Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook 13" + TV samsung 50"

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 demas1

demas1
  • 31 posts

Posted 05 February 2011 - 14:57

Witajcie, z gory chcialbym zaznaczyc iz przeczytalem sporo watkow na podobne tematy na tym forum i innych, z reguly mialy one podejscie indywidualne wiec, chcialbym swoj problem opisac tutaj by uzyskac pomoc i porade w tej kwestii, a mianowicie; 1. chcialbym podlaczyc MacBook 13" ten bialy maly :) do TV samsunga 50" dla ogladania filmow, moj TV posiada wejscie dla kompotera w postaci DVI, powinienem wiec kupic przelotke dla Mac ktora podlacze do kabla DVI do maca, kabel podpiety do TV, rozumiem tak powinienem uzyskac obraz, prawda? 2. teraz dzwiek, tutaj nie wiem czy on ma byc podlaczany normalnie chinchem z boku w wejscie na sluchawki w macu ? czy inaczej ? jesli w wejscie sluchawkowe to gdzie w TV ? jak powinien wygladac taki kabel? 3. tv podlaczony do telewizji (n) mam za pomoca eurozlacza poniewaz HDMI nie dziala (nie odtwarza dzwieku) i jest to wina dekodera odwiedzny problem posiadaczy slynnej eNki, czy jest sens probowania podlaczania maca przez hdmi ? lepiej? krocej ? taniej? :) 4. prosze o pomoc, z gory dzieki za jakakolwiek podpowiedz, odpowiedz ;- ) pozdrawiam, D.

#2 kubaamm

kubaamm
  • 252 posts
  • SkądPL|USA

Posted 05 February 2011 - 15:09

1.Tak 2.Poprzez wyjście audio (tam gdzie słuchawki) 3.to zależy od ciebie. 4.Proszę nie ma za co:)!

#3 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 05 February 2011 - 15:30

jak by mi nie dzialal dzwiek w dekoderze to bym go reklamowal :P dziwne, znam kilka osob ktore maja N i wszyscy hdmi i dzwiek jest.... zmieniasz sobie przyciskiem RES (na dekoderze) daj sobie HDMI 720p a co do wątku, masz kino domowe? czy tylko TV?

#4 demas1

demas1
  • 31 posts

Posted 05 February 2011 - 17:49

kubaamm - dzieki a powiedz mi jak powinien wygladac kabel do dzwieku w tym przypadku ? moglbym prosic jakas nazwe lub link allegro cos? :) paparazzi - dzieki, wiem o tym, wpisz sobie w google N - problem z hd - res, niektorzy nie maja albo dzwieku albo obrazu albo w ogole nic nie maja, zmiana kabla nie pomaga, miliony ludzi maja z tym problemy co do znajomych to mieli duze szczescie do modelu :) sprawa reklamacji to tez straszne cyrki na kwadratowych kolach, polowa google jest od nerwow ludzi ;) ja na razie nie mam czasu sie uzerac z ludzmi z N, pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

#5 Razle

Razle
  • 184 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 February 2011 - 18:45

kubaamm - dzieki a powiedz mi jak powinien wygladac kabel do dzwieku w tym przypadku ? moglbym prosic jakas nazwe lub link allegro cos? :)

paparazzi - dzieki, wiem o tym, wpisz sobie w google N - problem z hd - res, niektorzy nie maja albo dzwieku albo obrazu albo w ogole nic nie maja, zmiana kabla nie pomaga, miliony ludzi maja z tym problemy co do znajomych to mieli duze szczescie do modelu :) sprawa reklamacji to tez straszne cyrki na kwadratowych kolach, polowa google jest od nerwow ludzi ;) ja na razie nie mam czasu sie uzerac z ludzmi z N, pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

Skoro to wina dekodera, to twój telewizor nie powinien sprawiać żadnych problemów z dźwiękiem po HDMI. Jest to IMO najlepsze rozwiązanie, bo do podłączenia wystarczy jeden kabelek.

Niestety, nie wszystkie Macbooki są w stanie wysyłać dźwięk po hdmi. Dopiero najnowsze (2010) mają taką możliwość.
Napisz, jaki to model Macbooka [Modele 13" 2010 to biały 2,4ghz lub pro 2,4/2,66ghz] ?

W tym przypadku wystarczy przejściówka MiniDisplay Port -> HDMI z obsługą audio (!! - wazne, nie wszystkie przejsciowki MDP->HDMI obsługują audio)

#6 kubaamm

kubaamm
  • 252 posts
  • SkądPL|USA

Posted 06 February 2011 - 09:54

@demas1 : jest wiele kabli do tego typu podlaczen , ale wedlug mnie najrozsadniejszym wyjsciem jest wyposrodkowana cena , a zarazem przyzwoita jakosc czyli : Prolink Futura - kabel minijack str./2x RCA - 5m (1431715525) - Aukcje internetowe Allegro

Pozdrawiam!

#7 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 06 February 2011 - 10:07

pytałem czy masz kino domowe... dobra widze że muszę się wypowiedzieć, ale czytaj uważnie nie bede sie powtarzać. koledzy podają różne rozwiązania ALE! nie każde będzie działać! kolega z przejściówką na HDMI ma rację- to najwygodniejsze kolega wyżej podaje link do podłączenia dźwięku... OK ja używam takiego rozwiązania ALE, to działa tylko na moim tv, bo mam wejście hdmi oraz chinch w "jednym" wejściu, zwróćcie uwagę że przy wyborze źródła w tv, jest albo hdmi albo chinch. U mnie z przodu tv jest AV3- jest tam hdmi i chinch audio, dlatego to dziala, w innych tv jest z regóły samo hdmi, samo chinch, a dzwiek da sie podlaczyc po (nie pamietam jak sie nazywa stary kabel do monitorow :P, taki z niebieskimi gniazdkami) no i podpinając tak jak pisze w tv wybieramy hdmi i mamy... obraz uuuu a wybierając chinch mamy dzwięk... jak masz kino domowe to wtedy podpiac dzwiek mozesz pod to kino i wszystko gra, a najlepiej to napisz jaki masz komputer

#8 demas1

demas1
  • 31 posts

Posted 08 February 2011 - 18:35

ok dzieki wszystkim za odpowiedzi, paparazzi - nie mam kina domowego. a macbook to stara wersja, wybrałem podlaczenie przez DVI (ta niebieska wtyka) i przejsciowke applowska, co do audio to wybralem kabel jack-jack jest w tv specjalne wejscie na jack (pc audio only) wejscie jack do sluchawek w macu, napisze jeszcze pozniej jak wszystko dojdzie jak wyszlo, czy dziala, jakosc obrazu oraz caly koszt pryjemnosci, dzieki za pomoc jeszzcze raz! do uslyszenia D.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users