Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cena Aplikacji z App store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 slonkowy

slonkowy
  • 16 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 11:14

Czesc, mam bardzo krotkie aczkolwiek wazne pytanie. Nie znalazlem odpowiedzi na tym forum wiec zadaje je chyba pierwszy. Sciagnalem sobie na Iphona gre Fifa 11 kosztowala dokladnie 3,99 $ czyli okolo 3,99 x3zł = 12,00zł . Ale z karty kredytowej jak zobaczylem z ciekawosci w Mbanku sciagnelo mi dokladnie 24zł czyli dokladnie 2x tyle. W zwiazku z tym moje pytanie czy to normalne ? Czy to placi sie jakies dodatkowe prowizje czy cos? Wydawalo mi sie ze jak place karta kredytowa za zakupy to nie ma dodatkowych oplat przeciez ? Moze mi to ktos wijasnic , bo nie wiem wobec tego jaki jest algorytm przeliczania przy kupowaniu w App Store i jak to mam kalkulowac bo ile co w rzeczywistosci kosztuje.??? Prosze o pomoc!

#2 koliber2408

koliber2408
  • 37 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 11:21

Jeśli płaciłeś pierwszy raz to chyba Ci zabrało za coś takie jak uwierzetylnienie karty albo aktywacja karty coś takiego.

#3 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 stycznia 2011 - 11:21

Gdybyś poszukał dokładnie na forum wiedziałbyś że apple sprawca kartę blokując na niej coś około 8 zł to raz. Dwa karty mBanku rozliczane są w Euro co oznacza że płacąc w dolarach bank blokując kwotę na karcie kredytowej przelicza dolary na euro a potem na złotówki. Co do około 8 zł za sprawdzenie karty do zostanie Ci to zwrócone w przeciągu kilku dni. Rozumiem że kupujesz w polskim Appstore innej mozliwości nie ma zatem płaciłeś w euro stąd też sprawdź sobie ceny w euro a nie dolarach. Plus Bank pobiera opłatę za przewalutowanie w wysokości 1% z hakiem od kwoty transakcji. Czy ta kwota o której piszesz już się rozliczyła czy widzisz ją w blokadach ?

#4 slonkowy

slonkowy
  • 16 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 11:28

Czesc ponownie, moze podam szczegóły. Aplikacja kosztowala dokladnie 3,99 $ kupilem ja 25.01,2011r , w zakladce Blokady pojawiaja mi sie jakies dwie blokady: 27-01-2011 ITUNES-EURO LUXEMBOURG - 15,44zł oraz z 25-01-2011 ITUNES-EURO LUXEMBOURG - 7,70zł. Czyli mam rozumiec , że które kest które i jaka kwote mi zwroca i ile kosztowala w rzeczywistosci gra?

#5 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 stycznia 2011 - 11:41

Napisałam Ci żebyś sprawdził sobie ceny w euro. Wyższa kwota to cena gry. Niższa to za sprawdzenie karty, zostanie zwolniona i kasa wróci w przeciągu kilku dni. Kupujesz w polski Appstore zatem ceny masz w EURO.

#6 slonkowy

slonkowy
  • 16 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 15:21

ROzumiem , wielkie dzieki za podpowiedz. Mam jednak pytanie w jaki sposob i wedle jakiego przelicznika mam przeliczyc kwote na Euro? Jesli gra kosztowala 4$ czyli okolo 12zł co daje mniej wiecej 3E. Ale to wciaz 12 zł przeciez nawet jesli biora 1% za transakcje to kwota nie powinna sie zwiekszyc specjalnie dlatego zastanawia mnie skad te 3,44zł dodatkowo jeszcze....?

#7 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 stycznia 2011 - 15:47

Jeżeli gra kosztowała 3 euro, to średni kurs euro na dziś według nbp to 3,91 łącznie 11,73 zł. Pamiętaj jednak że bank nie bierze kursu nbp tylko swój własny kurs który codziennie publikuje an stronie. Zablokowała Ci się kwota według kursu banku z dnia blokady plus 1% z hakiem za przewalutowanie. Liczyć możesz dokładnie jak transakcja się rozliczy bowiem bank rozlicza transakcję według kursu obowiązującego w dniu rozliczenia transakcji. Do tej pory nie rozumiem po jaki grzyb podajesz ceny w dolarach skoro w polskich appstore są ceny w euro. Możesz mi napisać ile zapłaciłeś za tą grę zgodnie z potwierdzeniem które dostałeś na maila.

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 15:55

ROzumiem , wielkie dzieki za podpowiedz. Mam jednak pytanie w jaki sposob i wedle jakiego przelicznika mam przeliczyc kwote na Euro? Jesli gra kosztowala 4$ czyli okolo 12zł co daje mniej wiecej 3E. Ale to wciaz 12 zł przeciez nawet jesli biora 1% za transakcje to kwota nie powinna sie zwiekszyc specjalnie dlatego zastanawia mnie skad te 3,44zł dodatkowo jeszcze....?

Czlowieku, czy Ty widzisz równicę między walutami? Skąd Ty bierzesz dolary? Fifa 11 kosztuje 3,99 EURO a nie dolarow. co wychodzi ok. 16 zł więc poprawnie Ci zablokowało 15,44 zł na karcie, co Ci się nie zgadza? Wszystko się zgadza. Kwota 7,70 to są dwa EURO (nie żadne dolary żyjemy w EUROPIE a nie w USA stąd kwoty są w EURO) i jest to blokada dzięki której Apple sprawdza czy karta jest aktywna i te pieniądze (7,70) wrócą do Ciebie z powrotem.

#9 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 stycznia 2011 - 15:58

Czlowieku, czy Ty widzisz równicę między walutami? Skąd Ty bierzesz dolary? Fifa 11 kosztuje 3,99 EURO a nie dolarow. co wychodzi ok. 16 zł więc poprawnie Ci zablokowało 15,44 zł na karcie, co Ci się nie zgadza? Wszystko się zgadza. Kwota 7,70 to są dwa EURO (nie żadne dolary żyjemy w EUROPIE a nie w USA stąd kwoty są w EURO) i jest to blokada dzięki której Apple sprawdza czy karta jest aktywna i te pieniądze (7,70) wrócą do Ciebie z powrotem.

Jak widać nie widzi różnicy...

#10 slonkowy

slonkowy
  • 16 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 20:27

Faktycznie macie racje zle po prostu zapamietalem , kwoty sa podane w Euro nie w dolarach stad ten blad. Zle po prostu zapamietalem i popatrzylem na walute.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych