Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

HP LaserJet 1010 - problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ramza_

Ramza_
  • 14 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 marca 2007 - 15:20

Jabłuszko mam od tygodnia. I pojawił się problem z drukowaniem. Podłączyłam drukarkę HP 1010. Przy wydruku dodaje sobie marginesy. Strona w Pages jest A4, a na wydruku pomniejszona. Co powinnam ustawić inaczej, żeby problem się rozwiązał? Proszę o pomoc :) Pozdrawiam.

#2 Sławek

Sławek
  • 160 postów
  • Skądfrom Poland

Napisano 17 marca 2007 - 15:38

powiedz, z jakiej aplikacji robiłaś próbne wydruki?

#3 Ramza_

Ramza_
  • 14 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2007 - 10:52

Z pages i .pdf z Preview. Pdf drukują się normalnie, na całej stronie. A tekst napisany w edytorze na wydruku jest dużo mniejszy, z dodatkowym marginesem.

#4 lothalev

lothalev
  • 94 postów

Napisano 22 marca 2007 - 16:51

Jabłuszko mam od tygodnia.

I pojawił się problem z drukowaniem.
Podłączyłam drukarkę HP 1010.
Przy wydruku dodaje sobie marginesy. Strona w Pages jest A4, a na wydruku pomniejszona.

Co powinnam ustawić inaczej, żeby problem się rozwiązał?

Mialem podobny problem z Laserjetem 4+
Zdaje sie ze OS X ma popsute sterowniki do laserowek HP. Jak sobie poradzilem? Sprzedalem iBooka ;) Ale akurat nie ze wzgledu na drukowanie. W Linuksie LaserJety dzialaja poprawnie z przyslowiowego "kopyta", bez zadnej konfiguracji...

A pomysl mam taki, ze mozesz sprobowac sciagnac plik PPD do Twojej drukarki z http://www.linuxprinting.org/ i uzyc go zamiast tego dostarczanego przez Apple. Moze po prostu dali z systemem zle pliki PPD?

#5 Ramza_

Ramza_
  • 14 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2007 - 18:26

Zainstalowałam dwa: Gutenprint i hpijs. Oba dają dużo więcej opcji niż sterowniki systemowe. Do tego w obu opcje są różne :) Niestety, żaden z tych sterowników nie likwiduje denerwującego marginesu... Może to nie kwestia sterowników? Może powinnam jakieś inne ustawienia zmienić? Ps. Jabłuszka nie zamierzam się pozbywać! Do kontaktów z PCtami wystarczy służbowy Dell :P

#6 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 22 marca 2007 - 18:31

to jest w ustawieniach. Sprawdź preferences i dalej printers. Domyślnie drukuje Ci zapewne jakiś amerykański format. Miałem podobnie, ale sprawa jest do ustawienia

#7 Ramza_

Ramza_
  • 14 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 marca 2007 - 14:16

Problem z drukowaniem rozwiązany.

Właściwie, to rozwiązał się sam, przypadkiem.

Dla doświadczonych użytkowników było to zapewne tak oczywiste, że ciężko było wpaść, że ktoś może tak drukować...
Otóż, gdy drukuje się dokument z widokiem komentarzy po lewej, to pages domyślnie drukuje to pole, mimo iż komentarzy żadnych nie ma.
Stąd duży margines jaki pojawiał się po lewej stronie w moich wydrukach...

Znalazłam rozwiązanie przez porównanie dwóch plików, bo jeden oczywiście drukował się normalnie...

Pozdrawiam,
Ramza

---- Dodano 28-03-2007 o godzinie 15:17 ----
PS. Na stronie HP informacja, że drukarka 1010 nie współpracuje z Mac'iem.
A jednak :)

#8 radek-wawa

radek-wawa
  • 183 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 13 kwietnia 2007 - 10:56

---- Dodano 28-03-2007 o godzinie 15:17 ----
PS. Na stronie HP informacja, że drukarka 1010 nie współpracuje z Mac'iem.
A jednak :)

pewnie że współpracuje. Bzdury gadają. Ja też niedawno przesiadłem się z windy i się zdziwiłem jak szybko i bezszelestnie drukarka hp 1010 zostala włączona, bo trudno to nazwać instalacją. Podłączyłem kabel do portu usb i czekam aż mi jakieś okienko wyskoczy dialogowe czy coś. ale nic się nie dzieje. Wchodzę w preferences > fax & printer i moja drukarka jest na liście. Bez najmniejszych problemów, bez żadnego "włóż płytę ze sterownikiem..." lub "system wykrył nowe urządzenie"
Coraz bardziej mi się to podoba

bye bye windows

#9 Ramza_

Ramza_
  • 14 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 kwietnia 2007 - 11:26

Tak. Widzę, że większość osób XP-> OS ma podobne odczucia. Ja również podłaczyłam kabel i... nic. Po prostu drukowało. :)

#10 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 13 kwietnia 2007 - 12:51

to samo jest z pendrive, aparatem i kilkoma innymi rzeczami...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych