Witam,
Szukalem na forum jakichkolwiek informacji o ww. programach. Jednak nikt nic na ten temat nie pisal.
Chcialbym sie dowiedziec czy moze ktos z Was instalowal na macbooku Minitaba lub statistice. Chcialem sie dowiedziec czy MiniTab bedzie hulac poprzez crossover. Statistica PL raczej nie bedzie bo zawiera polskie znaczki ( a to chyba jak czytalem jest problem)
Niestety nie mam jeszcze MacBooka, gdyz ciagle zastanawiam sie czy Apple czy PC.
Jedyna niewiadoma jest to jak bedzie mi sie pracowac z Excelem i programamy statystycznymi ww. w pracy, o internet na OS X i inne multimedia sie nie boje.
Jezeli moglby ktos z Was pomoc mi i zobaczyc czy MiniTab pojdzie przez CrossOver.
Office 2008 jak wyjdzie pewnie nie bedzie PL wiec tutaj kolejny problem bo Excel ANG jest dla mnie duzo bardziej skomplikowany niz PL co spowalnia moja prace :-/
Czy poprzez Parallels da sie odpalic Excela PL windowsowego w pelnym ekranie?
Z gory dzieki za pomoc
Piotrek

MiniTab, Statistica itp.
Rozpoczęty przez
Adams
, 19 mar 2007 12:43
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 marca 2007 - 12:43
Napisano 19 marca 2007 - 18:35
Ja przez Parallelsa zainstalowalem SPSSa i dziala dobrze. Nie mam specjalnie wyboru, bo producent SPSSa nie bedzie rozwijal tego produktu na Maka w zwiazku z wejsciem Intela, co powoduje jakies bledy w obliczeniach programu.
Sciagne demo Minitaba i zobacze, czy pojdzie na Paralelsie (Crossovera nie mam).
Excella na PC nie mam, ale mysle ze nie bedzie zadnych problemow. Jeszcze na starym PPC, na VirtualPC windowsowy Office chodzil bezblednie, nie sadze wiec zeby teraz mialo byc gorzej.
Dam znac za niedlugo co i jak
---- Dodano 20-03-2007 o godzinie 15:07 ----
No wiec sprobowalem. Niestety, firma produkujaca MiniTaba jest poj...ana, i sciagniecie dema (ok 90 mb) przypomina procedure lotu w kosmos. Mimo paru godzin i 3 prob, nie udalo mi sie sciagnac tego softu. Niech ktos inny Ci sprawdzi.
Nie sadze zeby byly problemy z emulacja na windowsie, ja mam Parallelsa i jesli juz taki grzmot jak SPSS dziala, to chyba wszystko pojdzie (na PPC i VirtualPC nie udawalo sie nawetr zainstalowac ).
Natomiast, jesli myslisz o Maku a Twoim glownym zajeciem jest statystyka i chcesz to robic na kompie, to zapomnij. Jest to dzialka ktora w ogole nie przyjela sie na Makach. Makowska wersja SPSSa jest okrojona i slabsza od pecetowskiej (a licencja bezterminowa kosztuje ponad 6 tysiecy zl). Pakiet statystyczny do Excella, StatCalc czy jakos tak, mimo ze jest wersja na Maka to ta wersja nie dziala i powoduje straszne zawieszanie sie Excella. Ja tez uzywam do pracy SAS JMP, bo mi moja firma na moja prosbe kupila licencje na Maka, ale werjsa makowska ma slabsze mozliwosci exportu raportow i ma bugi (np nie mozesz zrobic overwritu pliku, tylko po kazdej zmianie musisz zapisac jako kolejny, o zmienionej nazwie, bo inaczej wysiada Ci interfejs i gina belki i slidery). Wyobrazasz sobie w takiej sytuacji dodawanie rekordow? Ja to obszedlem tak, ze cala baze robie w specjalnyhm szablonie w Excelu, a dopiero koncowe obliczenia robie w JMP. Tylko ze to bezsens, bo wykorzystuje 5 % programu za 4 kafle.
Itd itd.
Kazda szanujaca sie agencja badan rynku, reklamy, domy mediowe itd dziala na Windowsach. Bo jesli masz skomplikowane zlecenie na badania, to pierwszy lepszy koles z polibudy dopisze Ci wyspecjalizowanego plugina do portu w dwa dni.
Chyba ze chcesz miec taka sytuacje jak ja, gdy mam Maka za 5 paczek do zabawy, rozrywki no i do nagrywania muzyki itd, ale i tak do pracy musze uzywac Parallelsa i Windowsa. Ale wtedy musisz kupic Maka z Intelem
Sciagne demo Minitaba i zobacze, czy pojdzie na Paralelsie (Crossovera nie mam).
Excella na PC nie mam, ale mysle ze nie bedzie zadnych problemow. Jeszcze na starym PPC, na VirtualPC windowsowy Office chodzil bezblednie, nie sadze wiec zeby teraz mialo byc gorzej.
Dam znac za niedlugo co i jak

---- Dodano 20-03-2007 o godzinie 15:07 ----
No wiec sprobowalem. Niestety, firma produkujaca MiniTaba jest poj...ana, i sciagniecie dema (ok 90 mb) przypomina procedure lotu w kosmos. Mimo paru godzin i 3 prob, nie udalo mi sie sciagnac tego softu. Niech ktos inny Ci sprawdzi.
Nie sadze zeby byly problemy z emulacja na windowsie, ja mam Parallelsa i jesli juz taki grzmot jak SPSS dziala, to chyba wszystko pojdzie (na PPC i VirtualPC nie udawalo sie nawetr zainstalowac ).
Natomiast, jesli myslisz o Maku a Twoim glownym zajeciem jest statystyka i chcesz to robic na kompie, to zapomnij. Jest to dzialka ktora w ogole nie przyjela sie na Makach. Makowska wersja SPSSa jest okrojona i slabsza od pecetowskiej (a licencja bezterminowa kosztuje ponad 6 tysiecy zl). Pakiet statystyczny do Excella, StatCalc czy jakos tak, mimo ze jest wersja na Maka to ta wersja nie dziala i powoduje straszne zawieszanie sie Excella. Ja tez uzywam do pracy SAS JMP, bo mi moja firma na moja prosbe kupila licencje na Maka, ale werjsa makowska ma slabsze mozliwosci exportu raportow i ma bugi (np nie mozesz zrobic overwritu pliku, tylko po kazdej zmianie musisz zapisac jako kolejny, o zmienionej nazwie, bo inaczej wysiada Ci interfejs i gina belki i slidery). Wyobrazasz sobie w takiej sytuacji dodawanie rekordow? Ja to obszedlem tak, ze cala baze robie w specjalnyhm szablonie w Excelu, a dopiero koncowe obliczenia robie w JMP. Tylko ze to bezsens, bo wykorzystuje 5 % programu za 4 kafle.
Itd itd.
Kazda szanujaca sie agencja badan rynku, reklamy, domy mediowe itd dziala na Windowsach. Bo jesli masz skomplikowane zlecenie na badania, to pierwszy lepszy koles z polibudy dopisze Ci wyspecjalizowanego plugina do portu w dwa dni.
Chyba ze chcesz miec taka sytuacje jak ja, gdy mam Maka za 5 paczek do zabawy, rozrywki no i do nagrywania muzyki itd, ale i tak do pracy musze uzywac Parallelsa i Windowsa. Ale wtedy musisz kupic Maka z Intelem

Napisano 21 marca 2007 - 10:41
Witam,
Wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Mi potrzebny jest MiniTab i Satistica. Bylem w tej sprawie we Wroclawskim iSpocie i powiedziano mi, ze Statica hula bez problemow. O MiniTabie wie wiedzieli. Jeszcze poszukam kogos kto ma macka i mi pomoze w tej sprawie.
Ja mysle o MacBooku wiec bedzie na intelu. No zobaczymy, bo nie wiem czy jest sens robic sobie dodatkowe problemy tylko po to by moc pracowac troche na OS X.
Rozumiem polityke Macka i jego "elitarnosc" ale jak sie zastanawiam to jest komp tylko dla zabawy lub grafiki, DTP ale juz prace bardziej wyszukane poprostu odpadaja.
Jak przegladam forum to znajduje mase postow z problemami nie wiem czy sie w nie swiadomie pakowac :-)
Ale z 2 strony chcialbym cos nowego i lepszego niz windowsy. Zastanawiam sie jednak czy nie za duze koszty takiego widzimisie
Pozdrawiam
i jeszcze raz dzieki
Napisano 21 marca 2007 - 14:41
Poczekaj, moze jeszcze dzisiaj sprawdze i Ci odpisze, ze screenshotami. W zwiazku ze to moja praca a mam MacIntela, z ciekawosci sobie sprawdze, moze znajde jakies lepsze narzedzie pracy?
Zajrzyj wieczorem.
Sprawdzilem dema Statistiki i MiniTaba. Oba programy smigaly bez problemu. Nie wiem jak by bylo przy dluzszej sesji, ale mysle ze bedzie dzialac. Odpalilem Windowsa przez Parallels.
Tu masz zrzuty ekranowe, celowo zmniejszylem okno z Windowsem zebys widzial ze chodzi na OS X
MiniTab:

Statistika:
Zajrzyj wieczorem.
Sprawdzilem dema Statistiki i MiniTaba. Oba programy smigaly bez problemu. Nie wiem jak by bylo przy dluzszej sesji, ale mysle ze bedzie dzialac. Odpalilem Windowsa przez Parallels.
Tu masz zrzuty ekranowe, celowo zmniejszylem okno z Windowsem zebys widzial ze chodzi na OS X

MiniTab:

Statistika:

Napisano 22 marca 2007 - 08:48
WOW, Dzieki za ogromna pomoc. Teraz juz wiem, ze skusze sie na MacBooka. :-)
( Kliknalem Ci reputacje - chyba tak to sie robi aby dac punkta? :-) )
Mam Statistice PL ale pod Paralelsem nie powinno byc problemow z PL znaczkami. Przez CrossOver moze cos krzaczyc pewnie.
OK. Jeszcze raz wielkie dzieksy za pomoc. Przynajmniej Ty mnie nie przekonywalem, ze lepiej zebym bral PC'ta bo bedzie ze mna mniej problemow na forum :-D LOL
Napisano 22 marca 2007 - 12:19
Dziekuje, az sie zarumienilem
Nie wiem, skad masz ten strach o polskie fonty. Emulujac srodowisko Windowsa w Parallelsie (ale kiedys w VirtualPC tez tak bylo), po prostu instalujesz normalnego Windowsa i to w nim dzialaja wszystkie programy pecetowskie ktore uruchamiasz. Fonty Maka nie maja nic do fontow wyswietlanych w emulowanym pececie. Mozesz miec na emulowanym pececie czcionki, ktorych nie ma na Maku itd itd.
Parallels nie dzial jedynie z ukladami 3D - ale wtedy m ozesz sobie odpalic Bootcampa i Twoj Mak bedzie po prostu pecetem z Windows (tfu!).
Przy okazji testowania MiniTaba odkrylem ciekawa rzecz: nie musze bawic sie w uwspolniony folder dla Maka i peceta itp. Po prostu, przeciagnalem z pendriva plik Excela do MiniTaba i od razu zglosil sie arkusz gotowy do obliczen statystycznych. Wygodne.

Napisano 03 listopada 2008 - 02:24
SPSS 17 chodzi na Mac'u, nowej wersji przyświeca idea cross-platform
SPSS, Data Mining, Statistical Analysis Software, Predictive Analysis, Predictive Analytics, Decision Support Systems i 16tka też chyba była już ma maczki

Napisano 27 stycznia 2009 - 14:15
Mam nowy SPSS (17 Pl) - poza kilkoma problemami z polskimi znakami, które dotyczą głównie plików zapisanych wcześniej, lub importowanych danych program działa natywnie na OSX.
Do maszyny wirtualnej polecam darmowy VirtualBox niedawno (2008) przejęte przez Sun'a i sprawujące się bardzo dobrze - a w środku to już dowolny windows.
Napisano 27 stycznia 2009 - 14:36
Tak, watek stary odgrzebaliscie i tyle. SPSS od wersji 16 byla juz na Maka z intelem. Ale wtedy kiedy to pisalismy tutaj, rok temu, nie bylo nowego SPSSa na Maka.
Zreszta, wydaje mi sie ze w tej chwili bez sensu jest utrzymywanie osobnych dystrybucji programow statystycznych na Maka, skoro Windows dziala bez problemu na Intelu. Ja teraz apgrejdowalem soft statystyczny (oferta dla instytucji), ale juz nie wybieralem wersji makowej tylko pecetowska. Wersje pecetowskie sa bardziej dopieszczone, potem jest wiecej opcjonalnych bibliotek, pluginow, modulow itd.
Ja w tej chwili mam tak, ze na zewnetrznym monitorze chodzi Fusion + Windows + program statystyczny, a na monitorze Macbooka reszta w Mac Osie. I dziala

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych