Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

TextEdit i brak polskich znaków.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów
  • SkądZe Szwecji, ale aktualnie to Polska

Napisano 05 lutego 2011 - 01:17

Witajcie! Mam ogromny problem z texteditem po przeinstalowaniu systemu, mianowicie nie ma polskich znaków tylko krzaczki. Przeszukałem forum, nic nie pomaga, mimo, że inni mają ten sam problem. Ten sam plik otwierany pod windowsem wygląda normalnie, a tutaj zupełna masakra. O co chodzi? To niestety ciągnie za soba problem z napisami w VLC, gdzie zzamiast polskich znaków mam znaki zapytania. Prosze o szybką pomoc, bo tego się nie da znieść! :S

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 02:03

O to że masz pewnie kodowanie windowsowe, zamiast normalnego czyli UTF-8. Przy otwieraniu przez File=>Open możesz wybrać inne kodowanie. Wybierz windows-1250, wschodnioeuropejskie. Albo przekonwertuj na UTF-8. VLC też nie ma problemu, zobacz w jego opcje i wybierz odpowiednie kodowanie. I czytaj forum, było setki razy.

#3 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 02:58

Człowieku, nie naskakuj tak na innych. Mówię WYRAŹNIE, że nic z tego mi nie pomogło. Na przykład dlatego, że na liście przy otwieraniu w textedit nie mam do wyboru windows-1250. W VLC zmiana kodowań nic nie daje, i nie, nie było setek razy, bo jakoś te setki tematów mi nie pomogły. Edit: Tak w ogóle to da się jakoś zrobić tak, żeby w VLC napisy się włączały po przeciągnięciu ih do filmu, jak na windowsowskim vlc?

#4 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 05 lutego 2011 - 08:19

Na przykład dlatego, że na liście przy otwieraniu w textedit nie mam do wyboru windows-1250

Dostosuj listę kodowań znaków — włącz te, które potrzebujesz.

Dołączona grafika

CP-1250 to „Środkowoeuropejski (Windows Latin 2)”.

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 10:33

@Two4Player Trzeba patrzeć dokładnie, skoro pisałem że się da przy "File=>Open" to się da. I nie naskakuję tylko chciałem Ci pomóc. Ale jak nie to nie. Człowieku.

#6 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 12:57

@macieks72 - nie, powiedziałeś, żebym czytał uważnie co było napisane sugerując, że nie przejrzałem forum i zakładam nowy temat. @Gregory - dzięki, pomogło :) Faktycznie nie miałem windows 1250 tylko latin 2 i działa. Za to w vlc na windows 1250 nie działały polskie znaki ale jak ustawiłem latin 2 to zaczęły śmigać. Dziękuję bardzo ;) Jeszcze jakby ktoś mi powiedział czy w jakiś sposób można otwierać napisy poprzez przeciąganie ich na okno filmu w vlc to bym był w niebie, bo otwieranie ich w vlc na maku to prawie samobójstwo...

#7 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 05 lutego 2011 - 17:56

Problem rozwiązany więc zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych