Witam
Chcę wymienić dysk twardy ponieważ zaczyna powoli mi się sypać. Jak zainstalować system na takim czystym niesformatowanym dysku ?
Pozdrawiam

Wymiana dysku na większy w iMac G5
Rozpoczęty przez
jabu74
, 25 sty 2011 22:06
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:06
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:12
Za pomocą płytek systemowych ?
Gość_owca666_*
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:13
Założyć partycję APM i sformatować Mac OS Extended Journaled w Disk Utility z poziomu płytki instalacyjnej OS X?

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:14
Mam płytkę z OS X
Gość_owca666_*
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:20
To dobrze. Użyj jej.
OMG, czy to "legenda" wp.pl zawitała na MA?
OMG, czy to "legenda" wp.pl zawitała na MA?

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:29
Ta to ja - jestem tylko skromnym Polakiem patriotą i ekspertem jednocześnie.
Jak przygotować taki nowy dysk i wgrać OS - podajcie krok po kroku.
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:36
1. Montujesz i podłączasz nowy dysk tak jak należy.
2. Odpalasz Maca z wcisniętym ALT-em i wskazujesz ten dysk jako startowy, restart Maca.
3. Wkładasz do napędu płytkę systemową, restart Maca, wciskasz "C" i trzymasz do czasu załadowania się instalatora systemu.
4. Postępujesz zgodnie z instrukcjami instalatora.
Gość_owca666_*
Napisano 25 stycznia 2011 - 23:06
madmax: bzdury piszesz.
Na czystym HDD ma wskazać go jako startowy i potem wkładać płytkę? Proszę Cię...
Pokrótce:
- montujesz HDD
- odpalasz kompa i od razu wkładasz płytkę do napędu. możesz wcisnąć "C" i trzymać do pojawienia się jabłka, ale w przypadku braku systemu na HDD, instalator powinien automatycznie wczytać się z płyty
- jak już się uruchomi do momentu kiedy zobaczysz pasek menu na górze, z Utiliies z paska uruchamiasz Disk Utility, w nim robisz partycję:
Formatting & Partitioning a Hard Drive in OS X - tu masz wyjaśnione wszystkie możliwe opcje (install OS 9 drivers nie zaznaczaj, nie przyda Ci się)
- następnie wychodzisz z DU i kontynuujesz instalację
- na dole kolejnego ekranu znajdziesz opcję "Customize": Custom installs in Mac OS X 10.4 - odznacz wszystkie "ptaszki" widoczne na fotce nr 1 - to niepotrzebny syf zajmujący tylko miejsce - zawsze możesz coś z tego doinstalować w razie potrzeby (np. X11)
- po około 20 minutach masz zainstalowany system, potem ściągasz ze strony Apple Update Combo do swojej wersji systemu (jak 10.4 to 10.4.11, jak 10.5 to 10.5.8) i instalujesz. Potem dopiero Software Update.
Na czystym HDD ma wskazać go jako startowy i potem wkładać płytkę? Proszę Cię...

Pokrótce:
- montujesz HDD
- odpalasz kompa i od razu wkładasz płytkę do napędu. możesz wcisnąć "C" i trzymać do pojawienia się jabłka, ale w przypadku braku systemu na HDD, instalator powinien automatycznie wczytać się z płyty
- jak już się uruchomi do momentu kiedy zobaczysz pasek menu na górze, z Utiliies z paska uruchamiasz Disk Utility, w nim robisz partycję:
Formatting & Partitioning a Hard Drive in OS X - tu masz wyjaśnione wszystkie możliwe opcje (install OS 9 drivers nie zaznaczaj, nie przyda Ci się)
- następnie wychodzisz z DU i kontynuujesz instalację
- na dole kolejnego ekranu znajdziesz opcję "Customize": Custom installs in Mac OS X 10.4 - odznacz wszystkie "ptaszki" widoczne na fotce nr 1 - to niepotrzebny syf zajmujący tylko miejsce - zawsze możesz coś z tego doinstalować w razie potrzeby (np. X11)
- po około 20 minutach masz zainstalowany system, potem ściągasz ze strony Apple Update Combo do swojej wersji systemu (jak 10.4 to 10.4.11, jak 10.5 to 10.5.8) i instalujesz. Potem dopiero Software Update.
Napisano 27 lipca 2011 - 21:36
prosze o pomoc mam imaca g5 20 cali model a 1076 wymieniłem mu dysk na 250 gb nieda sie zainstalowac systemu
po włozeniu płyty wysjkakuje jabuszko a po chwili przekreslone kółko prosze o pomoc
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych