iPad jako e-book reader ?
Napisano 28 stycznia 2011 - 20:41
Napisano 28 stycznia 2011 - 20:55

Napisano 28 stycznia 2011 - 21:10
Plusy: Kindle jest mniejszy, cieńszy, poręczniejszy, lżejszy więc nie ciąży w ręce, nie ma żadnego dyskomfortu w żadnej pozycji, niezależnie czy czytasz na siedząco, leżąco czy stojąco. Bateria trzyma tygodniami bez ładowania. Książki kupione w sklepie Amazon synchronizują ci się z komputerami i urządzeniami iOS, blackberry etc - włącznie z tym, gdzie skończyłeś ostatnio daną książkę czytać - czytasz na jednym urządzeniu np na laptopie podczas nudnego zebrania żeby nie rzucać się w oczy, wracasz do domu a Kindle już wie, gdzie skonczyles na laptopie

Minusy: potrzebuje źródła światła (jak książka), na ekran trzeba uważać, bo nie zasłania go gruba szyba (porządny sztywny futerał niezbędny jeśli chcesz kindla wynosić z domu), internet w tym urządzeniu jest praktycznie bezużyteczny, bo przeglądarka jest niewygodna. Słabo radzi sobie z PDFami (rosyjska ruletka), większość standardowych formatów jednak łyka jak młody pelikan - wysyłasz sobie plik na swoje_konto@kindle.com, Amazon go przetwarza i wysyla na twoje urządzenie.
iPad:
Plusy: umie robic wszystko to, co iphone, więc super bajer. Książki da się czytać, no ale e-ink to nie jest, podświetlenie męczy oczy jeśli czytasz po ciemku - spróbuj przeczytać sobie książkę na laptopie i oceń. E-ink pod względem kontrastu przebija iPada bo po prostu jest stworzony do tej jednej rzeczy - czytania książek.
Minusy: ciężki, duży, gruby, błyszcząca szyba, rzuca się mocno w oczy w tramwajach i pociągach

Napisano 28 stycznia 2011 - 21:10
iPad jest też trochę za duży, żeby niekrępująco wyciągnąć go np. w tramwaju. Kindle 3 z 6-cio calowym ekranem jest po prostu w sam raz. Jeśli kupisz do niego jakąś zgrabną okładkę to wygląda jak notes.
No i cena - za 138 U$ + 20$ przesyłki po 3-4 dniach możesz cieszyć się nowiutkim Kindlem 3 WiFi.
O zaletach e-inku nie będę się rozpisywał bo żadne słowa (ani nawet film w necie) nie opiszą jakości. Co prawda trzeba znowu sobie przypomnieć, że do czytania trzeba mieć dobre światło a nie jak z iPhonem/iPadem że można czytać w ciemności. Ale dzięki temu oczy przestają protestować.
Bez ipada daje sobie radę, bez kindla chyba bym nie dał ;-) Więc jeśli masz zamiar czytać beletrystykę bez obrazków i tabel - to na początek proponuję Kindla. A jak spadną ceny iPada 1szej generacji - dokup iPada....
Pozdrawiam
PS: O, znalazłem tego kolesia, który narzekał na wagę ipada. Do tego ładne porównanie ipad vs kindle gdybyś chciał kiedyś poczytać książkę leżąc nad brzegiem morza z drinkiem w ręku:
YouTube - Cliff Ravenscraft 's Kindle 3 v/s iPad As An Ebook Reader
YouTube - iPad vs. Kindle (readability test under tough holiday conditions :-)
Napisano 28 stycznia 2011 - 23:09
Czy inny reader, np to: Sony eBook Reader Touch PRS-600 PRS600 +ETUI LAMPA (1422553933) - Aukcje internetowe Allegro
jest dobrą alternatywą ?
I jeszcze jedno, czy mogę na Kidnle bez problemu zgrywać książki bezpośrednio z komputera ?
pozdr.
kostek
Napisano 28 stycznia 2011 - 23:12
Dzięki za obszerne wypowiedzi. Piszecie sporo o Kindle. Mam więc dodatkowe pytania.
Czy inny reader, np to: Sony eBook Reader Touch PRS-600 PRS600 +ETUI LAMPA (1422553933) - Aukcje internetowe Allegro
jest dobrą alternatywą ?
I jeszcze jedno, czy mogę na Kidnle bez problemu zgrywać książki bezpośrednio z komputera ?
pozdr.
kostek
Ja znam tylko kindle, bo kindle mnie interesuje jako platforma hardwarowa i sklep w jednym. mozna tez wrzucac ksiazki z dysku, uzywam do tego programu Calibre, jest toche brzydki, ale robi swoje. Ale najlepsza metoda to przepuscic emailem przez darmowy serwis Amazona - lepiej formatuje i wymaga de facto tylko dwoch szybkich ruchow

Napisano 28 stycznia 2011 - 23:23
Napisano 29 stycznia 2011 - 21:19
Ostatecznym argumentem za Kindlem (poza ceną) było rozważenie, czy potrzebuję kolejnego gadżetu przez którego będę jeszcze bardziej "online"? Już teraz spędzam za dużo czasu siedząc w pracy przy kompie, poza biurem jestem podpięty do blacberry. Do tego jeszcze multimedialny tablet?
Kindle jest bardziej oldskoolowy - odłączasz się od sieci, skajpów, gg i wyskakujących majli. Masz czas na wyciszenie i skupienie się nad czarnymi literkami na (prawie) białym e-papierze

Pozdrawiam, daj znać co zdecydujesz
Napisano 05 czerwca 2011 - 19:46
Napisano 07 czerwca 2011 - 16:58

Napisano 07 czerwca 2011 - 20:44
A ktoś z Was ma może Nook-a?
Tu masz dosyć rozsądną recenzję: Barnes and Noble Nook Wi-Fi (second generation) E-Reader Review | Macworld
Osobiście nie podobają mi się słabe klawisze do zmiany stron - a jeżdżenie paluchem po ekranie to nie dla mnie.
Gdybym znowu miał się na coś decydować to raczej zostałbym przy Kindle 3G.
Pozdrawiam
Napisano 08 czerwca 2011 - 09:04

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:06

Napisano 08 czerwca 2011 - 12:05

Napisano 08 czerwca 2011 - 18:28

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych