Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Wideo poradnik] Untethered Jailbreak iOS 4.2.1 za pomocą greenpois0n RC5

• Please log in to reply
77 replies to this topic

#1 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 February 2011 - 19:25

greenpois0n RC5 jest już dostępne do pobrania. Chronic Dev Team w końcu wydał długo oczekiwane narzędzie do wprowadzania wszystkich urządzeń w trwały tryb Jailbreak z najnowszym oprogramowaniem iOS 4.2.1.

Uwaga! Nie ponosimy odpowiedzialności za ewentualnie wyrządzone szkody!

http://www.youtube.com/watch?v=SAB8HROBIiY

Aktualizacja: Jeżeli chcecie zainstalować Cydie a w aplikacji Loader nie pokazuje się, wystarczy ściągnąć redsn0w 0.9.6rc8 i wybrać opcję "Install Cydia", wprowadzić w tryb DFU i gotowe!

Aktualizacja 2: Chronic Dev Team zaktualizowało greenpois0n do wersji RC5 2, gdzie jest naprawione wiele błędów. Program ten możecie pobrać stąd: http://borsuktv.pl/g...n-osx_rc5_2.zip

Mam nadzieję, że poradnik ten przyda się Wam przy odblokowywaniu waszego urządzenia :)

Pozdrawiam,
Adam

#2 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 February 2011 - 09:46

Zatwierdziłem. Jedna uwaga: jailbreak to nie żaden tryb. I przy okazji, nie wiem skąd wytrzasnąłeś "JailBreak". Jeżeli zależy Ci na poprawności poradników (a mam wrażenie, że bardzo zależy), sprawdź, co to jest jailbreak, pisz go po ludzku i nie określaj więcej mianem trybu. :)

#3 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 February 2011 - 10:39

"JailBreak" już poprawiłem. Sam nie wiem czemu tak napisałem.
A do tego trybu to ciągle mi się to myli i przepraszam za ten błąd (już przeczytałem dokładniej o jailbreak'u). Na przyszłość będę uważał ;)

#4 Sunmile

Sunmile
  • 241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 February 2011 - 13:24

To ten program do JB, który łamie wszystkie urządzenia i mieli go wypuścić po premierze iOS 4.3?

#5 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 February 2011 - 13:27

nie

#6 0ollo0

0ollo0
  • 11 posts
  • SkądKraków PL

Posted 05 February 2011 - 16:50

Witam;) Jak widać jestem początkujący wiec proszę o cierpliwość;p Nidy jeszcze nie jailbrek-owałem swojego ipka, więc nie wiem jak to sie robi. Jakie pliki trzeba mieć na komputerze (jakieś SSH (??) kopie bezpieczenstwa z iTunes)?? Czy ta metoda JB jest "najszybsza", najmniej trzeba umiec...?? ( Mam iPhone 3gs z softem 4.2.1) Proszę o odpowiedź i rady... THX

#7 siurdol

siurdol
  • 11 posts

Posted 06 February 2011 - 10:27

Co to znaczy ze system ma byc czysty?? Jesli mam zainstalowane aplikacje to sie nie uda?

#8 Lencu

Lencu
  • 134 posts

Posted 06 February 2011 - 10:37

Jak się bierzesz za poradniki to zrób to dobrze. Nie napisałeś na jaki to system, nie podałeś linków (np to co dałeś jest do mac'a a do windy gdzie?) Poza tym jest to napisane nie dokładnie, nowi na pewno potrzebowali by wszystkiego krok po kroku w języku polskim. Polecam gruntowną poprawę a nie pisanie poradnika byle być pierwszym, już lepiej zaczekać te 2 ale tutorial mógłby być przynajmniej kompletny i dokładny. @up Czysty chyba w sensie ,że musisz mieć oryginalny soft od apple a nie Custom Firmware. @down Ale już jest a linka do windy nie widzę. Taki problem ,że po to się tworzy poradniki by było w nich wszystko a Ty widzę jesteś miłośnikiem pisania poradników jak coś zrobić korzystając z google. (może jakiś tutorial jak się korzysta z google może ?) A no to jest nie dokładne ,że nowy użytkownik miałby wiele pytań na których odpowiedzi w sumie brak, na jakim basebandzie można to zrobić, z jakim bootroomem - to wszystko jest dla nas jasne ale dla nowych użytkowników - więc jak ma powstać poradnik to najlepiej dokładny.

#9 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 10:43

Na Mac OS (nie wierzę - nie widać?), linki się zmieniają ze względu na duże zapotrzebowanie (jak duży masz problem z wpisaniem "greenpois0n rc5" w wyszukiwarce?) i co jest niedokładnie? Jak można krok po kroku opisać wciskanie jednego przycisku w programie? Ja się w ogóle dziwię, że ktoś potrzebuje poradnika do tego. I taka ciekawostka - nie było wersji na Windows jak pisał ten poradnik. Jak się bierzesz za krytykowanie to zrób to dobrze - upewnij się, że się nie ośmieszysz :)

@down
(może jakiś tutorial jak się korzysta z google może ?)

Tak, taki poradnik faktycznie mógłby się przydać dużej części forum. Tylko jak by go znaleźli?...

@down
Taki problem ,że po to się tworzy poradniki by było w nich wszystko a Ty widzę jesteś miłośnikiem pisania poradników jak coś zrobić korzystając z google.

http://myapple.pl/ip...pwnagetool.html

#10 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 14:03

No Davvido już chyba wszystko wytłumaczył :)
A co do poradnika to racja, że zbytnio sensu nie ma robić tutoriala gdzie jest pokazanie wciskanie dwóch przycisków, ale jednak Ci "nowi" o dziwo mają z tym problemy, a raczej z wchodzeniem w tryb DFU. Po za tym na maila i PW czasami przychodzą mi takie głupie pytania jak to zrobić więc wolałem nagrać ten poradnik.

ps. zaraz dodam linki do Windowsa, żeby się nikt nie czepiał ;)

---------- Wpis dodano o 14:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:14 ----------

Aktualizacja 3:
greenpois0n RC5 2 dla Mac OS X:
http://www.borsuktv....n-osx_rc5_2.zip
greenpois0n RC5 B2 dla Windows:
http://wwww.borsuktv..._win_rc5_b2.zip

---------- Wpis dodano o 14:06 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:03 ----------

Aktualizacja 4:
Chtonic Dev Team wydaje kolejną wersję greenpois0n RC5 B3 (tylko dla Mac OS X), która najprawdopodobniej poprawia kolejne błędy.
greenpois0n RC5 2 dla Mac OS X:
http://www.borsuktv....-osx_rc5_b3.zip

#11 awa2001

awa2001
  • 6 posts

Posted 06 February 2011 - 15:20

jestes pewien, ze jest juz untethered na Windę? Spróbowałam z twojego linku, ale po wszystkim jabłko jest w trybie awaryjnym i dalej ani rusz, zrobiłam tethered redsnowem i ruszyło.

---------- Wpis dodano o 17:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:50 ----------

ok, poprawka, działa:)

#12 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2011 - 16:31

Wsadzam to wszystko na swój serwer ponieważ są częste problemy z pobraniem ze strony greenpois0n.com, gdzie ja ledwo ściągnąłem dla Windowsa i Maka

#13 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 07 February 2011 - 10:03

wszystko dziala,iphone 4

#14 0ollo0

0ollo0
  • 11 posts
  • SkądKraków PL

Posted 08 February 2011 - 13:40

Pytanie do doświadczonych... jak długo po udanym JB powinna wyswietlać się ikonka czaszki?? w ReadME pisze ze urządzenie powinno samo wystartować, ktoś wie po jakim czasie??

#15 kosa79

kosa79
  • 1 posts

Posted 08 February 2011 - 21:38

Siema,mam pytanie gdzie moge uzyskac porade jak usunac simlocka z mojego iphona 3gs 8gb 4.2.1 dodam ze mam ten telefon drugi dzien i chcialbym dorwac szczegolawa instrukcje

#16 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1084 posts
  • SkądPleszew, Poland

Posted 09 February 2011 - 01:40

Siema,mam pytanie gdzie moge uzyskac porade jak usunac simlocka z mojego iphona 3gs 8gb 4.2.1
dodam ze mam ten telefon drugi dzien i chcialbym dorwac szczegolawa instrukcje

Proponuję - Redsn0w 0.9.6 b6 Cydia + Baseband iPada
w Cydii wgrywasz Ultrasn0w bodajże :P Jedyne wyjście to jest. Aha i jest to JN tethered.

Jest masa poradników...

#17 Aroow

Aroow
  • 98 posts

Posted 09 February 2011 - 16:10

Proponuję - Redsn0w 0.9.6 b6 Cydia + Baseband iPada
w Cydii wgrywasz Ultrasn0w bodajże :P Jedyne wyjście to jest. Aha i jest to JN tethered.

Jest masa poradników...

redsn0w nie jest już dostępny na stronie twórcy. Dla ciekawych dodam, że Greenp0ison działa na iPodach 2G MB, przed chwilą ściągnąłem na nim Cydię.

#18 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1084 posts
  • SkądPleszew, Poland

Posted 09 February 2011 - 23:16

redsn0w nie jest już dostępny na stronie twórcy. Dla ciekawych dodam, że Greenp0ison działa na iPodach 2G MB, przed chwilą ściągnąłem na nim Cydię.

Czy ty wiesz co ja napisałem ? Pan kosa Ma iP 3GS z softem 4.2.1 i chce zrobić JB i ominąć simlocka... A pobrać RSn0w to nie problem. Nie wiem jak to się ma do GPosi0n.

#19 kaka188

kaka188
  • 56 posts

Posted 10 February 2011 - 13:59

czyli jest możliwość zdjęcia simlock na greenpoison? albo czy jest redsn0w unthreaded pod 4.2.1 ? bo denerwujące jest to podłączanie tel za każdym razem do kompa ;/

#20 KolczyQ

KolczyQ
  • 291 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 February 2011 - 15:27

Robisz najpierw JB przez redsn0w i instalujesz iPad Baseband. Potem wgrywasz czysty soft i robisz JB przez greenpois0na. Jeżeli chcesz mieć untethering to jest to jedyne wyjście.

#21 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 12 February 2011 - 15:36

Powtarzam,że nie trzeba mieć czystego softa przy GreenPosi0n!

#22 KolczyQ

KolczyQ
  • 291 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 February 2011 - 17:42

Powtarzam,że nie trzeba mieć czystego softa przy GreenPosi0n!

Tutaj 1 raz piszesz, pozdro ;)

#23 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 13 February 2011 - 01:23

Pytanie do doświadczonych... jak długo po udanym JB powinna wyswietlać się ikonka czaszki?? w ReadME pisze ze urządzenie powinno samo wystartować, ktoś wie po jakim czasie??

Mi dość długo bo około 45 sekund,ale nie narzekam...to normalne...

#24 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1084 posts
  • SkądPleszew, Poland

Posted 13 February 2011 - 16:36

na iPod Touch 4G pod Win wszystko śmiga. Dobrze ze nie trzeba trzaskać restore przed tym...

#25 mayka

mayka
  • 60 posts

Posted 14 February 2011 - 14:21

Witam Do pobrania jest wersja RC6 final pod WIN ;) Ja mam mały problem, z DFU, Telefon chyba przechodzi w tryb DFU ale greenpois0n go nie wykrywa.. Znaczy słychać w win tyknięcie że podłączono nowy sprzęt ale coś jest chyba nie tak.. Jakiś specjalny sterownik do jailbrake'a ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users