Witam, krótko opiszę mój problem - zaczynam zgłębiać temat montażu w hd. Jak wrzucam na timeline do fce 4 jakikolwiek klip w formacie hd to żeby zrobić tzw. preview muszę go renderować co trwa dla przykładu - 10 sekundowy klip - rendering 6 minut i na dodatek po wyliczeniu jeszcze szarpie, jakakolwiek zmiana w projekcie oczywiście wymaga ponownego renderingu. Jak ustawię "unlimited RT" to w ogóle nie robi preview. Nie pomagają również zmiany ustawień parametrów związanych z renderingiem fce. Taka sytuacja dyskwalifikuje pracę na tym sofcie. Zastanawia mnie jednak fakt iż ten sam klip wrzucony na timeline do premiere elements 9 nie wymaga renderingu i odtwarzany jest w locie. Renderigu wymagają tylko dodatkowe efekty i trwa to bardzo krótko. Pracuję na MAC OS 10.6.6, 2.4 GHz Intel Core 2 Duo 4 GB RAM. Czy w takim razie fce wymaga lepszych parametrów sprzętowych od premiere elements czy może jest jakieś inne rozwiązanie ?

FCE bardzo długi czas renderingu
Rozpoczęty przez
goldi_345
, 30 sty 2011 22:29
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 stycznia 2011 - 22:29
Napisano 31 stycznia 2011 - 00:28
Podaj jakie klipy wrzucasz i jakie masz ustawienia sekwencji.
Napisano 31 stycznia 2011 - 09:47
Wrzucam klipy z mojego NEX-a tzn: MP4, kodek h.264, 1440x1080, 25 fps. Niestety takich ustawień a w zasadzie kodeka nie mam do wyboru ustawiając sekwencję fce - do HD mogę tylko wybrać HDV APPLE INTERMEDIATE CODEC lub AVCHD APPLE INTERMEDIATE CODEC. Nie wiem czy brak h264 w ustawieniach sekwencji nie jest problemem ? Co ciekawe qt i elements bez problemu odtwarzają ten klip.
Napisano 31 stycznia 2011 - 11:28
na h.264 sie nie prcuje w fc . najlepiej przekonwertowac klipy do Apple pro res .. albo sprobowac zaimportowac z kamery pliki do fc przez log&transfer
Napisano 31 stycznia 2011 - 11:57
A czym to przekonwertować do Apple pro res ?
Napisano 31 stycznia 2011 - 12:07
Mpeg Streamclip - znajdziesz za darmo w internecie. Polecam znalezienie w tym programie opcji batch - jak się okazuje, większość ludzi o niej nie wie
H264 to jak na razie format tylko prezentacyjny, może jak komputery będą 10 razy mocniejsze, to wtedy będzie się w nim fajnie edytować
Aha, pamiętaj, sekwencja ma być ustawiona na takie parametry, jakie mają klipy. Możesz to łatwo zrobić tworząc nową sekwencję i przerzucając dowolny klip na nią - jeżeli klip i sekwencja różnią się ustawieniami, fc zaproponuje zmianę ustawień sekwencji. Jest to BARDZO ważne, bo jeżeli pracujesz np w prores a zaznaczysz w ustawieniach sekwencji xdcam, to każdy rendering itp będzie dodatkowo zamieniany na xdcamy
Czyli potrwa o wiele dłużej.

Napisano 31 stycznia 2011 - 20:59
Spróbowałem Streamclipem i jest to jakieś rozwiązanie, po włożeniu klipu na timeline nie wymaga renderinguchoć mam wrażenie że po konwersji w obrazie na krawędziach delikatnie widać "schodkowanie" Muszę jeszcze dokładnie się przyjrzeć i poćwiczyć z ustawieniami. Maiłbym jeszcze jedno pytanie: jakiego kodeka użyć do wyliczenia pliku HD żeby można go było oglądać pod Windowsem ?
Napisano 31 stycznia 2011 - 21:51
Zawsze jest jeszcze opcja podmiany plików na timeline PO montażu - zaznaczasz wszystkie i dajesz reconnect media - na pliki H264. Jakość będzie cacy, tyle tylko, że renderował będzie to dłuuugo. Aha no i po drodze zmiana ustawień sekwencji (timeline).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych