Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bezpieczeńswo aplikacji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 sebastiankamut

sebastiankamut
  • 57 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 08:35

Witam, mam pytanie dotyczące zabezpieczenia aplikacji. Czy jest możliwość zabezpieczenia folderu z moją aplikacją przed odczytem z innego programu? Powiedzmy mam pliki, które są dla mnie ważne i nie chcę żeby ktoś miał do nich dostęp z poza aplikacji. Pozdrawiam

#2 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 09:34

W iOS aplikacje są uruchamiane w sandbox'ach i nie mają na wzajem dostępu do swoich danych, o ile same ich nie udostępnią. Oczywiście można to obejść przez JB i w tym wypadku nie widzę możliwości zabezpieczenia, którego nie da się obejść (poza jakimś ciężkim szyfrowaniem).

#3 sebastiankamut

sebastiankamut
  • 57 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 13:29

Czyli jeżeli ktoś ma zrobionego JB bez problemu może sobie skopiować pliki, które mam w folderze aplikacji?

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 27 stycznia 2011 - 13:32

Tak, bez najmniejszego problemu.

#5 sebastiankamut

sebastiankamut
  • 57 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 14:33

Czy poza szyfrowaniem są jakieś funkcje umożliwiające ukrywanie/zabezpieczanie plików przed kradzieżą (wirtualne foldery/partycje)?

#6 night_hunter

night_hunter
  • 154 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 14:40

Apple mogloby pomyslec nad jakims zabezpieczeniem lub pozwolic firmom trzecim na wykonanie jakiegos cryptora aby zabezpieczyc sie przed edycja plikow wykonywalnych. W tej chwili wystarczy miec JB, dobry disassembler i troche wiedzy na temat architektury arm, zeby mozna bylo ominac z latwoscia wszelkie procedury sprawdzajace licencje itd. Kod jest czytelny jak na dloni, nawet nazwy metod pozostaja w oryginale w skompilowanej binarce. Z drugiej strony ceny wiekszosci aplikacji sa tak niskie, ze szkoda zachodu. Pewnie kwestia czasu byloby ile takie zabezpieczenie wytrzymaloby. @sebastiankamut: Nawet jesli w jakis sposob zaszyfrujesz swoje dane, to i tak bedzie mozliwosc wyciagniecia tego algo z binarki i odszyfrowania danych. Oczywiscie dla zwyklych uzytkownikow bedzie to zabezpieczenie wystarczajace.

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 17:01

Czy poza szyfrowaniem są jakieś funkcje umożliwiające ukrywanie/zabezpieczanie plików przed kradzieżą (wirtualne foldery/partycje)?

Skoro robisz "hacka" jakim jest JB i masz wtedy dostęp do całego file systemu to niby jak chcesz to blokować, nie da się.

#8 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 01:13

Niestety zabezpieczenia które dostajemy są mizerne (jeśli w ogóle można powiedzieć, że są). Kiedyś szukałem czegoś na temat zabezpieczania aplikacji i okazuje się, że troszkę możemy się chronić przed kradzieżą danych jednak jak już koledzy wspomnieli wyżej wszystko prosto da się rozkodować.

#9 ishadow

ishadow
  • 288 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 08:33

Samej aplikacji przed piractwem raczej nie zabezpieczysz, ale możesz utrudnić dostęp do plików wewnątrz aplikacji. Wystarczy tylko wszystkie pliki wrzucić do jednego archiwum we własnym formacie i zwykły użytkownik nie będzie wiedział co z tym zrobić.

#10 sebastiankamut

sebastiankamut
  • 57 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 14:14

A czy da się sprawdzić czy urządzenia (iphone/ipad) jest podłączony do komputera ? Oraz próbuję wywołać metodę applicationProtectedDataDidBecomeAvailable ale niestety za nic nie idzie...

#11 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 02 marca 2011 - 09:30

to może inaczej. czy da się programowo sprawdzić, że na telefonie jest wgrany jailbreak? z tego co wiem, nie da się przez publiczne API sprawdzić zainstalowanych aplikacji, więc sprawdzenie czy jest Cydia odpada... wnioskuję, że się nie da?

#12 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 02 marca 2011 - 16:13

Da się i nawet jest dyskusja w zamkniętym dziale o tym.

#13 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 04 marca 2011 - 16:38

"w zamkniętym dziale" ... łeeextra ;D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych