Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Mac Mini G4 czy si臋 op艂aca?

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 post贸w
  • Sk膮dBielawa

Napisano 04 lutego 2011 - 21:20

Witam!
Znalaz艂em na serwisie aukcyjnym Maca Mini G4 w licytacji za 315 z艂. Oczywi艣cie jest to cena kt贸ra jest w danej chwili, ale chc臋 si臋 was zapyta膰. Czy op艂aca si臋 za tyle (do 500z艂) da膰 za tego Maca? Oto jego specyfikacja:
Apple MAC MINI PPC G4
PowerPC G4 1.42 GHz
RAM 1 GB
dysk Seagate 80 GB
nap臋d MATSHITA Combo
karta graficzna ATI Radeon 9200 32MB
Ethernet 100, DVI, firewire, 2x USB 2.0
p艂yta instalacyjna MacOS

I mam teraz pytanie, bo widz臋 gdy przegl膮dam wasze Macowe biurka to widz臋, 偶e macie inny wygl膮d w艂a艣nie owego biurka ni偶 jest na tym Macu czyli: Kliknij, aby przej艣膰 do obrazka. S膮dz臋, 偶e to jest kwestia systemu i tutaj nasuwa si臋 kolejne pytanie, czy da rade na nim zainstalowa膰 w艂a艣nie ten najnowszy system operacyjny? I czy jest on w miar臋 szybki do pocz膮tk贸w zabawy z Makiem i siedzeniem w internecie na nim? Oraz kolejna kwestia, widzia艂em 偶e wy zmieniacie ikonki w docku i wygl膮d docka oraz jab艂ka u g贸ry. Czy w艂a艣nie na tym systemie da rade te偶 to zmieni膰? Aha i jeszcze zauwa偶y艂em, 偶e ma system po angielsku. J臋zyk da rade zmieni膰 bez problemu?

Pozdrawiam i dzi臋kuj臋 z g贸ry za odpowied藕.

#2 applemac

applemac
  • 14 post贸w

Napisano 04 lutego 2011 - 21:30

Witam! Co do systemu to jest to MacOS 10.4, czyli Tiger. Na procesorze PowerPC, kt贸ry jest w tym miniaku nie uruchomisz Snow Leoparda (10.6), ale p贸jdzie Leopard (10.5), kt贸ry jest po polsku i my艣l臋, 偶e powinien dosy膰 dobrze dzia艂a艂 na tym sprz臋cie. Co do ceny no to w sumie 500 z艂 jak na ten sprz臋t to troch臋 du偶o, moim zdaniem. Na przyk艂ad za 300 dostaniesz eMaca o podobnej konfiguracji na Allegro. Pozdrawiam i 偶ycz臋 udanego zakupu!

EDIT:
Tu masz eMaca: [url]http://allegro.pl/apple-emac-1-42-ghz-1-5gb-ram-300-gb-hdd-okazja-i1441296131.html[/url]. Nieca艂e 600 z艂otych, ale mocniejszy ni偶 MacMini i z Leopardem!

#3 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 post贸w
  • Sk膮dBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 15:30

No tak, tylko 偶e ten eMac jest za du偶y. Ja chc臋 co艣 ma艂ego na start i w艂a艣nie miniak by by艂 najlepszy. Tylko nie wiem czy si臋 decydowa膰 czy nie. Prosz臋 o wypowiedzi jeszcze kilku os贸b i pytanie, czy du偶a jest r贸偶nica mi臋dzy tym Leopardem a Snow Leopardem i jak zainstalowa膰 tego Leoparda na tym miniaku na kt贸rym jest Tiger? Pozdrawiam!

#4 Garamond

Garamond
  • 10 post贸w

Napisano 05 lutego 2011 - 15:39

Ja bym nie kupowa艂, chyba, 偶e lubisz zabytki... Pocieszysz si臋 miesi膮c, a p贸藕niej oka偶e si臋, 偶e niewiele mo偶esz na tym sprz臋cie konkretnego zrobi膰. Chyba, 偶e tylko i wy艂膮cznie b臋dziesz przegl膮da艂 internet.

#5 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 post贸w
  • Sk膮dBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 17:08

W sumie to mi do niczego innego nie potrzebny no tylko jak膮艣 prezentacj臋 w Keynocie raz na jaki艣 czas oraz s艂uchanie muzyki i gg. Czekam na odpowiedzi na poprzednie pytania i wi臋cej wypowiedzi.[COLOR="Silver"]

#6 sir_Lucas

sir_Lucas
  • 42 post贸w

Napisano 05 lutego 2011 - 17:35

Je艣li ju偶 kupowa膰 Maca Mini z G4 to bra膰 tzw. Silent Update czyli 1,5Ghz i Radeon 9200 64MB. Zgadzam si臋, 偶e Mac Mini jest por臋czniejszy ni偶 eMac. Sam mam w艂a艣nie Mini z G4 1,5GHz 64MB gfx i sobie bardzo chwal臋. Do podstawowych rzeczy spokojnie wystarcza. Snow Leopard dzia艂a tylko na Intelu. Je艣li dobrze si臋 rozejrzysz na Alledrogo i w dziale gie艂da na myapple to znajdziesz Mini na Intelu Core Duo 1,66Ghz albo 1,83Ghz za do艣膰 przyst臋pne pieni膮dze.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7聽682 post贸w

Napisano 05 lutego 2011 - 17:39

Za 500 zeta warto. Ten Mac daje rad臋聽z wieloma rzeczami - nie tylko z przegl膮daniem internetu jak sugeruj膮聽tutaj niekt贸rzy, a na pewno z tym do czego planujesz go u偶ywa膰. Do przesiadki na Leo musisz znale藕膰聽stosown膮 p艂ytk臋 systemow膮 i po prostu zainstalowa膰 ten system.

#8 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 05 lutego 2011 - 17:47

Ja bym na twoim miejscu pokierowa艂 si臋 w stron臋 intela bo wraz z wej艣ciem OS X 10.7 PPC p贸jdzie ju偶 ca艂kiem w odstawk臋 pod ka偶dym wzgl臋dem. Co do G4 i np youtube to mam w膮tpliwo艣ci i to spore bo wiem 偶e miniak na intelu CS ma z tym problemy przy lepszej jako艣ci.

#9 sir_Lucas

sir_Lucas
  • 42 post贸w

Napisano 05 lutego 2011 - 17:53

Tutaj cena mniej wi臋cej za Intelo - Maca.
Mac Mini C2D 1.83GHz 1GB RAM BCM (1351208567) - Aukcje internetowe Allegro

Html5 daje rad臋 z YouTube, ale zaj臋to艣膰 proca to 98-99%.

#10 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 post贸w
  • Sk膮dBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 17:58

Ile ludzi tyle opinii. Ja chc臋 Maca Mini do pocz膮tk贸w zabawy z Applem. Tak jak m贸wi艂em potrzebuj臋 taki komputer do internetu, odtwarzania muzyki, gg, i raz na jaki艣 czas prezentacja w Keynocie. Jeszcze chcia艂bym 偶eby system by艂 jak najszybszy i w j臋zyku polskim wi臋c nie wiem czy to b臋dzie zakup op艂acalny czy da rade zainstalowa膰 na nim Leoparda bo sprzedawca daje tylko p艂ytk臋 do Tigera. @seb235 - Intel贸w nie ma na aukcjach du偶o a poza tym nie chodzi mi abym mia艂 najnowszy system, tylko 偶eby sprawnie chodzi艂 do codziennych czynno艣ci. Czekam na kolejne wypowiedzi.

#11 dudi

dudi
  • 337 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 05 lutego 2011 - 18:02

Ten miniak nadaje si臋 w艂a艣ciwie do wszystkiego opr贸cz... w艂a艣nie internetu ;) Bo wszechobecny w internecie flash go zabija i do tego potrafi zawy膰 jak odrzutowiec prez niego. O youtube i podobnych zapomnij, pokaz slajd贸w i nic wi臋cej. Z ca艂膮 reszt膮, kt贸r膮 przeci臋tny cz艂owiek robi na komputerze z powodzeniem sobie radzi. Wiem co m贸wi臋, bo mam takiego miniaka obok na biurku.

#12 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 post贸w
  • Sk膮dBielawa

Napisano 05 lutego 2011 - 18:06

Ten miniak nadaje si臋 w艂a艣ciwie do wszystkiego opr贸cz... w艂a艣nie internetu ;) Bo wszechobecny w internecie flash go zabija i do tego potrafi zawy膰 jak odrzutowiec prez niego. O youtube i podobnych zapomnij, pokaz slajd贸w i nic wi臋cej. Z ca艂膮 reszt膮, kt贸r膮 przeci臋tny cz艂owiek robi na komputerze z powodzeniem sobie radzi.
Wiem co m贸wi臋, bo mam takiego miniaka obok na biurku.

Ta wypowied藕 przem贸wi艂a do mnie ^^ poszukam jakiego艣 Miniaka z C2D i Snow Leopardem na allegro. Dzi臋ki za wypowiedzi.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych