Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini G4 czy się opłaca?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 04 lutego 2011 - 21:20

Witam!
Znalazłem na serwisie aukcyjnym Maca Mini G4 w licytacji za 315 zł. Oczywiście jest to cena która jest w danej chwili, ale chcę się was zapytać. Czy opłaca się za tyle (do 500zł) dać za tego Maca? Oto jego specyfikacja:
Apple MAC MINI PPC G4
PowerPC G4 1.42 GHz
RAM 1 GB
dysk Seagate 80 GB
napęd MATSHITA Combo
karta graficzna ATI Radeon 9200 32MB
Ethernet 100, DVI, firewire, 2x USB 2.0
płyta instalacyjna MacOS

I mam teraz pytanie, bo widzę gdy przeglądam wasze Macowe biurka to widzę, że macie inny wygląd właśnie owego biurka niż jest na tym Macu czyli: Kliknij, aby przejść do obrazka. Sądzę, że to jest kwestia systemu i tutaj nasuwa się kolejne pytanie, czy da rade na nim zainstalować właśnie ten najnowszy system operacyjny? I czy jest on w miarę szybki do początków zabawy z Makiem i siedzeniem w internecie na nim? Oraz kolejna kwestia, widziałem że wy zmieniacie ikonki w docku i wygląd docka oraz jabłka u góry. Czy właśnie na tym systemie da rade też to zmienić? Aha i jeszcze zauważyłem, że ma system po angielsku. Język da rade zmienić bez problemu?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.

#2 applemac

applemac
  • 14 postów

Napisano 04 lutego 2011 - 21:30

Witam! Co do systemu to jest to MacOS 10.4, czyli Tiger. Na procesorze PowerPC, który jest w tym miniaku nie uruchomisz Snow Leoparda (10.6), ale pójdzie Leopard (10.5), który jest po polsku i myślę, że powinien dosyć dobrze działał na tym sprzęcie. Co do ceny no to w sumie 500 zł jak na ten sprzęt to trochę dużo, moim zdaniem. Na przykład za 300 dostaniesz eMaca o podobnej konfiguracji na Allegro. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu!

EDIT:
Tu masz eMaca: [url]http://allegro.pl/apple-emac-1-42-ghz-1-5gb-ram-300-gb-hdd-okazja-i1441296131.html[/url]. Niecałe 600 złotych, ale mocniejszy niż MacMini i z Leopardem!

#3 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 15:30

No tak, tylko że ten eMac jest za duży. Ja chcę coś małego na start i właśnie miniak by był najlepszy. Tylko nie wiem czy się decydować czy nie. Proszę o wypowiedzi jeszcze kilku osób i pytanie, czy duża jest różnica między tym Leopardem a Snow Leopardem i jak zainstalować tego Leoparda na tym miniaku na którym jest Tiger? Pozdrawiam!

#4 Garamond

Garamond
  • 10 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 15:39

Ja bym nie kupował, chyba, że lubisz zabytki... Pocieszysz się miesiąc, a później okaże się, że niewiele możesz na tym sprzęcie konkretnego zrobić. Chyba, że tylko i wyłącznie będziesz przeglądał internet.

#5 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 17:08

W sumie to mi do niczego innego nie potrzebny no tylko jakąś prezentację w Keynocie raz na jakiś czas oraz słuchanie muzyki i gg. Czekam na odpowiedzi na poprzednie pytania i więcej wypowiedzi.[COLOR="Silver"]

#6 sir_Lucas

sir_Lucas
  • 42 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 17:35

Jeśli już kupować Maca Mini z G4 to brać tzw. Silent Update czyli 1,5Ghz i Radeon 9200 64MB. Zgadzam się, że Mac Mini jest poręczniejszy niż eMac. Sam mam właśnie Mini z G4 1,5GHz 64MB gfx i sobie bardzo chwalę. Do podstawowych rzeczy spokojnie wystarcza. Snow Leopard działa tylko na Intelu. Jeśli dobrze się rozejrzysz na Alledrogo i w dziale giełda na myapple to znajdziesz Mini na Intelu Core Duo 1,66Ghz albo 1,83Ghz za dość przystępne pieniądze.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 17:39

Za 500 zeta warto. Ten Mac daje radę z wieloma rzeczami - nie tylko z przeglądaniem internetu jak sugerują tutaj niektórzy, a na pewno z tym do czego planujesz go używać. Do przesiadki na Leo musisz znaleźć stosowną płytkę systemową i po prostu zainstalować ten system.

#8 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 17:47

Ja bym na twoim miejscu pokierował się w stronę intela bo wraz z wejściem OS X 10.7 PPC pójdzie już całkiem w odstawkę pod każdym względem. Co do G4 i np youtube to mam wątpliwości i to spore bo wiem że miniak na intelu CS ma z tym problemy przy lepszej jakości.

#9 sir_Lucas

sir_Lucas
  • 42 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 17:53

Tutaj cena mniej więcej za Intelo - Maca.
Mac Mini C2D 1.83GHz 1GB RAM BCM (1351208567) - Aukcje internetowe Allegro

Html5 daje radę z YouTube, ale zajętość proca to 98-99%.

#10 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 17:58

Ile ludzi tyle opinii. Ja chcę Maca Mini do początków zabawy z Applem. Tak jak mówiłem potrzebuję taki komputer do internetu, odtwarzania muzyki, gg, i raz na jakiś czas prezentacja w Keynocie. Jeszcze chciałbym żeby system był jak najszybszy i w języku polskim więc nie wiem czy to będzie zakup opłacalny czy da rade zainstalować na nim Leoparda bo sprzedawca daje tylko płytkę do Tigera. @seb235 - Intelów nie ma na aukcjach dużo a poza tym nie chodzi mi abym miał najnowszy system, tylko żeby sprawnie chodził do codziennych czynności. Czekam na kolejne wypowiedzi.

#11 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lutego 2011 - 18:02

Ten miniak nadaje się właściwie do wszystkiego oprócz... właśnie internetu ;) Bo wszechobecny w internecie flash go zabija i do tego potrafi zawyć jak odrzutowiec prez niego. O youtube i podobnych zapomnij, pokaz slajdów i nic więcej. Z całą resztą, którą przeciętny człowiek robi na komputerze z powodzeniem sobie radzi. Wiem co mówię, bo mam takiego miniaka obok na biurku.

#12 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 18:06

Ten miniak nadaje się właściwie do wszystkiego oprócz... właśnie internetu ;) Bo wszechobecny w internecie flash go zabija i do tego potrafi zawyć jak odrzutowiec prez niego. O youtube i podobnych zapomnij, pokaz slajdów i nic więcej. Z całą resztą, którą przeciętny człowiek robi na komputerze z powodzeniem sobie radzi.
Wiem co mówię, bo mam takiego miniaka obok na biurku.

Ta wypowiedź przemówiła do mnie ^^ poszukam jakiegoś Miniaka z C2D i Snow Leopardem na allegro. Dzięki za wypowiedzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych