Simlock at&t (z USA).
Chciałem wrzucić mu jb i przy okazji go odblokować. Postanowiłem, że zrobię to limera1n i potem doinstaluje Cydie, następnie ustrasn0w i tyle.
Problem pojawił się taki, że gdy iPhone został aktywowany to nie miałem żadnej ikonki limera1n (tej jasnej). Próbowałem kilka razy, ale bez skutku (wyłączałem telefon z myślą, że to kwestia odświeżenia).
Gdy limera1n mnie zawiódł, doszedłem do wniosku, że pora na sn0wbreeze (sn0wbreeze-2.1), ściągnąłem oryginalny soft (4.1 iPhone3,1_4.1_8B117_Restore.ipsw), przerobiłem metodą simple i zacząłem wrzucać. Oczywiście wcześniej ściągnąłem TinyUmbrella (umbrella-4.1.6), żeby zrobić shsh i uruchomić serwer (oszukujący iTunes [mam w wersji 10.1.2.17, czyli najnowsza]). Niestety 'umbrella' wyrzuciła mi, że nie może zrobić shsh do wersji 4.1. <- i tu moje pytanie - dlaczego nie chce zrobić shsh do 4.1 albo do 4.0? Co decyduje o tym, że pliki shsh nie zostaną zrobione do tych wersji? Zrobił mi jednak pliki shsh do 4.2.1 i 4.3.b2.
Ale idźmy dalej: po wrzuceniu softu 4.1 CF (przerobionego przez sn0wbreeze) do iTunes w pewnym momencie wyskakuje mi błąd 3940 (albo podobny - nie pamiętam). W innych wątkach (na forum) znalazłem informację, że sn0wbreeze mógł wykonać błędny ipsw, więc zacząłem go robić po kilka razy. Dokładnie tak jak pisali koledzy ten błąd zniknął, ale pojawił się inny o numerze '14'. Dodam, że na ekranie telefonu pojawiała się śnieżynka z paskiem postępu poniżej, ale gdy tylko iTunes pokazał, że zaczyna odtwarzać oprogramowanie to nagle wszystko stawało (pojawiał się wtedy błąd 14) i telefon był w trybie DFU.
Wszystkie zabiegi robiłem na Windows 7 64bit PL.
Gdy to nie pomogło postanowiłem przerzucić wszystko na Laptopa z Windows XP PL 32bit. Tam ponowiłem operację - wynik, podobny (raz błąd 3940 (~) albo 14). Dodam, że tworzyłem ponownie paczke ipsw z przerobionym firmware.
Doszedłem do wniosku, że mogę to sprawdzić na Mac'u (macbook air z OSX 10.5). Opaliłem Pwnagetool (v4.1.2) i postanowiłem zrobić to samo co na PC. Wrzuciłem mu oryginalny ipsw w wersji 4.1 dla iphone 4 - Pwn ładnie rozpoznał, że to dla iphone 4. Ściągnąłem też wersje TinyUmbrella (v4.21.05) pod Mac'a. Ponownie odpaliłem serwer z Umbrella. Przerobiony ipsw wrzuciłem do Windowsa na iTunes, ale niestety ten sam objaw.
Jednak doszedłem do wniosku, że zrobię wszystko od początku do końca na Mac'u - o dziwo (!) oprogramowanie zaczęło się wgrywać. Pasek postępu szedł na iTunes i na iPhone 4. Kiedy skończył iTunes poinformował, żeby nie odłączać urządzenia od Mac'a. Czekałem i czekałem, ale obraz na iPhone 4 był czarny.
I na tym kończy się moja opowieść. Próbowałem coś zrobić, ale obraz dalej czarny - po podłączeniu do komputera iTunes informuje, że iPhone jest w trybie DFU (ekran dalej czarny), nie da się wrzucić żadnego softu. Na Mac'u mogę powórzyć zabieg i znowu dochodzi do końca, ale iPhone po tym czarny.
Czy ktoś ma jakiś pomysł i czy da się to naprawić? W dodatku chciałbym się dowiedzieć czy wrzucając IPSW (w wersji 4.2.1 i o ile w ogóle się jeszcze da) będę miał możliwość zdjąć simlock?
Nie chciałbym podnosić bb do wyższego by mieć możliwość ściągnąć simlocka.
Liczę na pomoc kolegów na forum
Update: Udało mi się telefon uruchomić. Zrobiłem do redsn0w (jaki plik wyjściowy dałem mu oryginalny soft 4.1 bo innego nie chciał przyjąć. Sprawdzałem w Umbrella i f0recast i jest soft 4.1 ze starym bb 01.59.00.
Odpaliłem Cydie, wrzuciłem ultrasn0w i Sim-lock został zdjęty

Ale okazało się coś dziwnego, po wyłączeniu telefonu przestał się włączać. Musiałem znów podłączyć telefon i wziąć opcję 'just boot tethered right now' Wtedy wrócił.
Kiedy już ładnie zaczęło wszystko śmigać, nagle telefon jakby się samoczynnie wyłączył.
Nie mogę go teraz uruchomić - iTunes pokazuje, że jest w trybie awaryjnym, ale umrella ani f0recast go nie widzą. Trzymałem power + home w Windows słychać jakby się pojawiał, reaguje iTunes ale nic więcej. Na ekranie IP cisza.
Czy ktoś miał podobny problem?
I czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Niestety skończyły mi się pomysły. Czy jest opcja naprawy softu? Czy mogę jakoś z downgrade'ować telefon do 4.0? albo 4.0.1 ? :confused:
aha, telefon próbowałem wzbudzić programem iREB, iRecovery też nie pomaga (jaklby nie widział telefonu).
W załączniku obraz z f0recast i pliki shsh które posiadam.
Jeśli będą potrzebne jakieś screeny to na bieżąco będę śledził i odpowiadał.