Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iPad jako e-book reader ?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek

kostek
  • 320 post贸w
  • Sk膮dPiaseczno

Napisano 28 stycznia 2011 - 20:41

Szanowni koledzy i kole偶anki, bracia i siostry... Od d艂u偶szego czasu nosz臋 si臋 z zamiarem kupna readera (mam spor膮 bibliotek臋 e-book贸w). Zastanawiam si臋 jednak czy nie lepiej zakupi膰 od razu Ipada. Za jednym zamachem reader, internet, fotki, gry, itp. G艂贸wnie jednak ksi膮偶ki, raczej wieczorow膮 por膮. Porad藕cie co kupi膰, od czego nie wypadn膮 mi oczy, nie b臋dzie bola艂a g艂owa ? Czy kilka godzin wieczorem z ipadem czy zwyk艂ym readerem na e-ink ? Co lepsze przy jakim 艣wietle ? pozdr. kostek

#2 wojtkow

wojtkow

• 6聽767 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 28 stycznia 2011 - 20:55

Je偶eli g艂贸wnie ksi膮偶ki to lepszy jest reader. Ja mam dobre por贸wnanie, bo jestem posiadaczem i Kindle i iPada. Je偶eli mam d艂u偶ej czyta膰 na iPadzie (czyli kilka godzin) to jednak 艣wiec膮cy, nawet przyciemniony ekran iPada jest m臋cz膮cy dla wzroku. To samo na Kindle mnie nie m臋czy - czyta si臋 na nim jak na zwyk艂ej ksi膮偶ce. Do tego kindle ma t膮 przewag臋, zw艂aszcza podczas podr贸偶y (dla mnie to wa偶ne), 偶e na jednym 艂adowaniu dzia艂a mi trzy tygodnie. Je偶eli jednak planujesz du偶o serfowa膰, ogl膮da膰 filmy etc, to z oczywistych wzgl臋d贸w iPad jest lepszy (cho膰 w Kindle mam darmowy net 3G - kt贸ry iPad to ma? :D). Wg mnie wyb贸r zale偶y od proporcji czytania do reszty, chyba, 偶e Ci臋 sta膰 i kupisz oba :).

#3 feuerfest

feuerfest
  • 3聽417 post贸w
  • Sk膮dMonachium, DE

Napisano 28 stycznia 2011 - 21:10

Kindle:

Plusy: Kindle jest mniejszy, cie艅szy, por臋czniejszy, l偶ejszy wi臋c nie ci膮偶y w r臋ce, nie ma 偶adnego dyskomfortu w 偶adnej pozycji, niezale偶nie czy czytasz na siedz膮co, le偶膮co czy stoj膮co. Bateria trzyma tygodniami bez 艂adowania. Ksi膮偶ki kupione w sklepie Amazon synchronizuj膮 ci si臋 z komputerami i urz膮dzeniami iOS, blackberry etc - w艂膮cznie z tym, gdzie sko艅czy艂e艣 ostatnio dan膮 ksi膮偶k臋 czyta膰 - czytasz na jednym urz膮dzeniu np na laptopie podczas nudnego zebrania 偶eby nie rzuca膰 si臋 w oczy, wracasz do domu a Kindle ju偶 wie, gdzie skonczyles na laptopie ;)

Minusy: potrzebuje 藕r贸d艂a 艣wiat艂a (jak ksi膮偶ka), na ekran trzeba uwa偶a膰, bo nie zas艂ania go gruba szyba (porz膮dny sztywny futera艂 niezb臋dny je艣li chcesz kindla wynosi膰 z domu), internet w tym urz膮dzeniu jest praktycznie bezu偶yteczny, bo przegl膮darka jest niewygodna. S艂abo radzi sobie z PDFami (rosyjska ruletka), wi臋kszo艣膰 standardowych format贸w jednak 艂yka jak m艂ody pelikan - wysy艂asz sobie plik na swoje_konto@kindle.com, Amazon go przetwarza i wysyla na twoje urz膮dzenie.

iPad:

Plusy: umie robic wszystko to, co iphone, wi臋c super bajer. Ksi膮偶ki da si臋 czyta膰, no ale e-ink to nie jest, pod艣wietlenie m臋czy oczy je艣li czytasz po ciemku - spr贸buj przeczyta膰 sobie ksi膮偶k臋 na laptopie i oce艅. E-ink pod wzgl臋dem kontrastu przebija iPada bo po prostu jest stworzony do tej jednej rzeczy - czytania ksi膮偶ek.

Minusy: ci臋偶ki, du偶y, gruby, b艂yszcz膮ca szyba, rzuca si臋 mocno w oczy w tramwajach i poci膮gach ;)

#4 jhartman

jhartman
  • 668 post贸w

Napisano 28 stycznia 2011 - 21:10

Jeszcze jedna uwaga - dla mnie iPad jest po prostu za ci臋偶ki 偶eby trzyma膰 go tylko w d艂oniach - trzeba go oprze膰. Przy d艂u偶szym czytaniu mo偶na si臋 nabawi膰 b贸lu kciuk贸w (nie 艣miejcie si臋 - ostatnio widzia艂em na YT filmik z por贸wnania ipada vs kindle 3 i kole艣 narzeka艂 dok艂adnie na to samo....)

iPad jest te偶 troch臋 za du偶y, 偶eby niekr臋puj膮co wyci膮gn膮膰 go np. w tramwaju. Kindle 3 z 6-cio calowym ekranem jest po prostu w sam raz. Je艣li kupisz do niego jak膮艣 zgrabn膮 ok艂adk臋 to wygl膮da jak notes.

No i cena - za 138 U$ + 20$ przesy艂ki po 3-4 dniach mo偶esz cieszy膰 si臋 nowiutkim Kindlem 3 WiFi.

O zaletach e-inku nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂 bo 偶adne s艂owa (ani nawet film w necie) nie opisz膮 jako艣ci. Co prawda trzeba znowu sobie przypomnie膰, 偶e do czytania trzeba mie膰 dobre 艣wiat艂o a nie jak z iPhonem/iPadem 偶e mo偶na czyta膰 w ciemno艣ci. Ale dzi臋ki temu oczy przestaj膮 protestowa膰.

Bez ipada daje sobie rad臋, bez kindla chyba bym nie da艂 ;-) Wi臋c je艣li masz zamiar czyta膰 beletrystyk臋 bez obrazk贸w i tabel - to na pocz膮tek proponuj臋 Kindla. A jak spadn膮 ceny iPada 1szej generacji - dokup iPada....

Pozdrawiam

PS: O, znalaz艂em tego kolesia, kt贸ry narzeka艂 na wag臋 ipada. Do tego 艂adne por贸wnanie ipad vs kindle gdyby艣 chcia艂 kiedy艣 poczyta膰 ksi膮偶k臋 le偶膮c nad brzegiem morza z drinkiem w r臋ku:

YouTube - Cliff Ravenscraft 's Kindle 3 v/s iPad As An Ebook Reader

YouTube - iPad vs. Kindle (readability test under tough holiday conditions :-)

#5 kostek

kostek
  • 320 post贸w
  • Sk膮dPiaseczno

Napisano 28 stycznia 2011 - 23:09

Dzi臋ki za obszerne wypowiedzi. Piszecie sporo o Kindle. Mam wi臋c dodatkowe pytania.
Czy inny reader, np to: Sony eBook Reader Touch PRS-600 PRS600 +ETUI LAMPA (1422553933) - Aukcje internetowe Allegro
jest dobr膮聽alternatyw膮 ?
I jeszcze jedno, czy mog臋 na Kidnle bez problemu zgrywa膰 ksi膮偶ki bezpo艣rednio z komputera ?

pozdr.
kostek

#6 feuerfest

feuerfest
  • 3聽417 post贸w
  • Sk膮dMonachium, DE

Napisano 28 stycznia 2011 - 23:12

Dzi臋ki za obszerne wypowiedzi. Piszecie sporo o Kindle. Mam wi臋c dodatkowe pytania.
Czy inny reader, np to: Sony eBook Reader Touch PRS-600 PRS600 +ETUI LAMPA (1422553933) - Aukcje internetowe Allegro
jest dobr膮聽alternatyw膮 ?
I jeszcze jedno, czy mog臋 na Kidnle bez problemu zgrywa膰 ksi膮偶ki bezpo艣rednio z komputera ?

pozdr.
kostek

Ja znam tylko kindle, bo kindle mnie interesuje jako platforma hardwarowa i sklep w jednym. mozna tez wrzucac ksiazki z dysku, uzywam do tego programu Calibre, jest toche brzydki, ale robi swoje. Ale najlepsza metoda to przepuscic emailem przez darmowy serwis Amazona - lepiej formatuje i wymaga de facto tylko dwoch szybkich ruchow :)

#7 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 28 stycznia 2011 - 23:23

Do czytania samego czytego tekstu kidnle jest ok, ale... iPad to dostep do gazet (e-gazety) wydania multimedialne (NewsWeek, Tygodnik Polityka) kupa innych lokalnych gazet onlina, internet i gry. Jezeli chcesz tylko czytac tekst to Kindle, jezeli chcesz cos wiecej to iPad.

#8 jhartman

jhartman
  • 668 post贸w

Napisano 29 stycznia 2011 - 21:19

Jeszcze jedna dygresja: z powod贸w, dla kt贸rych pisa艂em wcze艣niej iPad odpad艂 w przedbiegach ale powa偶nie rozwa偶a艂em zakup Samsunga Galaxy Tab jako wielofunkcyjnego czytnika ebook贸w (ekran o jeden cal wi臋kszy od kindla ale dalej bardzo por臋czny).

Ostatecznym argumentem za Kindlem (poza cen膮) by艂o rozwa偶enie, czy potrzebuj臋 kolejnego gad偶etu przez kt贸rego b臋d臋 jeszcze bardziej "online"? Ju偶 teraz sp臋dzam za du偶o czasu siedz膮c w pracy przy kompie, poza biurem jestem podpi臋ty do blacberry. Do tego jeszcze multimedialny tablet?

Kindle jest bardziej oldskoolowy - od艂膮czasz si臋 od sieci, skajp贸w, gg i wyskakuj膮cych majli. Masz czas na wyciszenie i skupienie si臋 nad czarnymi literkami na (prawie) bia艂ym e-papierze :)

Pozdrawiam, daj zna膰 co zdecydujesz

#9 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 05 czerwca 2011 - 19:46

A kto艣 z Was ma mo偶e Nook-a?
http://www.barnesand...=35699&]All-New

#10 jikol

jikol
  • 206 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 07 czerwca 2011 - 16:58

A propos case'贸w do Kindle 3, to znam go艣cia, kt贸ry wsadza go do zeszytu A5 16 kartkowego, jako艣 go mocuje tam i ma minimaln膮 ochron臋. :)

#11 jhartman

jhartman
  • 668 post贸w

Napisano 07 czerwca 2011 - 20:44

A kto艣 z Was ma mo偶e Nook-a?

Tu masz dosy膰 rozs膮dn膮 recenzj臋: Barnes and Noble Nook Wi-Fi (second generation) E-Reader Review | Macworld

Osobi艣cie nie podobaj膮 mi si臋 s艂abe klawisze do zmiany stron - a je偶d偶enie paluchem po ekranie to nie dla mnie.

Gdybym znowu mia艂 si臋 na co艣 decydowa膰 to raczej zosta艂bym przy Kindle 3G.

Pozdrawiam

#12 robertp15

robertp15
  • 61 post贸w

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:04

Ze swojej strony mog臋 poleci膰 Ci iPada do czytania ksi膮偶ek. Do tej pory przeczyta艂em oko艂o 12 ksi膮偶ek (w tym Hyperion Cantos - 4 cegie艂ki) i czyta艂o si臋 naprawd臋 dobrze. Kiedy艣 pr贸bowa艂em czyta膰 na notebooku i po 30 minutach oczy mi wysiada艂y, a na iPadzie zdarza mi si臋 zasiedzie膰 na kilka godzin i odczuwa艂em takie samo zm臋czenie jak przy czytaniu zwyk艂ej papierowej ksi膮偶ki. Jedyny minus to odblaskowa warstwa na wy艣wietlaczu. Jad膮c w s艂oneczny dzie艅 poci膮giem troch臋 irytuj膮ce by艂y refleksy na szkle. Jednak偶e, pewnego razu na przeciwko mnie usiad艂a 艂ada pani :P z typowym ebook readerem i tak samo jak ja ucieka艂a przed bezpo艣rednim s艂o艅cem. My艣l臋, 偶e by艂o to spowodowane tym, 偶e epapier nie jest idealnie matowy jak prawdziwy papier.

#13 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:06

Posiadam iPada, szukam do ksi膮偶ek osobnego urz膮dzenia, kt贸re b臋dzie wykorzystywane czasami przez kilka os贸b, iPad zbyt osobisty jest ;) oraz na d艂u偶ej kiepsko sie czyta.

#14 PrzemekM72

PrzemekM72
  • 89 post贸w

Napisano 08 czerwca 2011 - 12:05

A ja NIE polecam iPada do czytania ksi膮偶ek. O wiele lepiej czyta si臋 w Kindlu. I tego te偶 polecam. IPad fajnie sprawdza si臋 przy kolorowych czasopismach, pdf z rysunkami. A wg mnie do ksi膮偶ek idea艂em jest ma艂y Kindle. I tego te偶 polecam. W s艂o艅cu na pla偶y te偶 nie mia艂em problem贸w z czytaniem, nie da si臋 tylko czyta膰 po ciemku :)

#15 Teq

Teq
  • 667 post贸w

Napisano 08 czerwca 2011 - 18:28

A ja w przeciwienstwie do wiekszosci z was jak najbardziej polecam iPada do ksiazek. Ekran mozna przygasic do minimalnego poziomu tak ze nawet w nocy nie razi i nie meczy przesadnie wzroku. Kontrast jest dobry i nie irytuje, a urzadzenie jest zdecydowanie szybsze niz Kindle i to pod kazdym wzgledem, nie tylko przewracania stron. Jesli do tego ktos chce czytac ksiazki uniwersyteckie/szkolne lub artykuly naukowe, to iPad nie ma sobie rownych. Tworzenie adnotacji, podkreslanie, zaznaczanie, bookmarki, organizacja, odreczne notatki, notatki na klawiaturze... w ogole nie wspominajac o rozmiarze ekranu po prostu stworzonym do czytania... nie ma o czym w ogole dyskutowac ;) Przy zachowaniu podstaw bhp ;) w obchodzeniu sie z ekranami - odpowiednie zrodlo swiatla nie powodujace refleksow (nie pracujemy w ciemnosci z ekranami), mruganie oczu, akomodacja (patrzenie na przedmioty oddalone aby odprezyc oczy), bol glowy czy oczu sie nie pojawi. Niestety wiekszosc z nas zapomina, lub po prostu nie zna podstawowych zasad.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych