Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Uprawnienia a udostępnianie SMB

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 MisioohiO

MisioohiO
  • 16 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 02 February 2011 - 00:40

Witam, Ręce mi opadają bo wszystko wygląda banalnie i logicznie ale niestety nie działa. Udostępniłem jeden folder nadając mu uprawnienia zapisu i odczytu dla wszystkich. Kiedy zaglądam do Mac'a z poziomu PC to widzę folder który udostępniłem oraz folder domowy, co więcej mimo że niej jest udostępniony a uprawnienia dla wszystkich ustawione są na 'brak dostępu' mogę zrobić wszystko łącznie z usuwaniem plików! Naprawiłem uprawnienia na dysku - niestety mimo kilku błędów problem nie zniknął. Dodam, że po każdej większej operacji robiłem restart Mac'a - niestety:( Folder udostępniam dla skaner'a jednocześnie nie chce aby ktoś przeglądał mojego Mac'a jak swój własny komputer kasując dodatkowo co popadnie Jakieś pomysły?

#2 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 02 February 2011 - 11:14

Tu coś jest na temat udostępniania dla Windows:

Mac OS X: Konfigurowanie udostępniania plików dla systemu Windows

#3 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 02 February 2011 - 11:43

A nie masz przypadkiem takiego samego usera i loginu na MAC i PC?

#4 Jeremy

Jeremy
  • 378 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2011 - 15:53

Ja udostępniłem katalog Publiczny dla skanera, i korzystają z niego wszystkie kompy w firmie, w tym pecety. Mają dostęp tylko do tego katalogu.

#5 MisioohiO

MisioohiO
  • 16 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 02 February 2011 - 21:34

zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją ze strony Apple, dodatkowo naprawiłem uprawnienia i sytuacja całkowicie się odwróciła... teraz jak włączę udostępnianie plików to jedyne co widzę z poziomu Windows to 'drukarki i faksy' mimo że mam udostępnione foldery w katalogu domowym (z biurka) jak i z katalogu publicznego. Prawa dostępu dla 'everyone' -odczyt i zapis. Jedyne na co reaguje Windows to wywołanie \\[mój mac\[nazwa skrocona mac] wtedy prosi o zalogowanie, podając user/pass otwiera mi dostęp, natomiast pozostałe wcześniej udostępnione katalogi wciąż są nie widoczne nawet kiedy chcę je wywołać. Próbowałem tworzyć dodatkowe konta użytkowników i nic, restartować zarówno Macbook'a jak i drugiego lapka i niestety nic:( Wyłączenie udostępniania - zachowanie poprawne - Macbook nie dostępny w sieci w ogóle. Ponowne włączenie - sytuacja się powtarza. Firewall cały czas jest wyłączony. Przeczytałem coś o podsystemie BSD - jak sprawdzić czy mam go zainstalowany? Stworzyłem nowego użytkownika (admina) z jego konta udostępniłem i wszystko działa, jak teraz mogę dotrzeć co blokuje udostępnianie z mojego konta? Bardzo nie chciałbym robić reinstalacji systemu lub przenosić dane do nowego konta.

#6 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 03 February 2011 - 08:11

Spróbuj może usunąć te katalogi które masz udostępnione (oczywiście jeśli są tylko w tym celu utworzone) a potem utwórz je od nowa i udostępnij. A pod Windows mapuj sobie udziały jako dysk z odpowiednimi poświadczeniami (opcje konta użytkownika).

#7 MisioohiO

MisioohiO
  • 16 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 03 February 2011 - 15:08

rozwiązanie problemu - u mnie pomogło.

migracja danych i ustawień na nowe konto przy użyciu dodatkowego konta admina.

poleceniem:

sudo rm -rf /Users/[nowe konto] && sudo mv /Users/[stare konto] /Users/[nowe konto] && sudo chown -R [nowe konto]:

operację wykonałem dwa razy, po pierwszym cyklu usunąłem pozostałości starego konta, następnie założyłem identyczne jak miałem i po raz kolejny dokonałem migracji.

Wszystko działa, udostępnia się i w ogóle.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Do teraz nie znam powodu usterki, ważne, że udało mi się ją usunąć nic nie tracąc, wszystko pozostało - nawet ikony w tym samym miejscu co były to są:)

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 February 2011 - 15:47

hmm, przy chown brakuje nazwy usera także nie zadziałało.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 03 February 2011 - 17:17

Nazwa usera jest, nie ma ścieżki ;-)

#10 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 February 2011 - 18:12

skoro było "/Users/[nowe konto]" to w chown pomyślałem że też [nowe konto] to katalog. Ale ok, nieważne ;) W każdym razie jest nie pełne i czegoś brakuje :)

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 03 February 2011 - 18:24

Z man chown:

SYNOPSIS
chown [-fhv] [-R [-H | -L | -P]] owner[:group] file ...
chown [-fhv] [-R [-H | -L | -P]] :group file ...

#12 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 February 2011 - 19:32

Dla uściślenia podam jak to powinno wyglądać:
sudo rm -rf /Users/[nowe konto] && sudo mv /Users/[stare konto] /Users/[nowe konto] && sudo chown -R [nowy user] /Users/[nowe konto]

w tym przypadku [nowe konto] == [nowy user], ale skoro nazywamy [nowe konto] katalogiem jak przy rm i mv, to analogicznie przy chown [nowe konto] to też powinien być katalogiem, czyli brakowało user_name.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users