macbook pro i iMac to dokładnie to samo bo w imacu siedzą laptopowe części.
Ale miałem pisać o wąskich gardlach...
Dysk twardy - kpina do takiego sprzętu wkładać dysk który nie ma 7200rpm. Włóż jakikolwiek dysk o tej prędkości a render w artlantisie trwa o polowe krócej, tak samo jak obróbka dużych plików w ps.
Martryca - tu już wsio zostało powiedziane
Karty graficzne - imacowskie srednio wspierają środowiska 3D - ten sam czas przy skalowaniu, obracaniu itd można uzyskać na macu mini.
Kiepskie możliwości samodzielnej rozbudowy (mówię o wymianie dysku, karty grafiki czy dolozeniu ramu).
Już nawet przy jej wymaganiach wolał bym miniaka 2010 z 8gb ramu i dyskiem ssd.
Ps: moja pani architekt pracuje na mbpro 2008 z gf8600gt/4gb ramu i w zupełności jej wystarcza

---------- Wpis dodano o 16:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:42 ----------
Crayon - nie zgodzę się - może nie dostatecznie się wbilas w archicad'a - jest to przedewszystkim program do wnętrz. Autocad jest do mostów, dróg, projektowania praktycznie wszystkiego (mój wuj robi w nim schematy klimatyzatorow) ale archicad wg mnie bije go na głowę wnetrzami. Dodatkowo jak się do archicad'a dokupić dodatki to naprawdę potężne narzędzie.
No ale w kwestii kompa - bierz Pc
Posted 07 February 2011 - 16:08
"Tak narzekacie, że wiele elementów w imaku to wąskie gardło, ale czym się one różnią od tych w innych kompach?"
Ja mam w i3 7200 ... (zresztą jak w każdym nowym iMacu), w miniakach za to są 5400.Dysk twardy - kpina do takiego sprzętu wkładać dysk który nie ma 7200rpm.
Niby tak, ale raz nigdzie nie jest powiedziane że 100% sztuk ma ten problem i dwa nie widzę w jaki sposób ma to wpływać na wydajność komputera.Martryca - tu już wsio zostało powiedziane
Tu się nie zgodzę, bo według benchmarków itp. wychodzi na to, że Radeony z imaków są wydajniejsze od kart montowanych w mini.Karty graficzne - imacowskie srednio wspierają środowiska 3D - ten sam czas przy skalowaniu, obracaniu itd można uzyskać na macu mini.
Poczekaj, poczekaj jedyny komputer Apple, w którym wymienisz praktycznie wszystko to Mac Pro. W żadnym innym nie wymienisz karty graficznej, a w Air wymienić cokolwiek to nie lada problem. Dysk i RAM wymienisz stosunkowo łatwo w MB i MBP. RAM wymienisz bez żadnego problemu poniżej 2 minut w mini i iMac, jeżeli chodzi o dysk to i w jednym, i w drugim się napocisz.Kiepskie możliwości samodzielnej rozbudowy (mówię o wymianie dysku, karty grafiki czy dolozeniu ramu).
To jest fajne połączenie. Nawet na początku chciałem w coś takiego zainwestować, ale cena całego kompletu komputer, monitor, SSD, RAM i akcesoria to spokojnie koło 7000 zł czyli dużo więcej jak sam iMac, a oprócz SSD jest o wiele mniej wydajny.Już nawet przy jej wymaganiach wolał bym miniaka 2010 z 8gb ramu i dyskiem ssd.
Posted 07 February 2011 - 17:12
GALERIA OLKUSZ
projekt/wizka: 0% AutoCAD, 0% 3DStudio, 0% Photoshop, 0%PC, 100% MAC

Posted 07 February 2011 - 19:39
Poczekaj, poczekaj jedyny komputer Apple, w którym wymienisz praktycznie wszystko to Mac Pro. W żadnym innym nie wymienisz karty graficznej, a w Air wymienić cokolwiek to nie lada problem. Dysk i RAM wymienisz stosunkowo łatwo w MB i MBP. RAM wymienisz bez żadnego problemu poniżej 2 minut w mini i iMac, jeżeli chodzi o dysk to i w jednym, i w drugim się napocisz.
Absolutnie się z Tobą nie zgodze, - są serie iMaców - w których można wymienić kartę graficzną - są jednak one trochę starsze (na C2D) - no i nie mają problemów z matrycami - bo to nie ta era - jedyny minus że do nich można max 4gb ramu wsadzić.
Możemy polemizować jeszcze nad matrycą.
Napisałeś, że "To jest fajne połączenie. Nawet na początku chciałem w coś takiego zainwestować, ale cena całego kompletu komputer, monitor, SSD, RAM i akcesoria to spokojnie koło 7000 zł czyli dużo więcej jak sam iMac, a oprócz SSD jest o wiele mniej wydajny."
Komp z 8GB Ramu + SSD wyniósł mnie 4200zł - do tego monitor za 2000 - i mam matrycę o wiele lepszą niż ty w iMacu - dodatkowo jak mi sie sypnie komp, czy monitor - zawsze mogę wymienić jedno albo drugie - ty nie.
Co do wydajności tego zestawu - zapraszam na testa do mnie do domu - napisałem w poście wcześniej, że mam imac'a w pracy - moj mini w kazdym zadaniu bije go na glowę - imac ma 4gb ramu ale lepszy procek, dysk standardowy). Programy Adobe, Aperture, Final Cut, śmigają średnio 2x szybciej niż na imacu pracowym. Do większości zastosowań, mój macmini bije na głowę mojego Mac Pro - ale w pracach mocno obciążających procesory - Mac Pro rządzi. MacBooka pro i nowego Air też odstawia w tyle.
Sorry, ale nie wierze cyferkom - dla mnie się liczy realna prędkość przy pracy.
Posted 07 February 2011 - 20:28

No właśnie nie ta eraAbsolutnie się z Tobą nie zgodze, - są serie iMaców - w których można wymienić kartę graficzną - są jednak one trochę starsze (na C2D) - no i nie mają problemów z matrycami - bo to nie ta era - jedyny minus że do nich można max 4gb ramu wsadzić.

Możemy, słucham.Możemy polemizować jeszcze nad matrycą.
Liczmy ceny standardowe bez różnego rodzaju zniżek i upustów - Mini 3100 zł, MM 280 zł, klawiatura 280 zł, RAM 360 zł, SSD 1000 zł i mamy razem 5020 zł + monitor tak jak napisałeś i mamy 7000 zł (za iMaka dałem 4700 zł razem z 8GB RAMu).Komp z 8GB Ramu + SSD wyniósł mnie 4200zł - do tego monitor za 2000 - i mam matrycę o wiele lepszą niż ty w iMacu - dodatkowo jak mi sie sypnie komp, czy monitor - zawsze mogę wymienić jedno albo drugie - ty nie.
W jakim sensie lepszą, lepszą od IPS czy, że masz gwarancję na bad pixele i tzw. mat?
To drugie stwierdzenie też mi się podoba. Rozumiem, że trzymasz dodatkowy monitor i takiego samego miniaka, żeby podmienić jak coś się zepsuje czy pójdziesz do sklepu i kupisz? Ja w razie czego biorę dysk zewnętrzny ze wszystkimi danymi pod pachę, idę do pracy i nie ma problemu.
Ale w iMaku nie masz SSD, prawda? W Maku Pro też nie, a nowy Air ma mimo wszystko słabsze bebechy.Co do wydajności tego zestawu - zapraszam na testa do mnie do domu - napisałem w poście wcześniej, że mam imac'a w pracy - moj mini w kazdym zadaniu bije go na glowę - imac ma 4gb ramu ale lepszy procek, dysk standardowy). Programy Adobe, Aperture, Final Cut, śmigają średnio 2x szybciej niż na imacu pracowym. Do większości zastosowań, mój macmini bije na głowę mojego Mac Pro - ale w pracach mocno obciążających procesory - Mac Pro rządzi. MacBooka pro i nowego Air też odstawia w tyle.
Ja też staram się nie patrzeć na cyferki, ale jak inaczej porównać dwa różne komputery nie mając możliwości popracowania na nich?Sorry, ale nie wierze cyferkom - dla mnie się liczy realna prędkość przy pracy.
Posted 07 February 2011 - 20:58

Posted 07 February 2011 - 21:51

Posted 20 June 2011 - 20:43
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users