Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X i Windows na jednym komputerze.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dante

Dante
  • 116 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 17 marca 2007 - 23:39

Mam takie pytanie, czy można po zrobieniu partcji dysku, na jednej jego "części" zainstalować OS X'a, a na drugiej Windowsa? Z góry dziękuję, za odpowiedzi i pozdrawiam :grin:

#2 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marca 2007 - 23:45

Tak, tylko na komputerze Apple.

Bootcamp i Parallels.

#3 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 17 marca 2007 - 23:55

Mam MacBook'a Pro 2.33.GHz, uwielbiam OS X'a, ale posiadam kilka programów na Windowsa (głównie gry) dlatego zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem.

#4 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 marca 2007 - 01:16

Uruchom bootcampa a zobaczysz :) Bootcamp sobie "wytnie" kawalek parttycji istniejacej by zrobic miejsce na fat czy tam ntfs

#5 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 18 marca 2007 - 06:39

Nie ma z tym problemu. Ja jak jeszcze nie mialem drugiego dysku to mialem 250tke wydzielona. Jedna partycja dla Mac OS X i jedna dla Visty. Gry to polowa mojego zycia chociaz coraz bardziej czuje, ze sie odzwyczajam delikatnie :)

#6 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 marca 2007 - 13:41

ja mam pytanie co do bootcampa... Usunąłem sobie Xp bo stwierdziłem ze jest mi zbędny, ale czasmi wpada do mnie rodzinka spragniona komputera, a OSX dla nich to czarna magia, więc muszę postawić windowsa na nowo. Problem tkwi w tym źe od kąd zainstalowałem polonizator bootcamp nie chce mi wydzielić partycji na winde ;/ Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić?

#7 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 18 marca 2007 - 15:33

wylacz polonizator w trakcie instalacji bootcampa? ;)

#8 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 18 marca 2007 - 16:29

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale mam parę nowych pytań:

1. Czy dobrze sprawuje się coś takiego i czy łatwo przełącza się oba systemy?
2. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym Bootcampie (nie jestem zbyt doświadczonym użytkownikiem Mac'a), jak to działa i jak to się robi? (poczytam oczywiście o tym "programie" na stronie Apple, ale byłbym wdzięczny za Wasze komentarze)

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Dante;)

#9 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 marca 2007 - 16:41

sprawuje się ok. przełączasz tak, ze przy starcie komputera trzymasz alt i wybierasz mac czy windows. No działa tak ze po prostu mozesz mniec macOS i windows na jednm komputerze, jest dla mnie niczym innym niz bootloaderem.

#10 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 18 marca 2007 - 16:57

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Na stronie Apple jest napisane, że Bootcamp działa z Windowsem XP, nic jednak nie wspomniano o Widowsie Vista. Wiecie może coś o na ten temat? EDIT: Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy zainstalowanie Windowsa w ten sposób nie uszkodzi w pewien sposób bootsector'a?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych