Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Głośnik rozmów przestał działać :(

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 glexu

glexu
  • 76 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 18:50

Witajcie.

Wczoraj nagle przestał mi działać głośnik od rozmów. telefon nie upadł, nie został zgnieciony - ot tak podczas jednego połączenia po prostu przestałem słyszeć rozmówce i tak już zostało. Czujnik zbliżeniowy i przycisk HOME działają normalnie.
Dzisiaj rozkręciłem tego IPka, poprawiłem taśmę nr3, tzn wyczepiłem ja ze złącza, wcisnąłem od nowa i zamknąłem klamrę na złączu, ale to nie pomogło, w głośniku dalej cisza.

Teraz pytanie, na ile prawdopodobne że padł sam głośniczek a na ile to coś na płycie głównej. A może to jednak wina całej taśmy z czujnikiem? Może kto? miał podobny problem i poratuje informacją.

EDIT:
teraz się doszukałem na YT ze to raczej głośnik, IP zachowuje się dokładnie jak na filmie

#2 kubaamm

kubaamm
  • 252 postów
  • SkądPL|USA

Napisano 27 stycznia 2011 - 18:58

do wymiany głośniczek, koszt takiego głośniczka to coś ok 50zł z przesyłką na allegro

#3 glexu

glexu
  • 76 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 19:08

Z tego co widzę to taki głośnik można kupić już za 10zł + wysyłka. Czy one się czym między sobą różnią (poza ceną)?? P.S. Nie chce zakładać następnego tematu. Jaka baterie warto kupić na wymiankę? Jest tego od cholery ale która wybrać?

#4 glexu

glexu
  • 76 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 20:13

OK, głośnik kupiony, będę go miał w poniedziałek. Czy do wymiany głośnika trzeba tylko wyciągnąć i rozdzielić LCD od warstwy dotykowej czy może trzeba jeszcze odczepić warstwę dotykową od ramki?

#5 konradcj

konradcj
  • 139 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 20:21

Jakie odczepianie warstwy dotykowej:D Co ty gadasz:D Po odkręceniu śrubek na IP przyssawką zdejmujesz szybkę wraz z dotykiem :) LCD nie jest doczepiony do warstwy dotykowej.

#6 ldanio

ldanio
  • 60 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 stycznia 2011 - 20:26

Podmuchaj w głośniczek i się naprawi , już takie zadajecie problemy ? Jak przestał działać to się zepsuł i się go nie da naprawić... trzeba kupić nowy...

#7 konradcj

konradcj
  • 139 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 20:28

Możliwe, że przy zdejmowaniu szybki zauważy, że odpięła mu się tasiemka i będzie miał 2 głośniczki :) bo nowy już kupił.

#8 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 20:43

Żeby wymienić głośnik trzeba przedewszystkim oddzielić digitizer od ramki do której jest on przyklejony. Masz na youtubie tutoriale jak to zrobić. Tak w skrócie musisz podgrzac klej i wtedy jedna cześć od drugiej się oddzieli. Później musisz odczepic blaszke ( jest wpięta do ramki ) która przytrzymuje taśme nr 3, uważaj bo bardzo łatwo ja zniszczyć i uważaj też przy odpinaniu tej taśmy od płyty głównej, ponieważ gniazdo jest bardzo słabe. Powodzenia :]

#9 glexu

glexu
  • 76 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 16:19

OK, głosnik wymieniony - ale nadal nie działa. Co jeszcze może być przyczyną? Czujnik swiatla/zblizeniowy dziala.

#10 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 23:26

Nie chciałem Cię martwić, ale ja próbowałem wymienić głośnik razem z taśma dwa razy i tyle samo nie przynosiło to żadnej poprawy. Miałem już oddać do serwisu, ale uparłem się, że naprawie to sam. Znalazłem na allegro ramke+taśme+głośnik za 80zł, zamontowałem i zaczęło działać. Być może coś się u Ciebie z gniazdem stało na płycie głównej. Spróbuj go przedmuchać może to przyniesie jakiś efekt. Ja miałem pewność, że to wina głośnika bądź taśmy bo udało mi się dorwać iPhona kolegi i podmienić całą "górną" część.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych