Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zrobić ikone na pulpicie do zasobu samby?

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 pepan

pepan
  • 524 posts
  • SkądPoznań/Skarżysko-Kamienna

Posted 31 January 2011 - 09:45

Witam serdecznie. Od dłuższego czasu mam problem.... Mam ruter tplink, który ma gniazdo USB służące do podłączenia zewnętrznych dysków twardych i ich udostępnianie w sieci. Wszystko działa na maku z opcji Finder -> Połącz z serwerem -> smb://adres. Po takim manewrze moge poruszać się po dysku bez żadnego problemu. Problem jest następujący, ruter tplink nie ma opcji rozgłaszania nazwy, więc cały zasób sieciowy jest domyślnie nigdzie nie widoczny. Co mam zrobić, żeby zrobić skrót (ikonke) na pulpicie powiązaną z zasobem smb://adres ? Raczej rozwiązanie z dodaniem do listy ulubionych nie spełnia tego zadania. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Szczepan

#2 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 31 January 2011 - 13:25

Czyli po tym "Połącz z serwerem" nie pojawia Ci się zamontowany zasób na Biurku? Ciekawe. To zobacz jeszcze do katalogu /Volumes i zrób sobie skrót na Biurku ręcznie.

#3 dead

dead
  • 425 posts

Posted 31 January 2011 - 13:42

macieks72: koledze pewnie chodzi o automatyczne mountowanie dysku sieciowego po sambie..... :) Tez jestem ciekaw jak to zrobic.

#4 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 31 January 2011 - 13:47

Czyli przy starcie systemu, logowania na konto?

To może skrypt w takim razie:
tell application "Finder" to open location "smb://user:pass@server/zasob"

i przeciągnąć go do Konta=>Startowe.

Albo po prostu ikonkę zamontowanego zasobu sieciowego na Biurku przeciągnąć tam.

#5 pepan

pepan
  • 524 posts

Posted 31 January 2011 - 15:28

dokladnie koledzy chodzilo mi oto, ze domyslnie tplink nie rozsyla swojej nazwy po sieci, wiec go nigdzie nie widac, dopoki nie wejdziemy recznie polacz z serwerem. Sproboje zrobic skrot tak jak mowiliscie, ta sprawa by byla generalnie rozwiazana tym skrotem. Zobacze tez jak sie zachowuje ten jednolinijkowy skrypcik. Bede mogl to wszystko sprawdzic dopiero jutro wiec pojutrze najpozniej dam znac. Pozdrawiam i dziekuje :) ps. jak stworzyc ten skrypt i go uruchomic ? prosze o instrukcje jak dla lamera, dziekuje :)

#6 kubaamm

kubaamm
  • 252 posts
  • SkądPL|USA

Posted 31 January 2011 - 15:44

@ wchodzisz w terminal i wpisujesz polecenie! macieks72, ajj mój błąd przepraszam nie zwróciłem uwagi na składnie polecenia.

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 31 January 2011 - 15:47

Nie w terminalu, to jest Apple Script czyli uruchamiasz Edytor Apple Script, tam go wklejasz i uruchamiasz (cmd+r). Możesz sobie też go zapisać jako .app i wtedy uruchamiasz jak zwykłą aplikację.

W terminalu też można, ale inaczej:

osascript -e "tell application \"Finder\" to open location \"smb://user:pass@server/zasob\""

#8 pepan

pepan
  • 524 posts

Posted 31 January 2011 - 15:54

@macieks72 dzięki, sprawdze :)

#9 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 31 January 2011 - 15:56

No i popraw to poniżej odpowiednio dla siebie
smb://user:pass@server/zasob
Pewnie to wiesz, ale wolę napisać dokładnie bo znajdą się tu tacy co wkleją to jak leci i napiszą że nie działa ;)

#10 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 01 February 2011 - 15:59

Możesz jeszcze spróbować takiego programiku:

Bonjour Mounter

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users