Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

DLink DIR-655 problem z drukarka i dyskiem

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 29 January 2011 - 18:49

Hej, mam problem z routerem DLink DIR-655, nie wiem dlaczego nie mogę podłączyć drukarki i dysków twardych podłączonych przez HUB USB. Program DLink shareport wykrywa dyski i drukarki, ale za nic nie potrafi ich podłączyć. Tak samo z preferencjami systemowymi, nie wykrywa drukarki. Ma ktoś jakiś pomysł, lub porade ? MBP 15,4" 3,06 GHz, 10.6.6 wszystko zaktualizowane. Dzieki bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam ;)

#2 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 30 January 2011 - 09:38

Jaki masz soft na tym Dlinku ? Która wersja ? SharePort na Maca wyszedł tylko dla wersji z softu z Ameryki. Żadna europejska wersja nie obsługuje jeszcze SharePort na Maca.

#3 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 30 January 2011 - 11:55

1,35A jak dobrze pamietam a soft do shareportu wersja 3,0

#4 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 30 January 2011 - 15:06

Raczej 1.32A, to była ostatnia wersja softu, SharePort działa na Maca od wersji 4, ale nie działa z europejską wersją oprogramowania routera. Pozostaje czekać, aż Dlink zrobi to dla europejczyków, bo na razie tylko Amerykanie mogą się z tym bawić.

#5 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 30 January 2011 - 15:26

własnie sam się zdziwiłem, 1,35NA taka była dokładnie wersja

#6 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 30 January 2011 - 16:29

No to masz firmware Amerykańskie !!! Powinno działać z SharePort ta wersja, którą instalujesz. A wersja routera europejska ?

#7 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 30 January 2011 - 17:11

sprawdzam na dwoch SX Virtual linl 3.1.0 i SharePort Utility 3.0.0. i nie wiem dlaczeog nie chce montowac dyskow, jakis progres jest po odpieciu i podpieciu wykrylo 2x 2TB z WD ale nie chce ich czytac ... nie wiem co jest ;/

#8 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 30 January 2011 - 21:18

Podpinasz 2x2TB? Poszukam jaką maksymalną pojemność może obsłużyć SharePort, raczej jestem pewien, że tyle chyba nie da rady. Spróbuj podpiąć zwykłego pendrive i zobacz, czy to zobaczy. Z drukarką może być inny problem, bo wszystkich typów również nie obsługuje, poszukam listy zgodności, dam znać.

---------- Wpis dodano o 21:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:19 ----------

Pogrzebałem trochę na forum Dlinka i znalazłem takie informacje, dysk na pewno musi być sformatowany jak Fat lub Fat32, co do drukarek Dlink nie stawia ograniczeń, powinny działać wszystkie. Co do maksymalnej pojemności, znalazłem kilku użytkowników, co podpieli 1TB i te dyski były widoczne. Pójdę jutro do pracy, tam "katujemy" jednego Dir 655, podepnę jakąś drukarkę i zobaczę, czy uda mi się zmusić mojego Maca do współpracy z nią. Oczywiście zainstaluję wersję softu przeznaczoną na Amerykę. Dam znać jutro.

#9 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 31 January 2011 - 19:26

OK, więc oto wnioski, zainstalowałem firmware 1.35NA i Shareport na moim Macu. Pendrive 32GB został znaleziony ale drukarki nie udało mi się zainstalować. Na Windows zadziałało wszystko ok. Pendrive oraz drukarka była widoczna. Canon Pixima IP4700 - niewidoczna na Macu, na Windows wszystko ok. Z wersją oprogramowania 1.32 czyli europejską, na Windows zadziałało wszystko ok, na Macu nic nie działa, Shareport 3.0 nie działa z europejską wersją firmware.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users