Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[ATV2G] Jak i jakie macie podpięte sprzęty do ATV ? wyjście optyczne - audio out

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 05 February 2011 - 12:46

Polecacie jakiś zestawu głośników który obsługuje wyjście optyczne ATV? Ja ATV mam podpięte tylko do telewizora przez hdmi, chciałbym podpiąć do jakiegoś zestawu głośników. Jak to popodpinać żeby: a)odtwarzać muzykę bez telewizora b)oglądać filmy z dźwiękiem z telewizora albo c)oglądać filmy z dźwiękiem z zewnętrznych głośników. Nie wiem czy podpunkty b i c się nie wykluczają ale może nie :)

#2 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 06 February 2011 - 19:32

Generalnie, to każde głośniki mające wejście optyczne będą działały, ale : a) muzyka będzie się na nich odtwarzać - muzyka z atv, B) jeśli chodzi Ci o filmy z atv, to obraz będziesz miał na TV, a dźwięk na TV i na głośnikach podłączonych kablem optycznym z atv. Ściszasz tv i już. c) j.w. Jeśli chciałbyś oglądać film (program) "z anteny" a nie atv, to niestety nie będziesz miał bez zmiany połączeń dźwięku w głośnikach. Najprostszym (ale nie najtańszym wyjściem) będzie zakup amplitunera (ewentualnie wzmacniacza) z wejściem optycznym i takim, jakie ma wyjście dźwięku ma Twój telewizor. Wzmacniacz (amplituner) ma wbudowaną krosownicę, więc będziesz sobie nim przełączał źródła dźwięku, a dodatkowo, jeśli jest to wzmacniacz w konfiguracji innej niż 2.0 - będziesz miał również dekoder sygnału dookólnego. Pa.

#3 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 07 February 2011 - 00:05

A może ktoś poleci coś konkretnego? Ja nie mogę znaleźć takich z wejściem optycznym. Amplitunery są fajne ale mi zależy również na wielkości takiego zestawu, wystarczą dwa głośniki, więcej na pewno nie będę przeciągał kabli po pokoju żeby mieć 5.1 a programy "z anteny" mogą lecieć przez TV.

#4 magmac

magmac

• 1170 posts

Posted 07 February 2011 - 17:06

To jak nie chcesz 5.1 tylko stereo, to kup jakiekolwiek głośniki ze wzmacniaczem mocy wbudowanym i podłącz do ATV - potrzebować będziesz przejściówkę z dwóch chinchy na gniazdo takie, jakie mają Twoje głośniki. Takie komputerowe będą o.k. Znajdziesz bez problemu takie na swoją kieszeń.

#5 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 07 February 2011 - 22:01

nie jestem ekspertem ale to chyba nie jest takie proste, apple tv ma wyjscie optyczne (cyfrowe) tylko, chinche są analogowe... kurde ale siedzę na tym już 3 dzień :)

#6 magmac

magmac

• 1170 posts

Posted 07 February 2011 - 22:14

zgadza się, po chinch'ach będziesz miał stereo, jeśli nie będziesz miał porządnego wzmacniacza i głośników to różnicy między cyfrowym a analogowym wyjściem i tak nie usłyszysz. Jeśli upierasz się przy toslinku (wyjściu optycznym) to szukaj głośników stereo z takim wejściem (o ile ktoś produkuje jakieś) lub kup głośniki komputerowe 5.1 np. Logitech'a - nie wiem czy dobre, czy złe - ludzie kupują, a posłuchać ich sobie możesz w media marktach itp. Ewentualnie szukaj głośników z wejściem koaksjalnym - spdif - do tego dokup przejściówkę ( lub jeśli masz opanowane podstawowe umiejętności z zakresu lutowania - to sobie zrób za kilka groszy ).

#7 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 07 February 2011 - 22:17

Wyjście optyczne jest cyfrowe, a chinche są do analogu więc nie wprowadzaj w błąd. Wzmacniaczy jest niewiele z wejściem cyfrowym. Prędzej kupisz amplituner stereo z takim wejściem.

---------- Wpis dodano o 22:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:14 ----------

Wytłumacz mi do czego chcesz te chinche w AppleTV 2 podłączyć? Jeżeli nie wiesz o czym mówisz to po co zamęt robisz?

#8 magmac

magmac

• 1170 posts

Posted 07 February 2011 - 22:18

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem koledze - wyjasnilem co ma znaleść do toslinka, poradzilem rownież jak może sobie poradzić bez cyfrowych fanaberii w takim zastosowaniu. Nie uwazam zebym wprowadził kogokolwiek w błąd, uwazam natomiast, ze w swietle moich wyjasnien Twój post jest nie na temat. Po uwaznym przeczytaniu wcześniejszej dyskusji można zauważyć moja propozycje kupna wzmacniacza / amplitunera...

#9 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 07 February 2011 - 22:21

Apple TV 2 ma TYLKO wyjście optyczne. Której części tego zdania nie rozumiesz?

#10 magmac

magmac

• 1170 posts

Posted 07 February 2011 - 22:21

Mój błąd z chinchami - atv 2g to nie jest - jak w przypadku iPhone - pierwsza wersja urządzenia.

#11 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 08 February 2011 - 18:24

znalazłem Behringer MS40 firma od zawsze wydawała mi się podła ale nie ma nic innego a szukałem długo :)

#12 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 22 February 2011 - 17:56

kupiłem Behringer MS40 w zasadzie spełniły wszystkie złożenia które postawiłem w pierwszym poście tego tematu, po kilku godzinach zdecydowałem się je jednak odesłać do sklepu (korzystając z 10 dniowego prawa zwrotu) i kupiłem MS20z tego powodu że są gabarytowo są 2 razy mniejsze. Mimo że są też dwa razy słabsze (te 2X10W też mi wystarczają) to szkoda że nie są dwa razy tańsze:). Pewnie nie jest to jakiś audifiliski system ale jest okej, polecam.

#13 Aarro

Aarro
  • 89 posts

Posted 13 February 2014 - 16:05

Do wyjścia optycznego apple tv 2 podłączyłem przejściówkę na minijack żeńską. Niestety nie ma dźwięku na słuchawkach :??? Kojarzy ktoś co możnaby zrobić?

#14 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 13 February 2014 - 16:16

Do wyjścia optycznego apple tv 2 podłączyłem przejściówkę na minijack żeńską. Niestety nie ma dźwięku na słuchawkach :??? Kojarzy ktoś co możnaby zrobić?

Proponuję rosyjską ruletkę na początek.

#15 Aarro

Aarro
  • 89 posts

Posted 13 February 2014 - 16:29

jakis spdif konwerter? nie mam telewizora tylko ekran i głośniki, rozumiem że da sie jakoś póścić dźwięk?

#16 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 13 February 2014 - 16:50

Na przykład coś takiego: Konwerter optyczny toslink coaxial na 2x cinch RCA (3929863806) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

#17 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 13 February 2014 - 20:37

Moje ATV podpiete jest pod Logitechy Z-5500 i gra fajnie ;-)!

#18 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 February 2014 - 15:43

Moje z5500 zjadł pies, został tylko subwoofer :). A do muzyki polecam miniwieże, najtańsza to sony sbt300w za około 1200. Mam wifi i airplay więc nie musisz nawet podłączać tego do atv, a zawsze można przekierować dźwięk z atv do następnego airplaya. Ja osobiście mam yamaha pianocraft mcr-n560 i bardzo fajnie to działa. Zaleta tego typu rozwiązań jest pełne wsparcie dla sprzętowej regulacji głośności, czyli zmieniasz głośność w iurządzeniu, a wieża ustawia dokładnie takie fizyczne wzmocnienie.

#19 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 posts

Posted 02 November 2014 - 09:35

Polecacie jakiś zestawu głośników który obsługuje wyjście optyczne ATV? Ja ATV mam podpięte tylko do telewizora przez hdmi, chciałbym podpiąć do jakiegoś zestawu głośników. Jak to popodpinać żeby: a)odtwarzać muzykę bez telewizora b)oglądać filmy z dźwiękiem z telewizora albo c)oglądać filmy z dźwiękiem z zewnętrznych głośników. Nie wiem czy podpunkty b i c się nie wykluczają ale może nie :)

Hej. Ja postawiłem mały konwerterek optycznego na analogowego RCA/minijack i chodzi pięknie z mini-wieżą Pioniera :) Można też wyłączyć TV i słuchać muzyki.

#20 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 02 November 2014 - 15:11

Hej. Ja postawiłem mały konwerterek optycznego na analogowego RCA/minijack i chodzi pięknie z mini-wieżą Pioniera :) Można też wyłączyć TV i słuchać muzyki.

A ja kupiłem airport express i nagle rozwiązał się mój odwieczny problem: ATV 1 generacji, ATV 2 generacji, telewizor, głośnik bluetooth, złącze optyczne/spdif, koaksjalne, zwykłe głośniczki itd. Bo: chciałem mieć głos w głośnikach z ATV2 ale tylko do muzyki albo do filmu ale nie z TV tylko na projektorze, itd...
W jednym pomieszczeniu z TV nowym mam: a) airport express i kabelki do zwykłych głośniczków 5.1 (wyjście jest cyfrowe i analogowe a mogę dźwięk "puszczać" na ATV albo na Airport express czyli głośniczek 5.1b), głośnik bluetooth Creative, c) głośnik Philips Fidelio E5, który działa na bluetooth, NFC, HDMI, spdif itd i jest do starego ATV, przenośnego ATV2, projektora i jest w salonie: gra jako 2.1 do muzyki lub 5.1 (przestawia się satelity z tyłu kanapy na baterii działają 12h) do filmów...

#21 i_user

i_user
  • 7 posts

Posted 04 December 2014 - 11:49

Moje ATV podpiete jest pod Logitechy Z-5500 i gra fajnie ;-)!

W jaki sposób masz podpięte te głośniczki do ATV?

#22 i_user

i_user
  • 7 posts

Posted 05 January 2015 - 01:11

Posiadam głośniki Logitech Z-2300 THX z wtyczką mini-jack. Chciałbym podłączyć je do Apple TV wykorzystując gniazdo optyczne, tak aby móc słuchać muzyki bez potrzeby uruchamiania telewizora. Jakie obecnie polecacie do tego rozwiązania?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users