Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 13, po podłączeniu do Cinema Display grzeje się.

• This topic is locked This topic is locked
19 replies to this topic

#1 oczopek

oczopek
  • 240 posts

Posted 06 February 2011 - 15:15

Witam, tak jak w temacie. Przed podłączeniem nie zauważyłem, żeby chociaż raz włączył się wiatraczek. Teraz chodzi prawie, że przez cały czas, do tego laptop się grzeje. Tak ma być?

#2 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 16:09

która to Cinema bo może się trochę grzać bo grafika ma trochę więcej do roboty i to też powoduje wzrost temperatury i podaj jakieś blisze info który dokładnie Mac która Cinema i o ile nastąpił wzrost temperatury

#3 oczopek

oczopek
  • 240 posts

Posted 06 February 2011 - 16:22

Najnowszy MacBook Pro 13'' i Najnowszy Cinema 27'' Mac jest przez cały czas zamknięty. Gdzie można sprawdzić dokładny odczyt temperatury. Ja to zaobserwowałem przykładając rękę do komputera. :)

#4 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 06 February 2011 - 16:27

do sprwadzania temperatury np. SMC fan control, ale raczej tu chodzi o to, że komputer jest zamknięty, a przecież powietrze wciąga klawiaturą

#5 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 17:36

tak jak kolega wyżej pisze SMC lub też iStat Pro i otwórz komputer pomożesz mu wtedy oddychać bo on ciągnie powietrze przez klawiaturę a wyrzuca przy zawiasach a jeśli go zamkniesz to uszczelka która otacza matryce na brzegach skutecznie to utrudnia

#6 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 posts

Posted 06 February 2011 - 17:48

Taa wciąga klawiaturą.. Powietrze jest pobierane przy zawiasie nad klawiaturą a wydalane pod nim, przez to mac może grzać się trochę bardziej przy zamkniętej pokrywie ale nie do tego stopnia żeby wiatraki szalały. Jeżeli przeglądasz internet,itunes i używasz komputera bez większego zapotrzebowania na cpu to obudowa będzie cała ciepła ale wiatraki powyżej 2k nie powinny wychodzić. Sprawdzaj temperaturę za pomocą widgetu istat i zrób reset kontrolera smc bo to on odpowiada za wentylatory i zachowanie komputera przy otwartej i zamkniętą pokrywę jak to nie pomoże zawsze możesz zresetować pram. Jeśli dalej problem będzie występować zadzwoń na infolinie Apple, jeśli masz jeszcze wsparcie ;p

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 06 February 2011 - 17:50

Pamiętam, że jakiś serwisant tu na forum pisał (chyba pmoo), że w Macookach Pro tam gdzie jest podświetlanie klawiatury jest bardzo szczelnie. Także teoria że tamtędy wlatuje powietrze wygląda być błędna.

#8 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 posts

Posted 06 February 2011 - 18:11

macieks, bardzo błędna :D

#9 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 06 February 2011 - 18:19

a przecież powietrze wciąga klawiaturą

tak, z pewnością :roll:

napisz mi jakim cudem możliwe jest, żeby powietrze w pro unibody było wciągane przez klawiaturę, płytkę z podświetleniem i czarną folię przyklejoną szczelnie do górnej warstwy topcase'a?

durna teoria którą czas obalić, bo za dużo mądrych tu siedzi :roll:

#10 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 18:31

to w taki razie waszym zdaniem którędy Mac zasysa powietrze z otoczenia ?? tam przy zawiasie nom chyba żart to wtedy kanały powietrza w komputerze były by kompletną głupotą skoro powietrze zimne mieszane było z ciepły panowie pomyślcie

#11 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 06 February 2011 - 18:34

człowieku pomyśl, z góry przy zawisie ciągnie powietrze a dołem je wypuszcza... nie robi tego przez klawiaturę, bo jest to niemożliwe

#12 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 18:43

To zabłysnąłeś Ci powiem bo wydaje mi się że nie widziałeś nawet Mac ze zdjętym topcase jeśli tak by było to ciepłe i zimne powietrze by się ze sobą mieszało co by było kompletną paranoją a o to nie podejrzewam inżynierów i Apple. Bardziej bym był skłony do wersji przez klawiaturę niż przy zawiasie gdzie je wydala

#13 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 06 February 2011 - 18:58

To zabłysnąłeś Ci powiem bo wydaje mi się że nie widziałeś nawet Mac ze zdjętym topcase

dobrze trollu, wierzę że znasz się na macach bardziej niż ja tak więc nie obalam twojego mitu rodem z d*** :lol:

pozdro!

//ps. zdjęcie z jakiejś aukcji

http://img580.images...zigeyehkecj.jpg

#14 czerey

czerey
  • 100 posts
  • SkądMilanówek/Warszawa

Posted 06 February 2011 - 19:16

tak jak mowi B@rtasMAC, praca z dodatkowym monitorem i zamknietym MacBookiem PRO jest normalnym trybem pracy. A przy większym monotorze 27 to raczej naturalne, że temperatura będzie wyższa a wiatraki to i potrafią wykręcić ponad 6000 obrotów, w końcu do tego są :)

#15 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 posts

Posted 06 February 2011 - 19:45

BartasMac ma racje a ciki12 nie jak połowa tego forum, a o to potwierdzenie:
http://guide-images....ODow1ZZwT3.huge
http://guide-images....QJxMrFmJSE.huge

Każdy mbp od 13 do 17 tak jak i air i MacBook white mają tak samo rozwiązany proces wentylacji.

Dorgi czereju tak wiatraki są od kręcenia i temperatura maca wzrasta dość znacznie po zamknięciu klapy ale jeśli chłopowi wiatrak dochodzi do 4k przy normalnej pracy to raczej jest cos nie tak.
Time Capsule nie posiada żadnych otworów ale posiada mały wiatraczek który robi jakiś ruch powietrza które ochładza kartę airport i dysk. Sam zauważyłem przy indeksowaniu archiwum w wakacje (wysoka temp.) że po jakimś czasie wiatrak z time capsule był wyraźnie słyszalny. Mam nadzieję że już nie muszę dokładnie tłumaczyć tego co przez to chciałem powiedzieć..;P

#16 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 20:12

B@rtasMAC proszę Cie nie zapomnij mi na ubliżać jeszcze i wyzwać od najgorszych Wybacz ja nie będę się zniżał do twego poziomu ziomuś :):) Więc uważam za dyskusje z mojej strony za zakończoną Szanownego moderatora przepraszam za OF A do autora wątku po kombinuj z otwartą pokrywą oraz monitoruj temperaturę stale w iStat Pro lub SMC

#17 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 06 February 2011 - 23:00

Na stronach support'u Apple jest napisane, że we wszystkich laptopach unibody klawiatura jest używana do częściowego wydalania ciepłego powietrza ... zresztą cała powierzchnia komputera to taki jeden wielki radiator. Z własnych doświadczeń wiem, że temperatura przy praktycznie zerowym obciążeniu skakała o +5 stopni (w pierwszym MBP 13"), dlatego prawie nigdy nie korzystałem z "closed lid".

#18 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 06 February 2011 - 23:52

mądrzy ludzie, czemu nie interweniowaliście jakiś czas temu w temacie w którym była mowa o tym którędy macbooki wciągają powietrze? i daliście się rozplenić zabobonowi, idę nabić się na pal, albo spalić na stosie za głoszenie herezji :P

#19 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 07 February 2011 - 01:45

B@rtasMAC proszę Cie nie zapomnij mi na ubliżać jeszcze i wyzwać od najgorszych

sorry, ale to ty wprowadzasz ludzi w błąd i się upierasz przy swoim...

Wybacz ja nie będę się zniżał do twego poziomu ziomuś :):) Więc uważam za dyskusje z mojej strony za zakończoną

jak będąc na samym dnie masz zamiar się sprowadzić do mojego poziomu? generalnie to ty pukasz od spodu 8-)

z mojej strony to wszystko, nara

#20 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 08 February 2011 - 07:36

Chyba jedyny sensowny i wnoszący coś do tematu komentarz napisał kolega BlackBox, więc myślę że warto go powtórzyć aby nie zginął pośród tego pieniactwa. Sprawa jest prosta - po pierwsze zamykając klapę zmniejszasz konwekcję topcase'u, po drugie zmniejszasz krawędź wylotu powietrza o połowę (działa już tylko dolna część). Pozdrawiam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users